Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi problemi za SDP

Vodstvo Bernardiću: Bojiš se na listu, a osporavaš ankete

Davor Bernardić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.01.2019.
u 11:12

Većina Predsjedništva SDP-a tražila je od predsjednika stranke da bude na listi za EU parlament, on ih ignorirao

Nije prošlo ni pola dana, a lista kandidata za EU izbore koju je na Predsjedništvu SDP-a predložio šef Davor Bernardić počela se osporavati. Nekoliko članova vodstva SDP-a s kojima smo razgovarali tvrdi da bi do sjednice Glavnog odbora na kojem bi lista trebala biti i “amenovana” moglo biti promjena.

Odnosno, netko bi s liste od 12 kandidata, a riječ je o Barbari Antolić Vupora, Jasenki Auguštan Pentek, Biljani Borzan, Romani Jerković, Ivani Posavec Krivec, Sonji Radolović, Jošku Klisoviću, Gordanu Marasu, Predragu Matiću, Mladenu Novaku, Toninu Piculi i Ranku Ostojiću, mogao otpasti.

Izbori su prava anketa

Pri tome im ne smeta sam sastav liste koliko činjenica da je Davor Bernardić ignorirao njihova traženja da i on bude na toj listi, a to je na sjednici tražilo šestero članova vodstva. Prvi mu je to kazao potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, koji je mišljenja da šef stranke mora listu i predvoditi, dok su mu Rajko Ostojić, Arsen Bauk, Franko Vidović, Ivo Jelušić i Predrag Matić rekli da bi morao biti na listi, bez obzira na kojem mjestu. Bernardiću je rečeno da ne može osporavati ankete i tvrditi kako su izbori jedina prava anketa ako se sam boji tih izbora, da je to odgovornost koja mu pripada kao predsjedniku i da se ne može izvlačiti. Ipak, doima se da se Bernardića teško može natjerati da promijeni mišljenje.

Glavni odbor do sada mu je uvijek bio poslušan i na njegovoj strani i pitanje je može li nezadovoljno vodstvo rušiti listu. A osim toga, ne može se Bernardiću prigovoriti da nije jako dobro pazio koga na tu listu predlaže. I da je riječ o mudroj kombinaciji praktički svih struja u SDP-u. Ima tu i bivših ministara Zorana Milanovića, Bernardićevih ljudi, riječke ekipe, ali i tzv. “neretvanaca” poput Jasenke Auguštan Pantek koju njezina organizacija nije predložila za kandidatkinju, a koju je, priča se, Bernardić sat vremena prije sjednice nazvao i pitao može li s njom računati. Upravo je ona, da priča bude zanimljivija, na sjednici Glavnog odbora istaknula zahtjev za Bernardićevom smjenom, a troje kandidata s liste – Biljana Borzan, Joško Klisović i Ranko Ostojić – potpisnici su pisma za Bernardićevu smjenu zbog kojeg je četvero članova vodstva suspendirano pa neki pitaju i znači li to da bi suspenzije mogle biti ukinute.

Sigurno mjesto na listi

Osim o listi, vodstvo je razgovaralo o povratku Ive Josipovića. Podsjećamo, bivši predsjednik Ivo Josipović došao je gotovo do kraja s pregovorima o prelasku njegove stranke Naprijed Hrvatska u Glas. No tada mu je stigao i poziv iz SDP-a da se priključi njima pa kreće i taj proces pregovora, o čemu je u utorak obaviješteno vodstvo.

U vrhu SDP-a kažu da Josipović može računati da će na parlamentarnim izborima imati sigurno mjesto na listi, ali da ne može očekivati da će opet biti stranački kandidat za predsjednika, o čemu se također špekulira. Neki u vodstvu uvjereni su da Josipović gaji tu nadu odbije li Tonino Picula na kraju ući u bitku za Pantovčak.

Predsjedništvo SDP-a u utorak je doznalo kako su s Ivom Jospovićem već razgovorali Davor Bernardić, Predrag Matić i Davorko Vidović. Neki su tada upozorili na Josipovićeve optužbe na račun stranke kad je izgubio izbore te izrazili nadu da zbog njegova povratka neće otići neki drugi iz SDP-a, čime su ranije, na ideju o povratku Josipovića u SDP, prijetili neki viđeniji SDP-ovci, čak i saborski zastupnici. Pa je Predsjedništvo odlučilo kako će se obaviti razgovori sa šefovima županijskih organizacija SDP-a, aktualnima, ali i onima koji su vodili županijske organizacije u vrijeme kada je Josipović izgubio utrku za drugi mandat, a sve kako bi se vidjelo kako će reagirati na Josipovićev povratak.

>> Tko je sve otišao iz SDP-a

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:17 24.01.2019.

SDP je toliko nesposoban da se nije u stanju ni raspasti, a Bernardić se vezao debelim lancima za stol, tako da ga se ne može niti silom odvući sa "pijedestala". :)

MI
Mimizo
17:16 24.01.2019.

mali bero boško buha

SA
samoborka
21:23 24.01.2019.

Bero razvalio SrpskuDrugarskuPartiju. Bravo Bero junačino!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije