Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnik broda Atlantia

'U šoku sam i pod velikim psihičkim pritiskom. Sve to me teško pogodilo'

Hvar: Policijski očevid na brodu Atlantia na kojem su se otrovali Talijani
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/7
15.08.2019.
u 21:17

Nismo krivi, posada i ja spašavali smo putnike, branio se 23-godišnji vlasnik jedrenjaka “Atlantia” na kojem je preminuo 57-godišnji Talijan Eugenio Vinci

– U šoku sam i pod velikim psihičkim pritiskom. Sve to me teško pogodilo. Unesrećenim putnicima na brodu nastojao sam pomoći. Cijelo vrijeme sam tijekom plovidbe, kada smo se vraćali u hvarsku luku, bio na telefonskoj liniji s hitnom medicinskom pomoći, slušao sam njihove upute i, zajedno s ostalim članovima posade, oživljavao unesrećene. Svi smo utučeni. Izražavam iskrenu sućut obitelji preminulog i nadam se da će djeca ozdraviti – tim se riječima, kako nam je rekao njegov odvjetnik Hrvoje Krišto, pred tužiteljstvom branio okrivljeni vlasnik turističkog jedrenjaka “Atlantia” na kojemu je jedan putnik, 57-godišnji talijanski biznismen Eugenio Vinci, preminuo, a petero je ljudi, također talijanskih turista, među kojima i dvoje djece, zbog teškog zdravstvenog stanja primljeno u KBC Split. 


 

Djeca i dalje životno ugrožena

– Djeca su i dalje na respiratoru, njihovo je stanje sada nešto stabilnije nego u prva dva dana. Respiratorna potpora još im je neophodna, a životno su ugroženi dokle god ne počnu samostalno disati – rekla je dr. Branka Polić iz jedinice intenzivnog liječenja Dječjeg odjela splitskog KBC-a gdje se liječe petogodišnjak i 14-godišnjakinja zbog teškog trovanja ugljikovim monoksidom. 

Liječnici se bore za njihov život i ujedno nastoje da posljedice trovanja budu što manje. Ostalo troje odraslih ljudi, dvije žene i jedan muškarac, dobro se oporavlja. Preminuli Eugenio Vinci, utvrđeno je autopsijom, umro je od trovanja ugljikovim monoksidom.

U srijedu navečer, nakon očevida na brodu koji su proveli vještaci Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić iz Zagreba zajedno s policijom i DORH-om, uhićeni su vlasnik i kapetan broda. U četvrtak, nakon što ih je ispitao zamjenik općinske državne odvjetnice zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, vezano uz kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, pušteni su na slobodu. 

– Postoji osnovana sumnja da su 8. kolovoza 2019. u Omišu, prvoosumnjičenik 23-godišnji brodar i vlasnik broda te drugoosumnjičenik 27-godišnji zapovjednik broda zajednički i po prethodnom dogovoru, suprotno odredbama Pomorskog zakonika, u prostor strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem uslijed čijeg rada dolazi do istjecanja ugljikova monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda pri izgaranju benzina, a udisanje tih plinova uzrokuje smrt. Taj generator-agregat, sukladno uputama za uporabu, ne smije se koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova iz prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali, lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade – priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo. 

Na brod su, radi prije dogovorenog krstarenja, 10. kolovoza 2019. primili osmero talijanskih državljana te su, sa još dva člana posade, 12. kolovoza 2019. oko 22 sata, dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac na Hvaru, stavili u pogon generator-agregat, uslijed čega je došlo do stvaranja ugljikova monoksida i drugih otrovnih plinova koji su se kroz vrata strojarnice, pukotine u zidovima i kroz ventilacijske cijevi klima-uređaja na brodu proširili u hodnik i putničke kabine na brodu, smatra tužiteljstvo. 

Čeka se još nalaz vještaka 

– Zbog udisanja spomenutih plinova, tijekom noći je u toaletu krmene kabine preminuo muškarac, dvoje djece zadobilo je višeorgansko zatajenje, odnosno teške i po život opasne ozljede, a tri su osobe osjetile glavobolju i mučninu te bi i njihov život daljnjim udisanjem i boravkom u potpalublju broda bio ugrožen – navode u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. 

Obojica osumnjičenih aktivno su se branila i tvrde da nisu krivi. Odvjetnik Krišto upozorava da još puno toga u cijelom slučaju nije jasno i da je prerano donositi zaključke.

– Još nema rješenja o provođenju, niti je u spisima naveden uzrok nesreće. Nemamo ni rezultate vještačenja u dokumentaciji i treba biti vrlo oprezan u izjavama. Zasad nema čvrstog dokaza i treba pričekati kompleksna vještačenja kojima će se tek dokazati što je uzrok teških posljedica. Oprezno je i tužiteljstvo, koje nije ni zatražilo istražni zatvor – kaže odvjetnik Krišto i napominje kako treba sve detaljno istražiti, pričekati nalaze pa donositi zaključke, podsjećajući kako je prvi dan za nesreću neosnovano bio okrivljen restoran u kojemu su talijanski turisti večerali.

 

– Brod je isplovio iz Omiša u Split, Milnu, Vis i Hvar. Putovanje je trajalo, nije bilo nikakvih pritužbi putnika ni problema, nikakvog izvanrednog stanja od početka plovidbe do te večeri u Hvaru. Ujutro, brod isplovljava i tada posada shvaća da se dogodila neizmjerna tragedija pa kapetan traži dopuštenje za povratak u luku Hvar, obavještava nadležne, u kontaktu je s hitnom pomoći i svi zajedno nastoje pomoći ljudima na brodu. Još puno toga treba ispitati, još nije jednoznačno utvrđeno ni kako se nesreća dogodila. Svi zajedno žalimo zbog tragedije i priželjkujemo oporavak djece – kaže odvjetnik Krišto.    

Slijedi donošenje rješenja o provođenju istrage te zaprimanje nalaza i mišljenja vještaka.

Ključne riječi

Komentara 49

PO
pogledudaljinu
21:54 15.08.2019.

Da je ovaj vlasnik broda sa samo 23 g. svoj posao shvatio ozbiljno i odgovorno, ova tragedija se ne bi dogodila. Bezobrazno je i sramotno sa njegove strane tvrditi da nije kriv ?! Pa tko je po njegovom kriv ? Ovi nesretni turisti mozda ???

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
21:44 15.08.2019.

Uopće nije u šoku. To što je pod psihičkim pritiskom ga nije spriječilo da odmah ispali da nije kriv. I što ima veze što je spašavao putnike?? Najbolje da nije.

Avatar Melankolija
Melankolija
21:28 15.08.2019.

Kako su samo skupa ova putovanja brodom. Uzimaju te na svemu, a svaki dan servira rizoto. Sidrenja po uvalama idu na crnjaka. Svu vodu i pice ti naplacuju posebno, a toce vlastito vino i rakiju naravno na crnjaka. Da, i parking ti naplacuju posebno. Prvi dan te primi kasno poslije podne i onda pred vece kaze da pada noc i da nema smisla isplovljavati prije jutra, znaci dan broj 1 ti je odmah propao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije