Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Vojna vježba stajala 10-ak milijuna kuna

Naslovnica
17.10.2018.
u 22:30

Cijena Velebita 18. manja je od cijene vojnog mimohoda 2015. u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice “Oluje”, a koji je stajao 12,75 milijuna kuna.

Ministarstvo obrane i Glavni stožer OSRH sutra će objaviti preliminarne troškove najveće vojne vježbe nakon Domovinskog rata, “Velebit 18. – združena snaga”. S objavom troškova požurilo se – prvotni plan bio je da se troškove objavi za 10-ak dana, ali nakon inzistiranja medija, očito je procijenjeno da treba objaviti barem približnu cijenu vježbe. Kako Večernji list neslužbeno doznaje, cijena Velebita 18. manja je od cijene vojnog mimohoda 2015. u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice “Oluje”, a koji je stajao 12,75 milijuna kuna. Velebit 18. stajao je, kažu, manje od 10 milijuna kuna. Glavninu troškova izgledno čine izdaci za gorivo i terenski dodaci za 5500 vojnika.

Ministar obrane Damir Krstičević našao se odmah nakon završetka ove trodnevne vojne vježbe u medijskim škarama i pitanjem o troškovima. Nije želio izlaziti s procjenama, nego čekati dovršenje detaljnih izračuna. – Nisam površan pa sam namjeravao u javnost izaći s detaljnom raščlambom, a HV, kao i svaka uređena vojska, kako je najavio Velebit 18., tako je planirao i odjaviti vježbu i prezentirati ono što je učinjeno i naučeno, uključujući i sve troškove – objašnjava Krstičević.

Video - Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18

On je bio potvrdio da je u proračunu MORH-a za ovu godinu predviđena stavka za sve vojne vježbe u iznosu od 30 milijuna kuna. No, kako su se pojavile razne procjene kako samo ispaljivanje protubrodske rakete RBS-15 stoji oko milijun dolara, što je potpuno pogrešno, u MORH-u su shvatili da trebaju što prije ići sa stvarnim iznosima, a ne da se danima “bildaju” astronomski iznosi.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju.

Ne propustite i ostale teme:

>>Nijemci mu nude 2500 eura: Kontrolor varova odlazi jer nije dočekao 400 kuna povišice  

>>Počelo snimanje prvog hrvatskog futurističkog filma

>>Senzacija: Zagrepčanin Adi, sin dinamovca Mustedanagića, želi dovesti Usaina Bolta u svoj klub

>>Pravobraniteljica: I vjeroučitelje treba provjeriti, to mora obaviti škola

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
23:53 17.10.2018.

Pošto živimo u apsurdna vremena ,apsurd je da se u negativnom kontekstu propitkuje čak i stvar koja u svakoj normalnoj ili nenormalnoj državi je - normalna: vojna vježba. Vojska ,kao i policija ili vatrogasci ili hitna pomoć mora biti SPREMNA uvijek. A kako će biti spremna ako nema opremu i ako njome ne vježba na večim i manjim vježbama!? To je kao da od nogometne repke očekujš da igra top na SP, a pritom da igrački uopće ne treniraju godinama! Glupost! Dakle ovo podbadanje MORHa od strane nekih medija oko trošškova je čisti dilentizam. Novac se u Hrvatskoj troši na hrpu puno nepotrebnijih i nesuvislih stvari no što su to redovna uvježbavanja državnih službi ove vrste. Još nešto - rekli smo da NEĆEMO vojni rok! OK; onda ćemo plaćati profi i uvježbanu te high opremljenu vojsku. No problem drugari.

MU
mulag
06:12 18.10.2018.

to je kikiriki za ministra , ali koga briga ljudi odlaze iz lipe naše

Avatar RuAF
RuAF
23:11 17.10.2018.

Vrijedi svake kune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije