Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE ODŠTETU

Vlasti ih obavijestile da će ih pogubiti za par sati, pa ih zatvorenici tužili jer im kasno javljaju

Zatvor - ilustracija
Pixabay
05.11.2021.
u 12:23

U Japanu je više od 100 zatvorenika na smrtnoj kazni, međutim oni nisu nikog smaknuli već dvije godine.

Dvojica zatvorenika osuđena na smrtnu kaznu u Japanu tužila su državu jer ih je obavijestila o njihovom smaknuću samo par sati prije nego što je održano. Smrtna kazna u Japanu se provodi vješanjem.

Odvjetnik dvojice zatvorenika tvrdi kako je obavijest države par sati prije smaknuća "iznimno nehumana".  Udruge za ljudska prava već duže vrijeme kritiziraju praksu japanskih vlasti, navodeći kako utječe na mentalno zdravlje zatvorenika. 

- Zatvorenici na smrtnoj kazni žive u strahu svakog jutra misleći da će taj dan biti njihov posljednji - izjavio je njihov odvjetnik Yutaka Ueda i dodao: - Vlasti su izjavile da ta praksa postoji kako zatvorenici ne bi patili prije svojeg smaknuća, ali to nije objašnjenje. U drugim zemljama zatvorenicima je dano vrijeme da mogu razmisliti o kraju svojeg života i mentalno se za to pripremiti. 

Zatvorenici su tužili državu u četvrtak, te se vjeruje da je ovo prva takva tužba protiv države. Zatražili su 22 milijuna jena (oko milijun i 259 tisuća kuna) odštete, prenosi BBC. 

U Japanu je više od 100 zatvorenika na smrtnoj kazni, međutim oni nisu nikog smaknuli već dvije godine. 

VIDEO: Stožer: Nova pravila za okupljanja, potvrde obavezne u javnim i državnim službama!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije