Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMIJENILI PRIČU!

Vođa separatista: Nismo imali projektil, a promatrači su nam rekli da ne diramo tijela

Borodai
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.07.2014.
u 08:40

U Nizozemsku su jučer stigla prva tijela žrtava pada aviona, a očekuje se kako će ih još stići danas

Aleksandar Borodai, premijer samoprozvane "Narodne Republike Donjeck" izjavio je kako njihove snage ne posjeduje projektil tipa Buk za koji zapadne sile tvrde kako je oružje kojim je u Ukrajini srušen aviona Malaysia Airlinesa pri čemu je život izgubilo 298 ljudi.

Vođa separatista je sve dokaze koji upućuju na suprotno nazvao lažnima.

S druge strane, zapovjednik pobunjeničkih vojnih snaga izjavio je kako separatisti imaju oružje.

U Nizozemsku su jučer stigla prva tijela žrtava pada aviona, a očekuje se kako će ih još stići danas.

Borodai je u razgovoru za BBC opovrgnuo optužbe kako su se pobunjenici s nepoštovanjem odnosili prema tijelima. Tvrdi da su im međunarodni promatrači rekli da ne diraju tijela.

  – Čekali smo tri dana, ali ostaviti tijela na temperaturi od 30 stupnjeva je apsurdno i nehumano. To je scena iz horor filma  – rekao je Borodai.

Britanski istražitelji danas će započeti proces izvlačenja podataka iz crnih kutija.

>> SAD: Čini se da su avion separatisti doista srušili pogreškom

>> Vođa proruskih separatista: Projektili su došli s ruske strane

Komentara 21

US
USA
09:36 24.07.2014.

I najveca laz kad se ponovi sto puta postaje istina. Taj sto je navodno izjavio Reutersu da posjeduju Buk sustav tvrdi da Reuters laze i da je paralelno snimao svoj interview te da niti jednom rjecju to nije izjavio. Dakle klasicna obavjestajno-novinarska manipulacija, koja ce se ponavljati neko vrijeme i imati ucinak kod ljudi koji su na pola informirani.

Avatar EU?
EU?
10:23 24.07.2014.

Medijska histerija na Zapadu i satanizacija Rusije je bila tolika da bi neko prateći ove izvore mogao da pomisli kako je lično Putin ispalio raketu na malezijski avion, jer inače on odlično poznaje ratnu tehniku. A onda su počele da stižu vesti koje su mogle da podsete na operacije podmetanja NATO-a i CIA-e u bivšoj Jugoslaviji od masakra u ulici Vase Miskina, preko Markala do Račka. Mediji van kontrole Zapada javili su da je Boingu 777 po direktivi kijevskih pučista pre pada promenjena putanja za nekih 200 km prema severu, dok su ga sve vreme pratila dva ukrajinska vojna aviona. Nekoliko minuta pre pada malezijskog Boinga 777 koji je oboren iznad Ukrajine, pored njega su viđena dva Ukrajinska vojna aviona. “Vojni avion je leteo blizu boinga 777 svega 3 minuta, pre nego što je Boing nestao sa radara. Kada je Boing nestao sa radara, vlasti u Kijevu su nam javile da se avion srušio.

Avatar EU?
EU?
10:11 24.07.2014.

Stratezi Sjedinjenih država vrlo dobro znaju da vreme ne radi za njih i zato ulaze u sve užasnije i rizičnije poduhvate. Tako je i u Ukrajini, ruskoj Krajini gde su NATO i američka obaveštajna služba izazvali krvoproliće i gde upravljaju krizom pokušavajući da nanesu što veću štetu Rusiji. U toj agresiji na ruski narod Ukrajinci su njihovo topovsko meso, ali najnoviji događaji pokazuju da ne štede ni građane zapadnih država. Iznad Ukrajine 17. jula 2014 Režim u Kijevu koji je na vlast doveden krvavom revolucijom odmah je optužio vojsku Novorusije ali i samu Rusiju da su odgovorni za obaranje malezijskog aviona. “Ruskim protivavionskim sistemom BUK je oboren avion” tvrdila je Ukrajinska služba bezbednosti (SBU). Usledile su slične optužbe sa Zapada naravno. Interesantna je prva izjava Baraka Obame, izrečena odmah nakon nesreće.Obama je na konferenciji za štampu posvetio 40 sekundi i svega sedam rečenica kako su javili američki mediji. On je tom prilikom govorio o “padu aviona” i užasnoj tragediji koja se dogodila. Međutim već sledećeg dana Obama je pročitao pripremljenu izjavu u kojoj je za nesreću posredno optuživao Rusiju i “proruske separtiste”. Izgledalo je kao da su mu izjavu pripremili u Lengliju i Pentagonu. Da to su ona čuvena mesta iz kojih su pre agresije na Irak tvrdili da Sadam Husein ima oružje za masovno uništavanje. Po okupaciji Iraka vojska SAD nije uspela da pronađe ni jedan dokaz kojim bi se potkrepila ove tvrdnje. Kao i u slučaju Iraka medijski bombarderi sa Zapada su i u Ukrajini odmah usvojili smernice američkog obaveštajnog aparata. “Krivi su proruski separtisti, kriva je i Moskva ako ne direktno onda indirektno” tvrde vodeća glasila u SAD i EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije