Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Vlaho Orepić u Pakracu nije dao da general Mladen Markač govori zadnji

Na Pantovčaku potvrđuju incident
02. ožujka 2016. u 17:46 350 komentara 44882 prikaza
Mladen Markač i Vlaho Orepić jučer u Pakracu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Pakracu, gdje je u utorak svečano obilježena 25. obljetnica prvog oružanog sukoba u RH, samo mirnoćom generala Mladena Markača spriječen je veći incident. Uoči ceremonije došlo je do sukoba organizatora s ministrom policije Vlahom Orepićem koji je inzistirao da on zadnji drži govor pred okupljenim veteranima i građanima. Prema državnom protokolu, naime, zadnji je trebao držati govor posebni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a to je u Pakracu bio general Mladen Markač. Orepić je bio izaslanik premijera Tihomira Oreškovića. Okupljeni kažu da je nastala prilično neugodna situacija, a počelo se Orepiću i zviždati, kada se pronio glas, kažu svjedoci, da će, ne bude li zadnji govorio, otići. No, onda je situaciju smirio general Mladen Markač, koji je kazao da iz poštovanja prema instituciji predsjednice ne želi pokvariti obljetnicu, pa je pristao održati govor prije.

Na Pantovčaku potvrđuju incident i podsjećaju kako je državni protokol “vrlo jasan, izaslanik predsjednice, koja je bila i pokrovitelj događaja u Pakracu, zadnji drži govor”. Smatraju da je “ovdje riječ o nesnalaženju novog ministra, da je nastao tehnički problem, no žalosno je da se ministar bavi time”, kažu. Smatraju da se Orepić mogao više usredotočiti na sadržaj svog govora. Ova sugestija se odnosi na dio govora ministra koji je “nezgodno” odjeknuo kod okupljenih, a kada je kazao da je “prošlo 25 godina od prvog suprotstavljanja i sukoba naše policije s nekakvim nesretnicima, ja ću se tako izraziti”.

To karakteriziranje pobunjenika kao “nesretnika”, izazvalo je komentare okupljenih koji su naglasili: “Dok je Markač prije 25 godina vodio policajce i branio Pakrac, Orepić je još uvijek bio u JNA, a u HRM ušao tek 10. listopada 1991. godine.” Na Pantovčaku kažu da ministar može pogrešku brzo ispraviti jer će na komemoraciji “Krvavog Uskrsa” (31. ožujka) na Plitvicama Markač opet biti izaslanik predsjednice pa će valjda, ministar poštovati protokol.

>> Orepić: Zakon o Vladi vrlo je jasan i zna se tko je kome i za što odgovoran

>> 'Gospodin Orepić mora znati da sam ja odgovoran za rad MUP-a'

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • berogrga:

  Ovaj Orepić mi se uopće ne sviđa. Orepić je mutan lik koji nastavlja suradnju sa Ostojinim milicajcima koji su zloupotrebljavali sustav i štitili mutne partijske poslove. Udbašija nastavlja gdje je stala.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  može on biti sudionik Domovinskog rata i na tome mu treba odati priznanje ali i u Orepiću izgleda kao i kod mnogih oficira JNA koji su prešli u HV još uvijek negdje čuči skrivena žal za Jugoslavijom.

 • mad.max:

  Orepić=Ostojić.