Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA GOVORA U MOSKVI

Što znači Putinovo spominjanje nuklearnog oružja? Vojni analitičar za Večernji: 'Ne bi se libio upotrijebiti ga...'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
29.02.2024.
u 13:03

Za rat u Ukrajini nije ništa zvučno rekao. Spomenuo je više kao da je to sekundarna stvar, komentira Marinko Ogorec

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas govor o stanju nacije koji je pratio cijeli svijet, a u kojem je detaljno govorio o svojim planovima za Rusiju. Ono što je bilo najupečatljivije svakako je njegova prijetnja što će se dogoditi ako zapadne zemlje pošalju svoje vojnike u rat u Ukrajinu te podsjećanje na nuklearno oružje koje Rusija posjeduje. Što Putinove riječi znače i jesu li uistinu prijetnja, za Večernji list komentirao je vojni analitičar Marinko Ogorec. 

– Iz govora se može zaključiti kako je to nekakav oblik njegova izbornog programa. Jako je puno govorio o svim segmentima ruskog društva, što planira i namjerava napraviti do točno određenih razdoblja, do 2026., 2028., 2030. Dakle, stječe se dojam da je to njegov svojevrsni predizborni program. Govorio je s vrlo konkretnim podacima o siromaštvu, o školstvu, razvoju ekonomije, razvoju tehnologije. Gotovo da nije bilo nijednog dijela društva ili ruske države kojeg se nije dotaknuo – kaže nam Ogorec. On smatra kako Putin nije čak ni zaprijetio nuklearnim oružjem nego je podsjetio da ga posjeduje. 

– Nije čak ni zaprijetio nuklearnim oružjem nego je podsjetio da posjeduje nuklearno oružje i da se ne bi libio upotrijebiti ga ako bi to bilo krajnje nužno. Pokazao je još jednom da bi to bio smak civilizacije, što je činjenica – rekao nam je Ogorec. Putin je u svom govoru posebno istaknuo zapadnu Rusiju te obećao da će je zaštititi.  

VEZANI ČLANCI: 

– Na zapadnu Rusiju posebno se osvrnuo jer ona graniči sa NATO-om. A kako bi je mogao zaštititi? Vjerojatno povećanjem snaga koje su postavljene ispred granice s Finskom, koja je također članica NATO-a – analizira Ogorec. Upitali smo ga i što znači to da Rusija planira izgraditi novu globalnu financijsku infrastrukturu, slobodnu od politike, s "prijateljskim zemljama".

– Tu je prije svega mislio na zemlje BRICS-a. Postavio je neke gospodarske i ekonomske parametre za razvoj BRICS-a i može se očekivati da nastavi u tom smjeru. To je njegova gospodarska platforma na koju računa – kazao je Ogorec. Podsjetimo, zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Što se tiče rata u Ukrajini, Putin je kazao kako većina stanovništva Rusije podupire njegov rat te da ga Rusija nije započela. Održao je i minutu šutnje za poginule vojnike, no ništa značajnije nije rekao ni otkrivao koji su mu daljnji planovi. 

– Za rat u Ukrajini nije ništa zvučno rekao. Spomenuo je više kao da je to sekundarna stvar. Promidžba i ostalo sve što ide, folklor koji je vezan uz minutu šutnje, to se podrazumijeva, to ulazi u promidžbeni segment – kaže nam Ogorec, a na pitanje što ta šutnja o ratu znači odgovara: – To je sad vrlo teško procijeniti. Činjenica je da je Rusija trenutačno u ofenzivi. Da li zbog toga nije dao nekakvu posebnu pozornost tome, to ćemo tek vidjeti. Stanje na terenu takvo je da pogoduje Rusima, vjerojatno zbog toga nije ulazio u detalje. 

VIDEO Putin u velikom obraćanju naciji zaprijetio nuklearnim oružjem: 'NATO priprema napad na Rusiju'

Komentara 49

Avatar Dančo3
Dančo3
13:50 29.02.2024.

3 puta je Zapad spasio Rusijo od propasti samo u zadnjih 100 godina. Nadam se da nece vise. Jer su beznadan slucaj. Nek ju sad opanak vadi

PR
pravednik2
15:03 29.02.2024.

Prema Putinovoj i logici rusofila za napad Rusije i ubijanja po Ukrajini raketama sa 2000 km udaljenosti su neki drugi krivi. Po toj logici bi trebalo pred sudom osloboditi svakoga ubicu.

ED
edgar2
14:35 29.02.2024.

Putin je rekao da će minimalna plaća do 2030.g. doseći 35 000 rubalja (355 €)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije