Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar u Kozari putu

Novi napad na Rome: zapalili kuću u kojoj je bila 16-mjesečna beba

kozari put
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
21.04.2016.
u 21:15

Policija radi svoj posao kako treba i i mislim da je pogrešno adresirati taj napad kao napad na dječji vrtić i kao napad na Rome, izjavio je ministar Orepić

Požar koji je u četvrtak oko 1 sat u potpunosti “progutao” drvenu baraku na zagrebačkim Kozari putevima u kojoj je živjela romska obitelj Rama podmetnut je, a zabrinjavajuće je da je to drugi napad na romsku populaciju koji se u toj četvrti dogodio u samo tri dana. U ponedjeljak je samo stotinjak metara dalje pred kuću obitelji Seferović u sklopu koje se nalaze dječji vrtić te nekoliko romskih udruga usred noći bačena ručna bomba M-75.

Ukućani su spavali

– Sva sreća da sam bila budna pa sam iz kuhinje čula nekakvo tapkanje, kao da netko hoda oko kuće. Onda se iznenada čuo jak udarac, zvučalo je kao razbijanje stakla, i tada je počelo gorjeti. Moj muž, sin, njegova žena i njihovo jednogodišnje dijete spavali su pa sam ih brzo probudila i istrčali smo iz kuće. Probali smo nakon toga vatru ugasiti kantama vode, ali požar se tako brzo proširio da nije bilo spasa – govori Nedžmija Rama (58) kojoj je zato što se nagutala dima pružena i liječnička pomoć u KB-u Jordanovac. U žurbi i panici u kući su im ostale sve stvari, uključujući i lijekove i medicinsku dokumentaciju vlasnice koja je teški astmatičar. Iako su vatrogasci brzo reagirali i tako spriječili širenje vatre na okolne kuće, od doma obitelji Rama ostalo je samo zgarište. Nakon što je policija ujutro završila s očevidom, brojni susjedi krenuli su pomagati s raščišćavanjem zgarišta, a peteročlana obitelj koja je ostala bez doma privremeno je zbrinuta u kući svoje rodbine.
– Čim sam doznao što se dogodilo, poslao sam ministru Orepiću dopis u kojem ga tražim da se ovi napadi ozbiljnije istraže jer mislim da nismo dovoljno ozbiljno shvatili sve ovo što se dogodilo. Također smatram da bi policija u Kozari putevima barem za sada trebala biti tu cijelo vrijeme, i to ne samo da policajci patroliraju, nego da stalno budu tu jer bi se inače napadi mogli ponoviti – kazao je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Vidjet ćemo o čemu je riječ

– Policija radi svoj posao kako treba, a vidjet ćemo o čemu je riječ nakon operativne obrade – poručio je ministar Orepić iz Bruxellesa. Nakon posljednjih zbivanja u Kozari putevima jedan je građanin na Twitteru upitao HDZ kakva je to Hrvatska u kojoj se bacaju bombe na vrtiće, na što su mu iz HDZ-a odgovorili: “Romi stanu uz Vladu oko komemoracije u Jasenovcu i nakon toga se ide na njih bombom – Do U see the pattern? (vidite li obrazac)”. Nakon lavine negativnih reakcija taj su tvit u HDZ-u odlučili izbrisati, a potom su objavili novi te objasnili kako su se oni samo pitali može li tu postojati uzročno-posljedična veza te da oni smatraju kako je nema.

>>Bacili kašikaru pred romski vrtić i udruge

Komentara 25

Avatar megatronman
megatronman
21:21 21.04.2016.

Ciganska posla.

DU
Deleted user
18:17 21.04.2016.

S dna kace pa za ministra!

KI
kimi
18:20 21.04.2016.

Ko god da je u stanju da baci bombu na dečiji vrtić taj je definitivno teški mentol. Bez obzira na sve i dalje smatram da je 95% ljudi normalno i da bi normalci konačno trebali da postave na svoje mesto ovakve likove koji su kancer savremenog društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije