Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreno u Siriji

Vođe ISIL-a su zbog udara iz zraka počeli napuštati 'glavni grad'

naoružavanje ruskog aviona
Foto: Reuters/PIXSELL
19.11.2015.
u 18:30

Nakon što je potvrđeno da su islamisti srušili putnički avion, Rusija će pojačati udare

U zračnim udarima koje je Francuska počela izvoditi na položaje ISIL-a u Raki nakon masakra u Parizu poginula su najmanje 33 islamista, potvrdili su britanski obavještajni izvori koji imaju operativce na terenu.

Francuski napadi ipak u ovome trenutku očito islamistima zadaju manje briga od onoga što im čini Rusija. U proteklih nekoliko mjeseci, otkad se Rusija aktivno uključila na bojišnicu u Siriji ciljajući položaje terorista, ISIL-ovim strukturama zadan je žestok udarac, a najgore za islamiste, očito, tek slijedi.

Strateški bombarderi

Intenzitet zračnih udara, ali vrlo vjerojatno i pripadnika Specnaza, elitnih ruskih specijalaca koji su, potpuno je izgledno, na terenu u Siriji, bit će znatno pojačan nakon što je Moskva potvrdila da su teroristi odgovorni za podmetanje bombe u ruski putnički zrakoplov koji se srušio iznad Sinaja.

Rusi u proteklih 48 sati izveli zračne napade na čak 207 ciljeva u Siriji. Pritom nisu korišteni, kao do sada, lovci bombarderi, već je uključena i "teška artiljerija zračnih snaga". Naime, jučer su se u udare protiv islamista prvi put uključili i ruski strateški bombarderi Tu-22M, Tu-95MC te Tu-160. O kakvim je letjelicama riječ najbolje govori podatak da su to strateški bombarderi namijenjeni djelovanjima u nuklearnom ratu. Prevedeno, Rusija u Siriji počinje koristiti najbolje od najboljeg što ovoga trenutka na svijetu postoji. Razorna moć ovih letećih tvrđava koje nad Siriju dolijeću iz Rusije ne može se usporediti s borbenim učinkom lovaca bombardera koji djeluju iz baze u Latakiji. Usto, Rusija je jučer počela u napadima koristiti i nove rakete zrak-zemlja KR Kh-101/102 za koje se na zapadu znalo da postoje, no koje do sada nikada nisu viđene u javnosti, a kamoli da je prikazano njihovo djelovanje. A ono je za neprijatelja, imajući na umu da su bojne glave rakete punjene sa po 400 kilograma eksploziva, razarajuće.

Očito je da se situacija u Siriji i Iraku počela mijenjati aktivnijim i žešćim zračnim napadima, bez obzira izvodila ih Rusija ili snage zapada. Vidi se to i po izvještajima obavještajnih službi koji pokazuju da su vođe ISIL-a počeli napuštati Raku premještajući se u Mosul i druge veće gradove takozvanog islamskog kalifata kako bi izbjegli zračne udare. Usto, kurdske su snage prošloga tjedna oslobodile grad Sindžar, čime je prekinuta jednostavna i laka cestovna komunikacija između Rake i jugoistočnih dijelova teritorije pod kontrolom ISIL-a, što isilovcima otežava premještanje.

Reorganizacija ciljeva

U napadima sljedećih dana za Rusiju i zapad problem će biti reorganizacija ciljeva. Naime, ISIL je počeo premještati skladišta streljiva i oružja te komunikacijske centre s dosad poznatih lokacija na nove položaje. Njihove pozicije bit će uskoro otkrivene, no zasad zrakoplovi ciljaju "naslijepo" bez pouzdanih podataka o tome jesu li do sada poznate lokacije napuštene ili ne.

Ovakav razvoj situacije na terenu i sve očitije slabljenje ISIL-a odgovara Kurdima koji se već dulje od godinu dana grčevito bore s islamistima u Siriji. Šef kurdske obavještajno-sigurnosne agencije Masour Barzani ustvrdio je da bi ISIL, nastave li se zračni napadi istim intenzitetom kojim se odvijaju u posljednje vrijeme, mogao biti poražen u roku od nekoliko mjeseci. Udare je potrebno nastaviti, kaže, jer iako su islamisti uzdrmani, još uvijek nisu znatno oslabljeni.

– Još se ne može govoriti o njihovu porazu, ali sada ne treba popustiti stisak. Moraju biti neprestano pod pritiskom kako ne bi otvarali nova bojišta i poduzimali akcije diljem svijeta kao što su izveli pokolj u Parizu – ustvrdio je Barzani u oslobođenom Sindžaru.Na sreću za Kurde, gotovo je izvjesno da zračni napadi neće popuštati. Ne nakon zbivanja na europskom kontinentu, pogotovo ne nakon što je potvrđeno da su teroristi srušili ruski putnički avion. U međuvremenu, telefonom su razgovorali ruski predsjednik Putin i Hollande, a iz Kremlja je stigao poziv europskim i državama Sjeverne Amerike, kao i Bliskog istoka, da s Rusijom formiraju antiterorističku koaliciju koja bi se protiv Islamske države borila kao prije gotovo osam desetljeća protiv nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

>> Hrvatska je otprije u ratu protiv ISIL-a, ali nije na fronti 

>> Francuzi i Amerikanci izveli niz napada na Islamsku državu u Siriji

Komentara 38

ZI
zimerman
18:41 19.11.2015.

Ne postoji povoljnije tlo na svijetu ,za ispitivanje nuklearnog naoruzanja od Islamske drzave

KI
Kissinger
18:40 19.11.2015.

"u proteklih nekoliko mjeseci",a rusi tamo dijeliju nešto više od MJESEC i POL dana!dno dna novinarstva!!!

KI
Kissinger
18:37 19.11.2015.

ovo je fora"britanski operativci broje mrtve među ISIL- om".momak daj se skuliraj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije