Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera

Vladimira Zagorca istražuju i u Lihtenštajnu

zagorec
Arhivska fotografija
04.03.2010.
u 19:21

Bivši član uprave Hypa Günther Striedinger navodno im je sređivao višemilijunske kredite. Hypo banka do sada je priznavala “samo” 70 milijuna eura kredita Zagorcu iako se spominje čak 250 milijuna eura.

Nekoliko dana nakon racije u Hypo banci u Klagenfurtu austrijski glavni državni odvjetnik Helmut Jamnig najavio je kaznene progone bivšega hrvatskoga generala Vladimira Zagorca te slovenskog trgovca nekretninama Mire Oblaka. Jamnig je za Der Standard kazao da se Zagorca i Oblaka sumnjiči za pomaganje u pronevjeri, a najavio je i mogućnost optužnice i zbog prijevare.

Bivši član uprave Hypa Günther Striedinger navodno im je sređivao višemilijunske kredite. Hypo banka do sada je priznavala “samo” 70 milijuna eura kredita Zagorcu iako se spominje čak 250 milijuna eura kojima je Zagorec financirao poslove s nekretninama. Der Standard podsjeća kako je Hypo financirao i otkupninu za Zagorčeva oteta sina, a za Oblaka navodi da je kupovao nekretnine oko Pirana te da je, kao i Zagorec, trgovao oružjem.

Istraga u Hypu izaziva i političke potrese u Austriji i Njemačkoj. Kleine Zeitung citira Stefana Petznera, tajnika Saveza za budućnost Austrije, stranke koju je vodio Jörg Haider, da je šef Hypa Franz Pinkl u 2009. na usluge savjetnika potrošio čak 50 milijuna eura. U Bavarskoj pak oporba traži saslušanje bivšega bavarskog premijera Edmunda Stoibera (CSU) zbog 3,75 milijardi štete pri Bayern LB-ovoj kupnji Hypa. Kao jedan od Stoiberovih pomagača često se navodi i Ivo Sanader. Saslušanja u Austriji najavljena su za 24. ožujka.

Zagorca istražuju i u Lihtenštajnu

Austrijski dnevni list "Der Standard" je objavio da se protiv umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca vodi ne samo u Austriji nego i u Lihtenštajnu predistraga zbog sumnje u pranje novca preko tvrtki povezanih s Hypo Alpe Adria grupom. To je austrijskom listu potvrdio i vodeći državni odvjetnik u Vaduzu Robert Wallner.

U usporedbi s austrijskom istragom, Lihtenštajn je otišao još korak dalje i blokirao pet bankovnih računa te postavio više zahtjeva za pružanjem pravne pomoći, piše Der Standard. Isti izvor navodi kako državni odvjetnik Wallner nije želio govoriti o pojedinostima predistrage koja je u tijeku nego je samo spomenuo da je "dobit iz kaznenih dijela unesena u strukture koje su imale račune kod Hypo banke Lichtenstein“.

Jedan od Zagorčevih austrijskih odvjetnika Albrecht Haller striktno je odbio sumnjičenje njegovog klijenta da je prao novac.

Istraga austrijskog Državnog odvjetništva u Klagenfurtu zbog sumnje u Zagorčev doprinos pronevjeri također je završila bez rezultata, stoji u Der Standardu uz napomenu kako Zagorec nikada nije, ni neposredno niti posredno sudjelovao u poslovima Hypo Leasing grupe.

Standard je objavio da je austrijsko državno odvjetništvo proširilo istragu i na Zagorca zbog sumnje da je od Hypo Alpe Adria grupe dobivao kredite za građevinske projekte u Hrvatskoj bez da je ispunio potrebne uvjete. Zagorčev zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak je danas rekao da je njegov klijent kredite dobio posve legalno i da nema podataka o tome da ga se istražuje.

Komentara 14

OB
-obrisani-
19:39 04.03.2010.

vec´kada je dobija 7 -8 godina za krivo parkiranje,...sada bi moga dobiti jos 5 godina za nedavanje-zmigavca....u livo (po Mesicevim-udbasima) ??:..............

OB
-obrisani-
19:43 04.03.2010.

mister x,..iz udbaske drzave svi brisú....sa punim pravom, ljudi imaju samo 1-zivot...

MM
Mladen Miletić
19:39 04.03.2010.

Bosanac general se valja od smijeha i svjestan je kako je ljepo biti Bosanac i slobodan a ne gospon Hrvat i General !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije