Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Voćko počeo proizvoditi prirodni sok od jabuka

11. prosinca 2008. u 16:40 10 prikaza

Poljoprivredna zadruga Voćko počela je s proizvodnjom soka od jabuka na vlastitoj proizvodnoj liniji. Perilica, mlin, preša i ostali pribor vrijedni su 180.000 kuna, od čega im je Ministarstvo poljoprivrede bespovratno dalo 45.000 kuna.

– Sok pravimo od vlastitih jabuka druge klase, i to bez ikakvih konzervansa i sličnih dodataka. Zasad ga prodajemo kod kuće, ali pripremamo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo sok ubuduće mogli prodavati javno u prodavaonicama. S obzirom na to da je zbog lanjske suše ovogodišnji urod 30 posto manji, naše jabuke smo već preradili, a sada pružamo usluge proizvođačima iz drugih gradova. U ovo kratko vrijeme već smo proizveli 15.000 litara soka – kazao je član zadruge Drago Skalnik.

Linija za proizvodnju soka sada je smještena u iznajmljenom prostoru, a kada bude otvoren novi poduzetnički centar, preselit će se tamo. Grad Pakrac je obećao zadrugarima da prvu godinu neće plaćati najamninu.

Voćko je osnovan 1999. godine, a sada okuplja sedam proizvođača koji jabuke imaju zasađene na ukupno 13 hektara zemlje. Prije šest godina uz pomoć raznih donatora zadruga je u poduzetničkoj zoni izgradila i vlastitu hladnjaču čiji prostor djelomično iznajmljuje proizvođačima jabuka iz drugih gradova. (vm)Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija