Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u Ukrajini

Vojni analitičar Ogorec: Ruske snage zdrobile su Bahmut, pitanje je samo kako će ući u njega

A general view shows an empty street and buildings damaged by a Russian military strike in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
06.03.2023.
u 09:43

Vezano uz Bahmut, u kojemu se vode teške borbe, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović kaže da je on bitan isključivo zbog toga što je transportno čvorište, ali i zbog toga što je simbolički važan kao mjesto iz kojeg ruske snage mogu prodrijeti prema administrativnim granicama Donbasa

Vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rat u Ukrajini te ustvrdio kako je vrlo teško procijeniti situaciju jer s niti jedne strane nema relevantnih informacija o tome kako se bitke odvijaju. Također, ističe kako je činjenica da ruske snage napreduju i da imaju novu taktiku vojnog djelovanja gdje uništavaju sve pred sobom. Bahmut su, kako je kazao, doslovno već zdrobili, samo je pitanje na koji način će ući u taj grad.

Vanjskopolitički komentator Tomislav Jakić ističe kako što dulje rat traje, to je veća mogućnost incidenta koji bi onda povukao lanac događaja s posljedicama koje je onda teško predvidjeti. "Ljudski faktor je objektivno, nepredvidiv. Ne znamo što može učiniti jedna ukrajinska postrojba koja će se naći u bezizlaznoj poziciji, a što mogu napraviti plaćenici u Ukrajini ako budu u bezizlaznoj situaciji", navodi.

Vezano uz Bahmut, u kojemu se vode teške borbe, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović kaže da je on bitan isključivo zbog toga što je transportno čvorište, ali i zbog toga što je simbolički važan kao mjesto iz kojeg ruske snage mogu prodrijeti prema administrativnim granicama Donbasa. Složio se s tezom da Ukrajina nastoji iscrpiti Rusiju, a da je Rusija na neki način i nasjela na taj trik.

Osnivač Wagner grupe Evgenij Prigožin rekao je da njegovim snagama koje se bore za kontrolu nad Bahmutom nedostaje streljiva te da će se cijeli front srušiti ako budu prisiljeni na povlačenje. Vidmarović tvrdi da je Prigožin ruskoj vojsci nastojao dati subjektnost, jer ona očito nije politički akter kao u drugim državama.

VIDEO Godišnjica rata u Ukrajini: 'Pokopala sam sina koji je poginuo u službi'

Marinko Ogorec tvrdi da vrijeme sve manje radi za ukrajinsku stranu. Ukrajinci šalju elitne postrojbe kako bi zaustavili Ruse u Bahmutu i kako bi im nanijeli gubitke. To je opasna situacija jer Rusi u borbu ubacuju plaćeničke strukture Wagner koja se popunjava ljudima iz zatvora i kaznionica.

Odgovarajući na pitanje stoji li i dalje kod toga da Hrvatska ne treba sudjelovati u sankcijama prema Rusiji i da treba prestati slati oružje u Ukrajini, Jakić je pojasnio da je on kazao kako je Hrvatska pametno učinila kada nije prihvatila obuku ukrajinskih vojnika. "Mi smo ionako već ne znam koliko dugo na listi neprijateljskih država u Rusiji. Hrvatskoj kao maloj državi zaista nije potrebno da ulazi još dublje u posredni rat s Rusijom. Mi, kao i sve države NATO pakta, smo u posrednom ratu s Rusijom. Onog trenutka kada šaljete naoružanje zaraćenoj strani vi ste se opredijelili, vi ste na jednoj strani u tom ratu. Iluzorno je misliti da će Rusija nestati. Rusija će ostati. Bit će velika zemlja i jednog dana i Hrvatskoj će biti u interesu da ponovno uspostavlja u prvom redu gospodarske interese. Prema tome nije pametno kidati sve niti", kaže te pojašnjava kako Hrvatska može na neki način gradirati svoje sudjelovanje.

Dihotomija premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića u vezi s ratom u Ukrajini odraz su društva, ali se i preljeva na društvo, tvrdi Vidmarović. Oni, dodaje, čine Hrvatskoj medvjeđu uslugu jer humanitarna pomoć se šalje, ali ne treba raditi dramu od toga. Ogorec pak smatra da je Hrvatska učinila što je mogla - primila je određeni dio izbjeglica i šalje humanitarnu pomoć, a helikopteri koje šalje su transportnog karaktera i nisu borbeni.

Komentara 19

PR
prahrvat
10:08 06.03.2023.

Bio je u emisiji i onaj Mesićev savjetnik Jakić - kao da je Lavrov poslao nekog najgoreg propagandista, goreg od Milanovića ili Mesića ili Budimira Lončara.

DX
Dxxt90
10:05 06.03.2023.

Mesićev savjetnik za vanjsku politiku Jakić ima dostojne nasljednike na Pantovčaku

Avatar Idler
Idler
09:55 06.03.2023.

Priupital bi ovog kak i slične filozofe - jel znači kak je i Hičoju trebalo ić niz dlaku il za njeg to ne vrijedi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije