Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD PET POSTUPAKA

Vlasnik teretane koji je organizirao anti-COVID prosvjed oslobođen optužbe policije

Zagreb: Prosvjed poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
21.04.2023.
u 12:57

V. postaja zagrebačke policije nije navela koje su oružje i predmet našli kod prosvjednika, a niti što je to Andrija Klarić trebao poduzeti za prosvjeda, a nije

Organizator prosvjeda protiv Covid mjera Andrija Klarić kojem su policija i sudovi dosad u pet postupaka izrekli prekršajne kazne u ukupnom iznosu od tadašnjih gotovo 50.000 kuna, ipak je u jednom od tih slučajeva dobio prvu oslobađajuću presudu kao voditelj prosvjeda na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma pod nazivom "Dajemo vam otkaz".

Zagrebačka V. policijska postaja teretila ga je da kao voditelj prosvjeda u organizaciji udruge "Slobodni zajedno" nije poduzeo odgovarajuće sigurnosne mjere niti je reagirao kad je to bilo potrebno s obzirom na prirodu prosvjeda i broj okupljenih, pa je zbog toga došlo do narušavanja javnog reda i mira na način da je među sudionicima bila nazočna i osoba koja je kod sebe imala "oružje i predmete pogodne za napad i nanošenje ozljeda te na drugi način remećenja javnog reda i mira", što je prekršaj iz Zakona o javnom okupljanju.

Klarić se branio da je poduzeo sve što nalaže Zakona o javnom okupljanju te se stoga ne osjeća odgovornim. Prosvjednik kod kojeg su pronađeni sporni predmeti legitimiran je pola sata nakon prosvjeda, tvrdi Klarić, kada nikoga od organizatora prosvjeda više nije bilo na mjestu održavanja jer su se okupljeni razišli. Zatim, skup je osiguravalo 30 zaštitara angažirane tvrtke za zaštitu i još 30 redara organizatora. I prije i za prosvjeda Klarić je osobno bio u kontaktu s djelatnicima policije. Upozorio je i zapovjednika specijalne postrojbe za osiguranje na određene ljude tako da je upravo ispred njih bio policijski špalir, i u toj skupini je bila i osoba u čijem su ruksaku pronađeni sporni predmeti. Stoga Klarić ističe kako je upravo zahvaljujući njegovim postupcima spriječen mogući incident.

Sutkinja Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Sofija Babić utvrdila je da činjenjični opis prekršaja ne sadrži radnje iz kojih bi proizlazilo obilježje prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju. Zakonom je propisano da sudionici mirnog okupljanja kao i osobe koje se kreću prema mjestu održavanja prosvjeda, ne smiju nositi oružje ili predmete pogodne za ozljeđivanje ili alkoloholna pića. Međutim, V Policijska postaja Policijske uprave zagrebačke nije navela o kojem se konkretno oružju i predmetima radi, te koje su to konkretne radnje koje je Klarić kao voditelj prosvjeda trebao poduzeti, a nije. Činjenični opis prekršaja ne sadrži odlučne činjenice koje bi se mogle podvesti pod zakonski opis prekršaja, zaključila je sutkinja Babić.

Inače, za taj slučaj Klarić je dobio prekršajni nalog policije s kaznom od 5000 kuna. Klarić je dosad osuđivan u vezi s prosvjedima na Trgu kralja Tomislava, Markovu trgu i Trgu bana Jelačića zbog različitih propusta, a kazna od 16.000 kuna i 4000 kuna troška postupka plaćena je donacijama građana u čemu su pomogli i Facebook apeli političara i novinara. Još je u jednom slučaju platio 200 kuna kazne s obzirom da mu je uračunat jedan dan zadržavanja u zatvoru. Ukupno mu je izrečeno kazni u iznosu od 45.754 kune, a s troškovima postupka i više od 50.000 kuna, s tim da se u još dva od tih predmeta žalio na prvostupanjsku osudu.  
 

Komentara 7

KO
Kolibri
14:32 21.04.2023.

Borac za slobodu protiv Covid terora! Podrska!!

AN
Ante6001
14:35 21.04.2023.

Hvala Vam, gospodine Klarić!

Avatar xenon
xenon
13:44 21.04.2023.

Je l' mu se barem promet u teretani utrostručio nakon što je postao selebriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije