Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vojna nam je industrija narasla na 200 milijuna eura

U domaćoj obrambenoj industriji zaposleno je oko 3000 ljudi, izvoz je vrijedan 150 milijuna eura.
02. travnja 2019. u 15:35 17 komentara 2494 prikaza
HS Produkt
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska je prije 10 godina, 1. travnja 2009., postala članica NATO-a. Državni vrh obilježio je tu važnu obljetnicu za zemlju, uz jednoglasni zaključak da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu pruža Hrvatskoj dugoročnu sigurnost. Čestitka na 10-godišnjoj obljetnici ulaska u NATO stigla je i iz veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a u njoj se naglašava da je predanost Hrvatske NATO-u tijekom posljednjih deset godina značajno proširila mir i prosperitet u cijeloj regiji, Europi i svijetu te je pohvaljena hrvatska Vlada za izvrsnu vojnu suradnju.

Zagreb: Ispraćaj 10. HRVCON-a u misiju Resolute Support u Afganistanu Deseta godišnjica članstva Amerikanci čestitali Hrvatskoj: 'Vaša predanost NATO-u proširila je mir u regiji'

A što je Hrvatskoj donijelo članstvo u NATO-u? Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja i predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, kaže da je Hrvatska time dobila participaciju u najboljem i jedinom kvalitetnom i operativnom sustavu obrane u svijetu. 

Video - Svečanost u povodu 10. godišnjice pristupanja RH u NATO

- Hrvatska i hrvatske oružane snage dobili su članstvom u NATO-u mogućnost napretka u tehnološkom i taktičkom razvoju i uvođenja standarda zapadnih zemalja - smatra Ogorec. Napominje da se time što smo članica Sjevernoatlantskog saveza nitko neće boriti umjesto nas, ali zato imamo mogućnost da nam se pomogne u slučaju potrebe. A to dobro znaju svi pa i oni koji su imali pretenzije na naš teritorij. Što se tiče hrvatske obrambene industrije i toga koliko je ona profitirala od članstva u NATO-u, Ogorec kaže da se za tvrtke poput HS Produkta i Šestan-Busha zna u svijetu. No ipak napominje da smo možda imali velika očekivanja u tom aspektu članstva u NATO-u.

NATO Sjevernoatlantski savez NATO-ovih 70 godina: Proslavu kvare Rusija i Trump

- NATO je veliki sustav i zahtijeva veliku kvalitetu, neke naše tvrtke mogu pružiti tu kvalitetu, a neke ne i mislile su da će proći samim time što smo članica NATO-a - kaže Ogorec.

Izvozi se i tekstil, hrana...  

Hrvatska obrambena industrija, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, ostvaruje godišnju proizvodnju u vrijednosti od približno 200 milijuna eura, što je jedan posto ukupne vrijednosti proizvodnje prerađivačke industrije. Pri tome godišnji izvoz iznosi 150 milijuna eura, prema zadnjem izvješću Ministarstva gospodarstva za odobrene izvozne dozvole ili 1,2 posto ukupnog izvoza prerađivačke industrije. U domaćoj obrambenoj industriji zaposleno je oko 3000 ljudi. 

U Westinu održana svečanost u povodu 10. godišnjice pristupanja RH u NATO 10. godišnjica Proslava obljetnice članstva: NATO pruža Hrvatskoj dugoročnu sigurnost

Najveći hrvatski obrambeni izvoznik je karlovački HS Produkt koji je svojim pištoljem HS 2000 i jurišnom puškom VHS-1 i VHS-2 osvojio svijet. Međimurska tvrtka Šestan-Bush pak dosad je u desetak zemalja izvezla svoje gama vojne i specijalističke kacige. KROKO izvozi uniforme i pripadajuću opremu dok se DokIng na svjetsko tržište probio sa svojim robotskim strojevima za razminiranje i protupožarnu zaštitu. Direktorica sektora za industriju HGK Tajana Kešić-Šapić kaže da su ulaskom RH u NATO hrvatske tvrtke dobile priliku natjecati se i pružati svoje proizvode i usluge unutar same nabave koju raspisuju NATO-ove agencije te da uz obrambene proizvode svoje proizvode uspješno nude IT tvrtke, tekstil, obuća, prehrana, odjeća, građevinski sektor.

HS Produkt
1 / 26
U Westinu održana svečanost u povodu 10. godišnjice pristupanja RH u NATO

Ivan Nekić, predsjednik uprave Agencije Alan, koja se među ostalim bavi uvozom i izvozom oružja, kaže da je na hrvatsku vojnu industriju članstvo Hrvatske u NATO-u pozitivno utjecalo. Članice Saveza obvezale su se godišnje u obranu ulagati dva posto svog BDP-a no većina ih se toga ne drži. Hrvatska je bila na 1,3 posto, ali prema novim podacima NATO-a u 2018. povećala je obrambene troškove na 1,7 posto BDP-a, a od toga je koristi imala i domaća obrambena industrija.  

NATO reference

U tvrtki KROKO Proizvodnja i razvoj kažu da su članstvo Hrvatske u NATO-u i primjena standarda NATO-a otvorili nove poslovne mogućnosti za hrvatske tvrtke iz područja naoružanja i vojne opreme. Navode da KROKO aktivno sudjeluje na tenderima koji se objavljuju na portalu javne nabave EU, a u većini postupaka nabave traži se referenca da je takav ili sličan proizvod isporučen jednoj od zemalja NATO-a. 

Aleksandar Vučić BOMBARDIRANJE Vučić kroz suze: Srbija nikad neće biti članica NATO saveza

- Samim pristupanjem NATO-u dobivena je mogućnost i sudjelovanja u postupcima javne nabave koje provode NATO-ove agencije za nabavu poput NSPA što ujedno otvara mogućnost za prosperitet trgovinske razmjene RH, čime bi se dodatno ojačala konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a našoj tvrtki otvorila vrata i mogućnosti da ponudimo svoje proizvode i usluge oružanim snagama članica NATO-a - kaže Hrvoje Mandić iz KROKO-a.

Dodaje da je KROKO prijavljen na listu dobavljača NSPA agencije te da će nastojati konkurirati inozemnim tvrtkama koje su dosad opskrbljivale članice vojnom opremom. Na izvoz odlazi oko 40 posto godišnje vrijednosti prizvodnje te tvrtke.

Bush osobno došao u Zagreb kako bi uručio pozivnicu

Hrvatska je prvi institucionalni odnos s NATO-om započela još 2000., i to programom Partnerstvo za mir.  Akcijskim planom za članstvo (MAP) počele su 2002. pripreme za ulazak u taj savez. Šest godina poslije donesena je politička odluka da se Hrvatsku, zajedno s Albanijom, pozove u članstvo, i to na summitu NATO-a u travnju 2008. u Bukureštu. Nakon tog summita u Zagreb je došao tadašnji američki predsjednik George Bush kako bi osobno priopćio hrvatskim vlastima tu vijest. Pristupni protokol mora se ratificirati u parlamentima zemalja članica, a u Hrvatskom saboru potvrđen je 25. ožujka 2009. Nakon toga je službenu pozivnicu Hrvatskoj da postane članica NATO-a 30. ožujka 2009. uputio tadašnji glavni tajnik tog saveza Jaap de Hoop Scheffer. Tadašnja hrvatska veleposlanica u SAD-u, a sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović deponirala je protokol u američkom ministarstvu vanjskih poslova 1. travnja.

Obrambena industrija najviše izvozi u SAD i EU

Hrvatska obrambena industrija najviše izvozi u SAD, EU, zemlje Arapskog poluotoka, Kolumbiju, Peru, Čile, kažu u HGK. Prema podacima stockholmskoga Instituta za mirovna istraživanja, po vrijednosti izvoza naoružanja i vojne opreme RH se u odnosu na svoje susjede nalazi na 2. mjestu s vrijednošću od 3 milijuna TIV (SIPRI Trend Indicator Values). Na prvom mjestu je Italija sa 660 milijuna TIV, a na 3. je Srbija s 2 milijuna TIV. Po vrijednosti izvoza na globalnom tržištu lakog naoružanja na 11. smo mjestu. Izvoz nam čini oko 67%, a uvoz je oko 33%. U ukupnom izvozu pištolji čine 61%, streljivo 14%, kacige 9% i ostalo 16% (obuća, odjeća, mehanizacija, IT, prehrana).

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • bombony:

    Uh, hebote, al' smo napredovali, sa 4 i kusur miliarde dollara, sto je proizvodila i izvozila vojna industrija u bivsoj drzavi, i sto bi danas bilo minimum 10 miliardi, pali na 200 milijuna eura? Ma sve cista petica nema sta, ... prikaži još!, kao i sve ostalo u domacoj industriji, uostalom. Osim toga ne moze se vise racunati na NATO pakt, kao kompaktnu alijansu zapadne civilizacije, obzirim da EU - ropska unija vodi sasvim desetu politiku od Sjedinjenih Americkih Drzava koji su glavni faktor u NATO paktu, i koju ne zanima Zapad i civilizirani slobodni suvereni svijet, i globalni poredak uspostavljen nakon 2.svjetskoga rata, nego ISTOK i istocne mracne diktature slicne sebi. Ne znam protiv koga ce se boriti ovi milioni Arapa sto su nakrcali u Europu, oni i njihova djeca kada krenu u vojsku? Pa protiv koga se i sada bore, i na nasim prostorima, i na Bliskome istoku i u svijetu. Nece se valjda protiv svojih boriti? Eto zasto NATO pakt nema vise svrhu svoga postojanja zapadne alijanse, slobodnoga i civiliziranog zapadnoga svijeta,, i zasto se ovi u EU - ropskoj uniji spremaju sklepati svoju vojscurinu neovisnu od njih. To je tako kada sjednes sa Njemackom za stol, a okrenes ledja civilizaciji i slobodi, ono sto oni najvise preziru kroz citavu svoju povijest.

  • miroslav.petkovic.7564:

    Dobili smo blizu po miliona iseljenih. staje dvosta mil Srbi preko sedamsto mil izvoze i prave rakete. treba rakete Tenkove. avione pravit.gledam tu u Rus novii Kalas 12 i 15 cudo od puske. Naspu gavodom i cjev ili po nekoliko ... prikaži još! sati bude.Nema bljuje vatru .Brodove podmornice to treba pravit.

  • jožagulikoža:

    ratovi su samo lova, ko ide u rat bez osobnih interesa a tobož u borbu za zemlju je totalni naivac. Danas imamo hrpu penzija uhljeba lažnih branitelja koji su otišli dva dana u vojsku i dobili potvrdu od potplaćenog doktors.