Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vlak star 32 godine raspao se pa ga je otpali motor izbacio s tračnica

U vlaku koji je prometovao na relaciji Novska-Sunja nema ozlijeđenih putnika. Iz tračnica na kolodvoru Novska iskočila su dva vagona putničkog vlaka
03. siječnja 2010. u 11:18 25 komentara 40 prikaza
vlak
Foto: Željko Grgurinović/PIXSELL

Samo 13 dana nakon što se putnički vlak na zagrebačkom Glavnom kolodvoru zabio u betonski odbojnik, pri čemu je ozlijeđeno 59 putnika, danas je u 5.45 sati u Novskoj iz tračnica iskočila elektromotorna garnitura. Tri putnika, strojovođa i kondukter u vlaku za Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Sunju, koji je krenuo s novljanskog kolodvora u nedjelju u 5.44 sati, imali su iznimnu sreću. Samo što je vlak krenuo, osjetilo se da nešto nije u redu.

Na osamdesetak metara od polaznog perona, pri brzini od 15-ak km/sat, nosač motora za hlađenje je puknuo, motor je pao, a vagon se “nasukao” s podignutim prednjim krajem koji je iskočio iz tračnica i povukao još jedan vagon.

Da je brzina bila veća...
Da se to dogodilo pri većoj brzini... Sreća je i da vlak nije zatvorio promet kroz kolodvor Novska bitan za vezu istoka i Zagreba. Na barem jednom vagonu iskrivljeno je podvozje.

– Ovo su “mađarci”, vagoni proizvedeni 1978. godine – kazao nam je Ivan Semenjuk, zamjenik šefa prometne sekcije Zagreb, a Antun Pauk, pomoćnik šefa novljanskog kolodvora, ističe kako pravilnik propisuje redovito održavanje i pregled tehničke ispravnosti vagona. Ali, neki od željezničara dali su naslutiti kako održavanje nije sjajno. Nije baš uobičajeno da se podvozje raspada za vožnje.

U HŽ-u kažu kako je vlaku pri izlasku iz kolodvora Novska otpao motor ventilatora, veličine onog u perilici rublja, koji je inače zavaren za tzv. sanduk vlaka. Iako je taj prigradski vlak danas prije polaska pregledan, što je obvezna procedura, ipak se dogodila nezgoda. Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa, kaže kako su posljednje nesreće rezultat lošeg održavanja. Vlak koji je danas iskočio iz tračnica, tvrdi Mrgan, posljednji je put na obuhvatnom pregledu bio prije 10 godina!

Štednja produljila rok
– Na tim velikim pregledima provjeravaju se i motori ventilatora. Problem je što su radi štednje doneseni novi pravilnici prema kojima su rokovi pregleda produljeni s osam na deset godina – rekao je Mrgan.

– Apsolutno se nešto mora promijeniti u održavanju vlakova. Potrebne su i kadrovske promjene, odnosno treba zaposliti inženjere u radionicama za pregled vlakova – poručio je Mrgan.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • konstanta:

    Kalmeta ima ovaj puta sreće. Nitko nije poginuo ( hvala Bogu ) samo su malčice iskočili vagoni. Zašto? Utvrdit će \"organi\" zaduženi za taj posao. Jedno je sigurno, vagoni ne iskaču iz tračnica sami od sebe, nešto ipak ne valja ... prikaži još! ili u tračnicama ili vagonima, a za njihovo stanje netko je odgovoran. Tko je taj netko vrijeme je da se sazna.

  • cericzel:

    I sad će Kalmeta \"razmišljati, i opet razmišljati\"...ili kako je već izvalio nakon one zadnje nesreće na glavnog kolodvoru u Zg.

  • balance:

    Narode!! Jesu li ovo Kapelski Kresovi ili sto!!!Netko minira prugu.