Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.11.2015. u 20:28

Krajnje je vrijeme definirati tko je zapravo saveznik u borbi protiv ISIL-a

Jesmo li francuskim aktiviranjem članka 42. o uzajamnoj obrani i pomoći svih članica Europske unije ušli u rat protiv ISIL-a? Hrvatska sigurno neće dizati svoje avione i bombardirati po Siriji jer je pitanje mogu li i doletjeti do tamo, a ni vojnici neće u kopneni rat jer o tome zasad i ne postoji plan. Ali Hrvatska je formalno u ovom ratu već otprije, i to kao stidljivi dio zapadne koalicije. Dakle, jesmo u ovom ratu, ali nismo digli vojsku i poslali je na frontu. Iako je frontu ovoga rata teško i definirati jer je rascjepkana diljem Bliskog istoka, Europe, sjevera Afrike... gdje god teroristi djeluju javno ili tajno.

Krajnje je vrijeme definirati tko je zapravo saveznik u borbi protiv ISIL-a. Putin je na sastanku G20 zagrmio kako 40 zemalja financira ISIL, a da su među njima i pojedine članice te moćne skupine. Na njegov žestoki istup nitko nije reagirao. A zašto i bi kad svi znaju kako pokrovitelji tzv. Islamske države dolaze iz zaljevskih arapskih zemalja. A one su redom važni saveznici Zapada: u krojenju regionalne politike, u naftnom sektoru, pa čak i u odnosu prema Izraelu. O Turskoj kao jednom od osnivača ISIL-a još je lani govorio Joe Biden, a isto dandanas tvrdi i Erdoganova oporba.

Kad su bivšoj američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice prije više od deset godina Rusi diskretno u Moskvi šapnuli kako im njihovi saveznici Pakistanci rade iza leđa, ona ih je javno ismijala. Godinama kasnije Amerika je shvatila kako pakistanska tajna služba krije Osamu bin Ladena i surađuje s talibanima. To razočaranje tada nije osvijestilo Ameriku da preispita svoje saveznike. Kao što očito ni pariški masakr nije dovoljan da se o današnjem savezničkom licemjerju otvoreno progovori. Stoga se ponekad čini kako saveznici teroriste gađaju slamkama, a ne raketama. I zato bi još važnije od aktiviranja članka 42. bilo da Francuska u ovoj borbi ujedini Rusiju i SAD. Ako se ujedine, to će značiti da su prešle preko svojih uskih regionalnih interesa i sve podredile globalnom cilju: uništenju zla u Raki.

>> Jordanski kralj Abdullah II.: Ovo je treći svjetski rat protiv čovječanstva

>> Njemačka neće sudjelovati u zračnim napadima na Islamsku državu: 'To nema smisla'

Komentara 40

BO
Bogodol
22:05 18.11.2015.

Čude me ovi novinari "intelektualci" sa isticanjem da je Hrvatska u ratu sa Isilom i izazivaju neku budalu da nam malo "podpraši", mi smo toliko ranjivi, toga je svjesna i vladajuća garnitura. Sjetimo se budalaštine Vesne Pusić kad je izjavila da priznajemo oporbu u Siriji i INA je odmah izgubila naftna polja te je time Vesnica nanjela štetu Hrvatskoj Državi veću nego što se desila u privatizaciji.

PI
pistaljka
00:16 19.11.2015.

Pa ovaj članak je čista prostitutska novinarska prodana lakrdija. Toliko smješna i tragična, lažna i podla da je pas ne može progutati zavezanu u lijepi zalogaj mesa. Pa i najvećim budalama bi trebalo biti jasno, a posebno onima koji sebe nazivaju širiteljima novosti (a ne obmana, dezinformacija ili poluistina), osim ako su samo prepisivači laži koje im se po zadatku dostavljaju, da je ISIL izraelsko-američko stvorenje, uz veliki blagoslov europske političke prostitucije i saudijsko-zionističkog vodstva i novca. Najnoviji događaji u Parizu i diljem Francuske, te krokodilske suze političkih gmizavaca i klečara, jurnjava "sigurnosnih" službi kako bi uhvatili "počinitelje zločina" dok u isto vrijeme jamče sigurnost i širom otvaraju sva vrata svojim terorističkim plaćenicima da dođu i odrade dane im zadatke, jesu samo kazališna predstava uzombljenom stadu ovaca, koje i nema viših apetita od imbecilnog blejanja, "u se, na se i poda se" životne filozofije. To je doseg stoljećima upropaštavanog mozga goyim populacije, i kao takva nije još dosegla pravo dno, ono dno iz kojeg nema izlaska.

Avatar d-ano
d-ano
22:46 18.11.2015.

............................Putine ,hvala tebi u ime slijepih i gluhih koji ne zele ni da vidu ni da cuju,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije