Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Postoji osnovana sumnja da su vlasnik i zapovjednik ugradili agregat koji ispušta CO'

"Osnovano se sumnja da sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade"
15. kolovoza 2019. u 15:45 23 komentara 9054 prikaza
Policijskim očevidom utvrđuju se koncetracija štetnog plina na brodu Atlantia
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu proveo je dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana, vlasnika i zapovjednika broda na kojem su bili talijanski turisti koji su se otrovali na Hvaru, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, priopćio je danas DORH.

Policijski očevid na brodu Atlantia na kojem su se otrovali Talijani Tragedija na Hvaru Vlasnik i kapetan broda branit će se sa slobode: Nismo krivi

U slučaju je preminuo jedan turist, dok je dvoje djece zadobilo višeorgansko zatajenje te se još uvijek bore za život u splitskoj bolnici, iako im je stanje stabilnije. Tri su osobe osjetile glavobolje i mučnine. Vlasnik i zapovjednik broda pušteni su da se brane sa slobode te su rekli da se ne smatraju krivima.

"Postoji osnovana sumnja da su 8. kolovoza 2019. u Omišu, i to prvoosumnjičenik (1996.) kao brodar i vlasnik broda, a drugoosumnjičenik (1992.) kao zapovjednik navedenog broda; zajednički i po prethodnom dogovoru, protivno odredbama članka 148. stavka 4. i članka 385. stavka 1. Pomorskog zakonika; u prostor strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem uslijed čijeg redovnog rada dolazi do istjecanja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda sagorijevanja benzina (udisanje tih plinova uzrokuje smrt), a taj generator-agregat sukladno uputama za uporabu se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade", stoji u priopćenju objavljenom danas na stranicama DORH-a. 

Policijskim očevidom utvrđuju se koncetracija štetnog plina na brodu Atlantia | Autor : Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

"Na taj su brod radi ranije dogovorenog krstarenja 10. kolovoza 2019. primili osmero talijanskih državljana (1962., 2014., 2008., 1975., 1963., 1955., 1963. i 1963.), a na brodu je bilo prisutno i dvoje članova posade, te su 12. kolovoza 2019. oko 22,00 sata, dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac, stavili u pogon navedeni generator-agregat, uslijed čega je došlo do stvaranja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova koji su se kroz vrata strojarnice, pukotine u zidovima i kroz ventilacijske cijevi klima uređaja na brodu proširili u hodnik i putničke kabine na brodu. Zbog udisanja navedenih plinova je tijekom noći u toaletu krmene kabine preminuo muškarac (1962.), dok je dvoje djece (2014. i 2008.) zadobilo višeorgansko zatajenje odnosno ozljede teške naravi i opasne po život, a tri su osobe (1975., 1963. i 1955.) osjetile glavobolje, mučnine, te bi njihov život daljnjim udisanjem i boravkom u potpalublju broda bio ugrožen. Budući da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenici su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode", objavio je DORH na svojim stranicama.

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • EroK:

    Uspješni hrvatski državljani, bez imena, vrlo sumnjivo i neprofesionalno!

  • Ivek001:

    O čemu pričaju. Radi se o ubojstvu. Može HTZ dodati slogan “sve se plaća, ali ubojstva su gratis”

  • Istinoljubivi:

    Ovaj je bolji od Kuščevića: već sa 23 godine je vlasnik broda, a ni inicijale mu ne možeš saznati, kamo li ime i stranačku iskaznicu. Što bi Kuščević dao da mu nisu ime spominjali? Nije mi jasno ako su uzrokovali ... prikaži još! smrt i nekoliko teških stanja, kako je moguće da nema osnove za pritvor? Budući da ovaj uspješni poduzetnik sigurno ima još brodova koje je stekao dugogodišnjim poštenim radom, ne bi li trebalo napraviti inspekcije na njima?