Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE TRUMPOVE POBJEDE

Vlasti u Litvi dijele priručnike s uputama za rusku vojnu invaziju

NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
18.11.2016.
u 22:30

Ministarstvo obrane tiskalo je brošuru od 75 stranica u kojoj se detaljno objašnjava kako prepoznati ruske vojnike i naoružanje

Nekoliko desetaka tisuća priručnika u kojima se detaljno objašnjava što učiniti u slučaju ruske vojne invazije podijelilo je litavsko ministarstvo obrane svojim građanima.

Na 75 stranica nalaze se upute kako preživjeti u divljini, ali i kako prepoznati ruske tenkove, mine i streljivo. Usto, otvorena je telefonska linija na koju građani mogu prijaviti “svakoga tko izgleda kao špijun”. Strah od Rusije u Litvi je stvaran, posebno nakon što je za predsjednika SAD-a izabran Donald Trump.

– Rusija nije velesila, ona je veliki problem – kazao je jučer litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius upozoravajući na to da bi ta država mogla “testirati NATO prije nego što Trump uđe u Bijelu kuću.

Litva se u obrani velikim dijelom oslanja na SAD, što je i simbolički poručila memorijalnom pločom kojom se obilježava posjet Georgea Busha 2002. i na kojoj citiraju riječi tadašnjeg predsjednika SAD-a da je “svatko tko izabere Litvu za neprijatelja izabrao za neprijatelja i SAD”. 

>> Trump i Stoltenberg složni oko 'trajne važnosti' NATO-a

Ključne riječi

Komentara 33

MR
mrkvan
03:57 19.11.2016.

Ako je nama propisano da povećamo izdvajanja za vojsku na 2% BDP-a koliko tek ovi jadnici moraju kupiti krame od Amera...

KO
kobackobac2
02:56 19.11.2016.

Kad ih prepoznate onda ste i gotovi. Mislim da se necete uspjeti niniumiti umiti oni ce projuriti kroz drzavu. Neizazivaj bjesnu zivotinju

DU
Deleted user
01:08 19.11.2016.

Nije bolest sve što boli. Tako i ova ruska fatamorgana koja se svima priviđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije