Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV
Povratak na članak

Voditelj ekspertne skupine o novom predmetu u osnovnim školama: 'Cilj je da djeca razviju svoj stav'

Važno je reći da će kroz ovaj predmet djeca u školi učiti kako, a ne što misliti. Bavim se filozofijom za djecu godina kroz razne vidove neformalnog obrazovanja, kroz europske i svjetske projekte, a sve s ciljem da djecu naučim kritičkom mišljanju, kazao je Bruno Ćurko

Komentari 30

PK
Posljednji Komšikanac
16:45 20.07.2022.

''Kritičko mišljenje'' nije predmet već PR ideološka sintagma. Kritičkom i pravilnom razmišljanju se djeca uče kroz sve predmete i plod je dugogdišnjeg učenja i iskustva, nije nešto što će se ''naučiti'' kroz neki kvazipredmet. Ako gospodin filozof misli da djecu treba poučiti logici, logika nije predmet za osnovnoškolce, logici se podučavaju indirektno kroz druge predmete. Ako misli da im treba usaditi neke moralne vrijednosti, norme, bonton, djeca se tome opet uče kroz razne društvene predmete. Traži li možda alternativu vjeronauku, predmet treba učiti djecu kulturno-socio-religijskoj pismenosti. Bit će to još jedan prigodno sklepani predmet instantreformatora.

VL
DR
DrugZoka
16:28 20.07.2022.

Trla bana lan da joj prođe dan a vi djeco imate još jedan bespotrebna predmet

VL
ST
stefj
16:36 20.07.2022.

Malo da se opravda zapošljavanje novih uhljeba, ništa drugo. Djeca već onako imaju previše gradiva, previše predmeta i premalo dodira sa stvarnim životom... Ovo se moglo svesti na nekoliko sati godišnje uklopljeno u bilo koji društveni predmet... A što sad, svakim danom imamo sve manje djece, a sve više ovakvih učitelja filozofa, tako da ih treba negdje zaposliti. Alternativa im je biti skladištar u Irskoj... Nemam ja ništa protiv filozofije kao takve, no današnja promišljanja, aktivističke i populističke stvari koje prevladavaju nemaju veze s time. Filozofija je sa svojom logikom, promišljanjima i tumačenjima temelj prirodnih znanosti, no što danas ima takav temelj. Neke danas "popularne" stvari se poprilično kose i sa samom logikom, a kamoli ne sa znanošću i činjenicama... Tako da, na kraju, kao i svaki drugi predmet ovo će ovisiti o samom učitelju. Budući da je filozofski fakultet sjedište Radničke fronte i slične ekipe, sve će završiti s teškom ideologijom...

VL
Avatar Svračak
Svračak
16:24 20.07.2022.

Još jedan predmet za pranje i peglanje mozga.

VL
WE
welley
16:33 20.07.2022.

'' Na to me ponukalo istarživanje po kojemu 48 posto djece u svijetu ne mogu pristupiti obrazovanju, a naša hrvatska djeca imaju tu privilegiju.'' - Gdje to djeca ne mogu pristupiti obrazovanju, o cemu ovaj brsti? Djeca idu u skolu u citavome svijetu, osim u zemljama gdje je rat ili gdje vlada neka epidemija ili elementarna nepogoda. A to nije pola svijeta kako ovaj fantazira, nego oko manje od sto miliona djece trenutno u svijetu.

VL
Avatar urokljivooko
urokljivooko
16:34 20.07.2022.

Znači nije "Društvo" nego "Svijet oko nas"? Koji? Biljni? Životinjski? Morski? Šumski?... Srpski svijet? Najbolje da ponovno uvedete Teoriju i praksu socijalističkog samoupravljanja, samo izbacite onaj dio gdje se spominju "degenerici".

VL
WE
welley
16:46 20.07.2022.

Ovi sto se suljaju po skolama oko djece, toboze da ih nesto novo nauce, su obicno pedofili. Sta ce malome djetetu u osnovnoj skoli kriticno misljenje, da izludjuje roditelje i ometa nastavu kada mu ovaj utuvu u glavu da imaa pravo na svoje kriticno misljenje od 7 i 10 i 12 godina? Docim se on sunja po Briselu, to je ta ekipa sto upada u skole maltretirati djecu sa sexualnim odgojem i ''kriticnim misljenjem''.

VL
Avatar Cantor
Cantor
17:20 20.07.2022.

Možeš misliti kako ljevičari mogu nekoga učiti kritičkom razmišljanju. Sjećam se kako su takvi u nebesa svojedobno dizali "dijalektički materijalizam" a na pitanje što je to usvari i da objasne dobijao sam odgovor u stilu da je to ustvari prekomplicirano za shvatiti, da je to zaokruženi sustav društvenog promišljanja i da samo vrhunski mislioci zaista razumiju suštinu (nije šala). A ustvari je suština vrlo jednostavna. Kada partija danas tvrdi da je trava plava a sutra da je crvena onaj koji i dalje tvrdi da je plava je sektaš, disident, trockist,.... Za one koji oduvijek tvrde da je trava zelena se zna da ne mogu biti drugo nego faši*ti i narodni neprijatelji....

VL
BE
bezvrijedanyugodinar
16:30 20.07.2022.

A kad će se opet ućiti marksizam? Treba prevesti udžbenike iz sjeverne koreje, njihovi sa najbolji

VL
KS
Ksantipa
17:56 20.07.2022.

Kritičko mišljenje je jedan od funkcionalnih ciljeva nastave. Uči se i razvija u svim nastavnim predmetima.

VL
MP
marinko.przolica
18:33 20.07.2022.

U školama treba ostaviti STEM i pismenost. Sve ostalo što u svom nazivu ima "odgoj" ili ima tendenciju "odgoja" treba izbaciti ili ostaviti tko želi kao izborni predmet... Tko nije u stanju samostalno odgajati svoju djecu pa mu za to treba država ne bi ni trebao imati djecu... Onaj tko misli da "država" ili "društvo" može na primjeren način odgajati djecu (a nije u stanju osigurati ni osnovne jednostavne stvari kao npr komunalije, zdravstvo i sl.) trebao bi potražiti psihološku ili psihijatrijsku pomoć...

VL
OT
otrovnijezik
17:50 20.07.2022.

Kada vidim i čujem ovakvog stručnjaka odmah mi je dosta svega.

VL
DR
Draconic5
16:42 20.07.2022.

Razvijanje kritičnog mišljenja, baziranog na neznanju. Otprilike isto kao i razne teorije zavjere. Treba li nam to?

VL
SA
sasha68
18:05 20.07.2022.

opako su se počeli šuljati oko naše djece, prvo oni u zagrebu po vrtićima uče djecu rodu, i to im senf i gradjani šlaćaju sad ovaj iskače sa nebulozama o nedostupniom obrazovanju?? pa ceš ih eto ti za sitne pare pouciti s 7 godina kak ce razmišljati..imaju oni roditelje svi, i to ne roditelj 1 ili 2

VL
FA
faraon
17:25 20.07.2022.

Bolje da su pojačali predmet tehničku kulturu. Sad je na smiješnih 1 sat tjedno. A želimo biti tehnološki napredni.

VL
Avatar urokljivooko
urokljivooko
18:06 20.07.2022.

Zaključak: Treba negdje pozapošljavati sve te niškoristi s filozofskih fakulteta! Umjesto keramičara i krovopokrivača, imamo na tržištu- stručLJake za kopanje nosa i gubljenje vremena.

VL
ME
MediciKM
16:53 20.07.2022.

Hvala Svemiru što nemam dijete koje ide u školu ili treba ići...ovo postaje sve nakaradnije i nakaradnije.....

VL
JP
josip.pivar11
17:27 20.07.2022.

A na temelju čega to djeca mogu razviti svoj stav ako ne po onome što čuju ili pročitaju od odraslih. Trebalo bi najprije političare naučiti misliti a ne samo svoga šefa slušati. A to bi znali i mogli kad bi prije nego postanu političari sami u svom životu - privatnom i poslovnom - nešto postigli.

VL
PH
Petarstijena-HR
19:31 20.07.2022.

Filozofi su od obrazovanja napravili rasulo,bolje je bilo da nisu ništa dirali da je ostalo kao u 91.g. Gdje vam je odgojni predmet o lijepom ponašanju? Mnogi roditelji nisu ispunili svoju ulogu,te je nužan i odgojni predmet,da im djecu nauče kako se kulturno,fino ponašati i prema sebi i drugima,te odnos prema okolišu,osobnim financijama i poduzetništvu...

VL
BT
BTW
18:27 20.07.2022.

Hrvati su zatupljen narod zakockan kao i grb i razmišljaju u dvije boje-crno ili bijelo. Nema sredine. Ne daj Bože da netko malo boje i različitosti stavi u paletu. Taj onda ne valja, izrod je, ateist, ljevičar, pe... fil il ne znam što. Ljudi dajte se osvijestite malo. Otvorite svoj um, proširite vidike i svijet će nam svima biti ljepši i podnošljiviji.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.