Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Obersnel: Ako Karamarko misli na Frljića silom, dokazuje da nudi opasne metode

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
16.10.2015.
u 15:03

"Čak i kad bi postao premijer, šef HDZ-a nema ovlasti razriješiti intendanta našeg HNK. Odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog Kazališnog"

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u intervjuu objašnjava zašto je odbio Milanovića te zašto u Karamarku vidi opasnog klerika.

Nakon što je šef HDZ-a rekao kako riječki HNK više nije ni hrvatski ni narodni i kako će HDZ to promijeniti kada dođe na vlast, vi ste rekli da, slušajući Karamarka, vidite klerikalnu državu koju vodi egzorcist. Vjerujete li stvarno, ako HDZ dođe na vlast, da će Karamarko od Hrvatske napraviti klerikalnu državu u kojoj će on "istjerivati đavla" iz svakoga tko misli drugačije?

To mi uopće nije teško zamisliti s obzirom na retoriku kojom se služi. Ako se Karamarko poziva na Franju Tuđmana koji je vikao da Hrvatskom hodaju žuti, zeleni i crveni vragovi, ako istovremeno govori o sotoniziranju svoje stranke i ako prijeti narodu da mora razmisliti o svojim grijesima i pokajati se, a pritom ima ambiciju biti premijer, na što to nalikuje nego na klerikalnu državu? On se predstavlja i ponaša kao propovjednik, koristi tu terminologiju i prijeti onima koji ne misle kao on. Ja sam rekao kakvu sliku vidim kad ga čujem što i kako govori.

Na Twitteru ste napisali da Karamarko otvoreno zaziva smjene u riječkom HNK, pritom ste spomenuli diktaturu i Pavelićeva ministra Milu Budaka. Jeste li pretjerali dovodeći šefa HDZ-a u isti koš s Antom Pavelićem?

Odlično pitanje. I imam retoričko protupitanje – je li pretjerao zagrebački HNK kada je devedesetih sa Sedlarom postavljao Budakovu predstavu "Ognjište"? O istom se Mili Budaku radi. Na tu tendencioznost iz devedesetih je, između ostalog, ukazao Frljić svojom predstavom "Hrvatsko glumište", a vidite, zbog toga Karamarko zaziva Frljićevu smjenu. Pa onda pretpostavljam da je Karamarku drag Budak i moguće da nema ništa ni protiv Budakova šefa iako ja Pavelića nisam spominjao u tom kontekstu. Poanta je da Karamarko, kad bi čak i bio premijer, po Zakonu o kazalištu ne bi mogao smijeniti intendanta. Intendanta razrješava predstavničko tijelo osnivača, a to je Gradsko vijeće Rijeke na prijedlog Kazališnog vijeća. U tome ni premijer ni ministar nemaju ovlasti. E, sad, ako Karamarko misli ići na Frljića silom u slučaju da HDZ formira vladu, onda je to vrlo ozbiljna stvar o kojoj je dobro da se izjasnio prije izbora, tako da i onima kojima još nije jasno postane jasno koje metode Karamarko nudi – silu mimo zakona. Možda dio građana to odobrava. Mi u Rijeci – ne! A postoji, naravno, i varijanta promjene Zakona o kazalištu. Spomenuo sam Budaka koji je bio ministar u Pavelićevoj vladi koja je donijela niz tzv. rasnih zakona po kojima su zatvarani i likvidirani pripadnici drugih nacionalnosti i političkih uvjerenja. Dakle, formalno, sve je bilo po zakonu. A što slobodarska Europa misli o takvim zakonima, valjda ne treba posebno objašnjavati. Tako je moguće i mijenjati Zakon o kazalištu koji bi Karamarku i nekom novom Budaku dao pravo da radi što hoće sa svim intendantima i ravnateljima koji im nisu po volji. Nije li to povratak u totalitarizam?

Nekim prijašnjim kritičarima šefa SDP-a (pa i nekim desničarima poput Milana Kujundžića) sviđa se "novi" Zoran Milanović. Budući da ste ga i vi otvoreno kritizirali, sviđa li se i vama "novi" Milanović?

Nisam ja kritizirao Milanovića, ali jesam neke odluke Vlade s kojima se nisam slagao, pa i neke postupke unutar samog SDP-a. U tom smislu za mene ne postoji novi i stari Milanović. Postoji premijer i predsjednik SDP-a koji je u proteklom mandatu činio sve što je smatrao bitnim za oporavak i razvoj Hrvatske. Kontekst gospodarske krize nije samo naš, domaći, nego europski, pa i širi. U tim okolnostima nisam siguran da se moglo bolje od ovoga, a ono u što sam siguran je da za bitne promjene nije dovoljan jedan mandat, pritom mislim na stvarnu i funkcionalnu decentralizaciju, na gospodarski oporavak koji bi bio vidljiv ne samo u makroekonomskim pokazateljima, nego i u praktičnom životu svakog pojedinog građanina, na dovršetak velikih infrastrukturnih zahvata... Četiri godine su dovoljne da se vidi jasan smjer i da se vide rezultati kratkoročnih ciljeva, a potrebne su bar još četiri da se vide rezultati većih promjena. Govorim to i iz osobnog iskustva gradonačelničkih mandata. SDP novim programom upravo to i najavljuje, nastavak rasta, daljnje promjene i rezultate dugoročnih promjena.

Šef stranke nudio vam je prvo mjesto na listi u 8. jedinici i mjesto ministra regionalnog razvoja u novoj vladi. Zašto ste ga odbili? Zašto nećete biti kandidat na SDP-ovoj listi i tako pomoći svojoj stranci u bitki protiv HDZ-a?

Zato što moj gradonačelnički mandat traje do 2017. i ne namjeravam napustiti Rijeku usred mandata. To ne bi bilo fer prema građanima koji su mi dali povjerenje da vodim grad u ovom mandatu. Ni na svim dosadašnjim parlamentarnim izborima nisam želio biti na listi jer bih bio mamac za birače. Smatram da su gradonačelnička i saborska odnosno ministarska funkcija nespojive zbog opsežnosti posla i obaveza. I zato, dok traje moj gradonačelnički mandat, ne mogu prihvatiti mjesto u Vladi i u Saboru. A svojoj stranci mogu pomoći i pomažem na druge načine. 


Vjerujete li uopće u pobjedu SDP-ove koalicije? Koliko mislite da će SDP osvojiti u 8. izbornoj jedinici?

Naravno da vjerujem. Pogotovo u pobjedu u 8. izbornoj jedinici. Gledajte, ja sam svjestan da su građani možda očekivali više od vladajuće koalicije, ali isto tako mi je jasno da se u postojećim okolnostima nije moglo puno više. I razumijem da oni koji se iz bilo kojeg razloga osjećaju razočarano razmišljaju kako će glasati ili čak hoće li izići na izbore. Ali alternativa vladajućoj koaliciji i SDP-u je Karamarkova HDZ-ova koalicija. Doista ne mogu vjerovati da građani Hrvatske žele to – stranku čiji je bivši čelnik u zatvoru, stranku koja je opustošila zemlju i čiji novi predsjednik prijeti svima i svakome na svakom koraku, zaziva duhove prošlosti, izmišlja nepostojeće neprijatelje i po potrebi koristi militarističku ili klerikalnu retoriku. Možda mi iz 8. izborne jedinice stvari vidimo drukčije, ali ja nekako zbilja ne vjerujem da ostatak Hrvatske želi Karamarka za premijera. S druge strane je aktualna Vlada, odnosno koalicija koja je u gotovo nemogućim okolnostima pokazala da Hrvatska može rasti, koalicija koja nas nije štedjela ni loših vijesti, koja nije mazala oči narodu, niti ga zaluđivala nemogućim obećanjima, nego je radila sve što je mogla da zemlju digne s dna i, iako stvari idu polako, ova koalicija uspijeva u tome. 


Snažno ste se protivili izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a, u kakvim ste danas odnosima s njim?

U dobrim smo odnosima. Ne viđamo se tako često, ali popijemo kavu kad se vidimo i razgovaramo. Doduše, o politici puno manje nego prije.


Linić će na izborima biti direktan rival SDP-u u 8. jedinici. Hoćete li svojoj stranci (i kako) pomoći kako bi on osvojio što manje glasova inače tradicionalnih SDP-ovih birača?

Pa meni je zbilja žao što se Linić odlučio na tu utakmicu. Već sam to rekao. Ne mislim da će osvojiti znatan broj glasova i zato mi je i žao što je ušao u to. No na moguću štetu koju SDP trpi zbog postupka prema Liniću upozoravao sam već i prije. Međutim, jednom kad je odluka donesena, to je postala završena priča. Sad smo tu gdje jesmo.

>> Frljić Karamarku: Ovakve izjave ne mogu biti interpretirane drukčije nego kao prijetnje

>> Žao mi je, ali Linić je izabrao konkurirati SDP-u

Komentara 114

AN
Anamarija11
15:07 16.10.2015.

Vojislave pa potjerajte vi Frljića ionako ste obojica otpisani

DE
desnooo
15:15 16.10.2015.

Uz pomoć Krista protiv komunista!! Pada Vlada

ŽI
Žica
15:16 16.10.2015.

Ovo su gluposti, nitko Frljiću neće napraviti ništa na silu, samo će ga upozoriti da se tako ne smije ponašati. Zašto o Karamarku pišete kao o zvijeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije