Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKRAČKA ZADRUGA

Voćko počeo proizvoditi prirodni sok od jabuka

11.12.2008.
u 16:40

Poljoprivredna zadruga Voćko počela je s proizvodnjom soka od jabuka na vlastitoj proizvodnoj liniji. Perilica, mlin, preša i ostali pribor vrijedni su 180.000 kuna, od čega im je Ministarstvo poljoprivrede bespovratno dalo 45.000 kuna.

– Sok pravimo od vlastitih jabuka druge klase, i to bez ikakvih konzervansa i sličnih dodataka. Zasad ga prodajemo kod kuće, ali pripremamo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo sok ubuduće mogli prodavati javno u prodavaonicama. S obzirom na to da je zbog lanjske suše ovogodišnji urod 30 posto manji, naše jabuke smo već preradili, a sada pružamo usluge proizvođačima iz drugih gradova. U ovo kratko vrijeme već smo proizveli 15.000 litara soka – kazao je član zadruge Drago Skalnik.

Linija za proizvodnju soka sada je smještena u iznajmljenom prostoru, a kada bude otvoren novi poduzetnički centar, preselit će se tamo. Grad Pakrac je obećao zadrugarima da prvu godinu neće plaćati najamninu.

Voćko je osnovan 1999. godine, a sada okuplja sedam proizvođača koji jabuke imaju zasađene na ukupno 13 hektara zemlje. Prije šest godina uz pomoć raznih donatora zadruga je u poduzetničkoj zoni izgradila i vlastitu hladnjaču čiji prostor djelomično iznajmljuje proizvođačima jabuka iz drugih gradova. (vm)



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije