Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugroženo ulaganje

Vlasnici zemljišta ucjenjuju HC, upitno otvaranje u roku novog terminala na Plesu

07.10.2013., Klis - Jurica Krleza, clan uprave Hrvatskih cesta, obisao je radove brze ceste Solin - Klis na lokaciji vijadukta Gornja Ozrna splitske obilaznice.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
18.09.2015.
u 13:00

Zbog ceste od 1,6 kilometara ugroženo je ulaganje od 330 milijuna eura. Igre oko cijena čestica Hrvatske ceste prijavile su istražiteljima

Iako gradnja novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) ide po planu, postoji ozbiljna opasnost da terminal ne bude otvoren potkraj 2016. jer neće moći dobiti uporabnu dozvolu. Hrvatske ceste (HC), naime, imaju velikih problema s otkupom zemljišta za gradnju pristupne ceste od velikogoričke obilaznice do terminala.

Nerealne cijene

Bez te ceste, duge samo 1,6 kilometara, nova putnička zgrada vrijedna 330 milijuna eura ne može dobiti uporabnu dozvolu. U HC-u kažu da ih neki vlasnici, od ukupno 280 čestica zemljišta na trasi pristupne ceste, ucjenjuju i traže nerealne cijene za svoje parcele. HC je počeo otkupljivati zemljište još početkom 2014. i prvi vještaci procijenili su da parcele na trasi vrijede 80 kuna po četvornom metru. No neki vlasnici žalili su se na tu cijenu pa je, objašnjava predsjednik uprave HC-a Jurica Krleža, Ured državne uprave u Velikoj Gorici odredio drugo vještačenje koje je procijenilo vrijednost istog tog zemljišta na 80,75 kuna po kvadratu, a nakon toga slijedilo je i treće vještačenje prema kojem je cijena 150 kuna.

– Zašto je Ured prihvatio najveći iznos i zašto nije sučelio vještake – pita se Krleža. Dodaje da se HC žalio Ministarstvu pravosuđa na rješenje Ureda i da je Ministarstvo, prema procjeni Porezne uprave, odredilo da se vlasnicima zemljišta isplate akontacije od 80 i 150 kuna do novog rješenja Ureda. Krleža upozorava da će, prema toj odluci Ministarstva, HC moći ući u posjed na 65 posto trase, i to na rascjepkanim dijelovima. Na ostalom dijelu trase još se čeka odluka o akontaciji, a tu je vrijednost procijenjena na čak 240 kuna po kvadratu.

– Neki su vlasnici angažirali odvjetnike preko kojih traže i više od 600 kuna za četvorni metar. Pa to je poljoprivredno zemljište! Kako mogu platiti nekomu 80 kuna, a njegovu susjedu 150 ili 240 kuna za isto zemljište – žali se Krleža koji je sve prijavio USKOK-u. U HC-u se boje tužbi Upravnom sudu koji bi im mogao zabraniti ulazak u posjed dok se spor ne riješi. A to znači da cesta neće biti zavrešena na vrijeme.

Postupak još u tijeku

U HC-u su planirali za zemljišta izdvojiti osam milijuna kuna, a prema cijenama vještaka taj iznos bi se udvostručio. Procijenjena vrijednost radova je 53 milijuna kuna, trebali bi trajati devet mjeseci i biti gotovi do listopada 2016.

U Uredu državne uprave kažu da je za zemljište na trasi pristupne ceste provođeno više vještačenja za iste čestice jer su to tražile stranke u postupku.

Potvrđuju da je drugostupanjsko tijelo poništilo njihova rješenja o naknadi za izvlašteno zemljište i da su predmeti ponovno vraćeni Uredu na postupak, koji je još u tijeku.

>> Obitelj odobrila ime dr. Franje Tuđmana Zračnoj luci Zagreb

>> Vlada će do veljače 2016. nazvati Pleso po Franji Tuđmanu

Komentara 20

DU
Deleted user
14:11 18.09.2015.

Ovako da se razumijemo vi u Hrvatskoj ste sve jedan pametniji od drugog jedn drugom nabijate Kajlu danemoze bit bolje ..Tu treba da Zakon kaze oduzimam ti zemlju jer treba za Cestu taj Aerodrom je za sve vazan i potreban asto se tim Vlasnicima te Poljoprivrede digo Ku..i misle pobrat lovu to je druga strana Hrvatskog karaktera sad mogu postat milioner haha--Oduzet im zemlju potpuno i dat im istu poovrsinu u blizini jer bit ce ta zelje i viska za Poljoprivredu jer gradnje se nece dozvolit u blizini Aerodroma pa nek oni se zale dragom Bogu stvarno je glupost za zemlju koja do jucer je bila bezvrjedna da se sad placaju milioni -i to kasnije svi mi moramo odplacivat jesmo nacija Lakoma nezasitna . SAMO JA a vas sve ostale ko Je..-

Avatar Point_of_view
Point_of_view
13:33 18.09.2015.

Kad Hrvat-domoljub nanjusi mogucnost svoju voljenu domovinu posteno oderat, on to ne propusta. Vazna je desnica na prisima, kad se himna svira a nakon Toga moze krenuti ucjena.

VU
vulevu
13:34 18.09.2015.

Otimacina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije