Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deset godina u NATO-u

Vojna nam je industrija narasla na 200 milijuna eura

HS Produkt
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
02.04.2019.
u 15:35

U domaćoj obrambenoj industriji zaposleno je oko 3000 ljudi, izvoz je vrijedan 150 milijuna eura.

Hrvatska je prije 10 godina, 1. travnja 2009., postala članica NATO-a. Državni vrh obilježio je tu važnu obljetnicu za zemlju, uz jednoglasni zaključak da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu pruža Hrvatskoj dugoročnu sigurnost. Čestitka na 10-godišnjoj obljetnici ulaska u NATO stigla je i iz veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a u njoj se naglašava da je predanost Hrvatske NATO-u tijekom posljednjih deset godina značajno proširila mir i prosperitet u cijeloj regiji, Europi i svijetu te je pohvaljena hrvatska Vlada za izvrsnu vojnu suradnju.

A što je Hrvatskoj donijelo članstvo u NATO-u? Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja i predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, kaže da je Hrvatska time dobila participaciju u najboljem i jedinom kvalitetnom i operativnom sustavu obrane u svijetu. 

Video - Svečanost u povodu 10. godišnjice pristupanja RH u NATO

- Hrvatska i hrvatske oružane snage dobili su članstvom u NATO-u mogućnost napretka u tehnološkom i taktičkom razvoju i uvođenja standarda zapadnih zemalja - smatra Ogorec. Napominje da se time što smo članica Sjevernoatlantskog saveza nitko neće boriti umjesto nas, ali zato imamo mogućnost da nam se pomogne u slučaju potrebe. A to dobro znaju svi pa i oni koji su imali pretenzije na naš teritorij. Što se tiče hrvatske obrambene industrije i toga koliko je ona profitirala od članstva u NATO-u, Ogorec kaže da se za tvrtke poput HS Produkta i Šestan-Busha zna u svijetu. No ipak napominje da smo možda imali velika očekivanja u tom aspektu članstva u NATO-u.

- NATO je veliki sustav i zahtijeva veliku kvalitetu, neke naše tvrtke mogu pružiti tu kvalitetu, a neke ne i mislile su da će proći samim time što smo članica NATO-a - kaže Ogorec.

Izvozi se i tekstil, hrana...  

Hrvatska obrambena industrija, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, ostvaruje godišnju proizvodnju u vrijednosti od približno 200 milijuna eura, što je jedan posto ukupne vrijednosti proizvodnje prerađivačke industrije. Pri tome godišnji izvoz iznosi 150 milijuna eura, prema zadnjem izvješću Ministarstva gospodarstva za odobrene izvozne dozvole ili 1,2 posto ukupnog izvoza prerađivačke industrije. U domaćoj obrambenoj industriji zaposleno je oko 3000 ljudi. 

Najveći hrvatski obrambeni izvoznik je karlovački HS Produkt koji je svojim pištoljem HS 2000 i jurišnom puškom VHS-1 i VHS-2 osvojio svijet. Međimurska tvrtka Šestan-Bush pak dosad je u desetak zemalja izvezla svoje gama vojne i specijalističke kacige. KROKO izvozi uniforme i pripadajuću opremu dok se DokIng na svjetsko tržište probio sa svojim robotskim strojevima za razminiranje i protupožarnu zaštitu. Direktorica sektora za industriju HGK Tajana Kešić-Šapić kaže da su ulaskom RH u NATO hrvatske tvrtke dobile priliku natjecati se i pružati svoje proizvode i usluge unutar same nabave koju raspisuju NATO-ove agencije te da uz obrambene proizvode svoje proizvode uspješno nude IT tvrtke, tekstil, obuća, prehrana, odjeća, građevinski sektor.

HS Produkt
1/26

Ivan Nekić, predsjednik uprave Agencije Alan, koja se među ostalim bavi uvozom i izvozom oružja, kaže da je na hrvatsku vojnu industriju članstvo Hrvatske u NATO-u pozitivno utjecalo. Članice Saveza obvezale su se godišnje u obranu ulagati dva posto svog BDP-a no većina ih se toga ne drži. Hrvatska je bila na 1,3 posto, ali prema novim podacima NATO-a u 2018. povećala je obrambene troškove na 1,7 posto BDP-a, a od toga je koristi imala i domaća obrambena industrija.  

NATO reference

U tvrtki KROKO Proizvodnja i razvoj kažu da su članstvo Hrvatske u NATO-u i primjena standarda NATO-a otvorili nove poslovne mogućnosti za hrvatske tvrtke iz područja naoružanja i vojne opreme. Navode da KROKO aktivno sudjeluje na tenderima koji se objavljuju na portalu javne nabave EU, a u većini postupaka nabave traži se referenca da je takav ili sličan proizvod isporučen jednoj od zemalja NATO-a. 

- Samim pristupanjem NATO-u dobivena je mogućnost i sudjelovanja u postupcima javne nabave koje provode NATO-ove agencije za nabavu poput NSPA što ujedno otvara mogućnost za prosperitet trgovinske razmjene RH, čime bi se dodatno ojačala konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a našoj tvrtki otvorila vrata i mogućnosti da ponudimo svoje proizvode i usluge oružanim snagama članica NATO-a - kaže Hrvoje Mandić iz KROKO-a.

Dodaje da je KROKO prijavljen na listu dobavljača NSPA agencije te da će nastojati konkurirati inozemnim tvrtkama koje su dosad opskrbljivale članice vojnom opremom. Na izvoz odlazi oko 40 posto godišnje vrijednosti prizvodnje te tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 17

BO
bombony
16:16 02.04.2019.

Uh, hebote, al' smo napredovali, sa 4 i kusur miliarde dollara, sto je proizvodila i izvozila vojna industrija u bivsoj drzavi, i sto bi danas bilo minimum 10 miliardi, pali na 200 milijuna eura? Ma sve cista petica nema sta,, kao i sve ostalo u domacoj industriji, uostalom. Osim toga ne moze se vise racunati na NATO pakt, kao kompaktnu alijansu zapadne civilizacije, obzirim da EU - ropska unija vodi sasvim desetu politiku od Sjedinjenih Americkih Drzava koji su glavni faktor u NATO paktu, i koju ne zanima Zapad i civilizirani slobodni suvereni svijet, i globalni poredak uspostavljen nakon 2.svjetskoga rata, nego ISTOK i istocne mracne diktature slicne sebi. Ne znam protiv koga ce se boriti ovi milioni Arapa sto su nakrcali u Europu, oni i njihova djeca kada krenu u vojsku? Pa protiv koga se i sada bore, i na nasim prostorima, i na Bliskome istoku i u svijetu. Nece se valjda protiv svojih boriti? Eto zasto NATO pakt nema vise svrhu svoga postojanja zapadne alijanse, slobodnoga i civiliziranog zapadnoga svijeta,, i zasto se ovi u EU - ropskoj uniji spremaju sklepati svoju vojscurinu neovisnu od njih. To je tako kada sjednes sa Njemackom za stol, a okrenes ledja civilizaciji i slobodi, ono sto oni najvise preziru kroz citavu svoju povijest.

MP
miroslav.petkovic.7564
16:05 02.04.2019.

Dobili smo blizu po miliona iseljenih. staje dvosta mil Srbi preko sedamsto mil izvoze i prave rakete. treba rakete Tenkove. avione pravit.gledam tu u Rus novii Kalas 12 i 15 cudo od puske. Naspu gavodom i cjev ili po nekoliko sati bude.Nema bljuje vatru .Brodove podmornice to treba pravit.

JO
jožagulikoža
15:48 02.04.2019.

ratovi su samo lova, ko ide u rat bez osobnih interesa a tobož u borbu za zemlju je totalni naivac. Danas imamo hrpu penzija uhljeba lažnih branitelja koji su otišli dva dana u vojsku i dobili potvrdu od potplaćenog doktors.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije