Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Voćari dijelili jagode i otkrili s kojim se sve problemima susreću

Voćari su se odlučili na ovaj potez jer tvrde da svoje jagode ne mogu plasirati u trgovačke centre gdje se prodaju strane jagode.
21. svibnja 2018. u 12:05 12 komentara 3648 prikaza
Domaći proizvođači jagoda u znak prosvjeda dijelili jagode građanima
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Hrvatski proizvođači jagoda, na čelu s onima iz Zagreba i Zagrebačke županije, prosvjedovali su u ponedjeljak ujutro ispred jednog trgovačkog centra u Novom Zagrebu, kako bi upozorili da nije u redu da se jagode uvoze dok domaćih, poručuju, ima dovoljno.

Domaće jagode PROSVJED U 9 UJUTRO KOD ARENE Voćari: Pred Plodinama ćemo besplatno dijeliti hrvatske jagode jer ih trgovački lanci ne žele

Prosvjed jagodara, kojim su, kako su kazali pred tim centrom, željeli skrenuti pažnju na proizvodnju domaćih jagoda i njihove dostatne količine za potrebe domaćeg tržišta organizirali su i predstavnici Hrvatske voćarske zajednice te udruge uzgajatelja jagoda grad Zagreba, proizvođača jagoda Vrgorac, proizvođača jagoda zagrebački prsten te voćara i vinogradara Moslavine.

"Željeli smo ovim načinom upozoriti da nama proizvođačima ne idu na ruku ponašanja nekih trgovačkih centara, jer nismo protiv uvoza, ali jesmo u vremenu kada imamo dovoljno svojih jagoda. S uvoznim ne možemo biti ravnopravni jer je naša cijena nešto viša i zbog većih troškova, ali i problema koje imamo i s plasmanom i s nedostatkom radne snage, tako da ne stignemo ni sve pobrati jer nema berača", kazali su predstavnici jagodara.

Domaći proizvođači jagoda u znak prosvjeda dijelili jagode građanima
1 / 14
Domaći proizvođači jagoda u znak prosvjeda dijelili jagode građanima

Ocjenjuju da "smo mi u Hrvatskoj specijalisti za uvoz hrane i zapuštena polja te za izvoz radne snage".

Na pitanje novinara zašto je domaća jagoda skuplja od uvozne, kazali su da je to zbog troškova, te da prodajna cijena (za mjericu) jagoda prve klase ne može biti oko 9 kuna, jer je to u Hrvatskoj ispod ekonomske cijene.

"To je nerealno, i tko se bavi proizvodnjom jagoda, zna da je tako. Ako netko misli da se na jagodama bogatimo, grdno se vara, to nije baš jednostavno proizvesti i prodati jer se radi o brzo kvarljivoj robi, koju većinom prodajemo kad sazre, osim eventualno kad ih poberemo dva-tri dana ranije ako idu u izvoz, no to su manje količine", kazao je predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Marijan Herceg.

Trenutnu cijenu od 12 do 13 kuna po mjerici za oko pola kilograma jagoda, odnosno od oko 24 kune za kilogram, okupljeni jagodari ocijenili su najnižom mogućom za sada, ali i da postoji mogućnost da i padne za kunu-dvije u idućim tjednima dok još sezona jagoda traje.

Naveli su i da je samo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji oko 75 hektara pod jagodama, od čega samo u Zagrebu oko 50, te da se proizvodnja kreće oko milijun kilograma, od čega u Zagrebačkoj županiji oko pola milijuna kilograma.

Kako bi se građani i novinari uvjerili u kvalitetu domaćih jagoda, pred trgovačkim centrom u zagrebačkom naselju Lanište dijelili su jagode.

Inspektor u akciji Jagode s jarunskog placa: ‘domaće’, ali bez deklaracije? jagode Kako prepoznati najbolje Kilu jagoda može se kupiti već za 9 kuna: 'Te jagode sigurno nisu domaće' Kraljica sezone na ulicama Kupci najviše traže sortu clery jer im je najslađa i najsočnija
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • I-To:

  Imamo puno kontroveza a malo sluha.90% kupaca ne gleda čije su Jagode ili nešto drugo a gleda se samo na cijenu.To je sasvim normalno u cijelom svijetu mislim ovakvi potezi nisu nikome korisni.

 • Avatar Orlando!
  Orlando!:

  A kakvi su isto to ljudi što iz uzimaju jer su džabe, a ne bi ih kupili ili platiili !

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  ne znam zašto vi tražite 12 kuna, a ja kupio u petak po 10 kuna na štandu od OPGovca u Hrašću..... Valjda mislite da vaš trud vrijedi 20 % više od njegovog ili ?????