Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni ugovor

Vladimir Putin spašava BP nakon katastrofe u Meksičkom zaljevu

Ruski premijer Vladimir Putin
Reuters
15.01.2011.
u 16:26

Ruska tvrtka Rosneft i BP zajedno će eksploatirati naftu i plinu na Arktiku. Posao je vrijedan desetke milijardi dolara

Posrnuli britanska naftni div British Petroleum (BP) potpisao je zajednički sporazum s ruskom naftnom tvrtkom Rosneft o eksploataciji velikih rezervi nafte i plina u ruskoj arktičkoj regiji. Ugovor je ocijenjen povijesnim i prvi je koji je BP potpisao nakon curenja nafte u Meksičkom zaljevu – katastrofe koja je tvrtku stajala milijarde dolara, prenosi BBC.

U sklopu sporazuma, Rosneft će uzeti 5 posto dionica BP-a u zamjenu za 9,5 posto vlastitih dionica. – Ruska vlada podržava sporazum. BP i Rosneft će zajedno ulagati u naftna i plinska polja u ruskom dijelu Arktika. Taj projekt je vrijedan milijarde dolara – izjavio je ruski premijer Vladimir Putin. Tvrtka Rosneft je u većinskom vlasništvu države. Naime, 75 posto njezinih dionica posjeduje državna tvrtka Rosneftegaz.

Uprava BP-a je također vrlo zadovoljna sporazumom i smatra ga prvom dobrom viješću nakon prošlogodišnje havarije s platformom Deepwater Horizon, tvrdi urednik BBC-a Robert Peston.

Komentara 25

AG
Agramer198
17:56 15.01.2011.

Pametan Putin. Rešpekt. Nego, kaj je sa onim silnim milijunima barela nafte kaj su plutali po meksičkom zaljevu? Nestali?

Avatar mliniški
mliniški
17:17 15.01.2011.

Da bi postao dobar operativni državnik, moraš prethodno biti kvalitetan diplomat i obavještajac. Putin je oboje.

OB
-obrisani-
19:33 16.01.2011.

Postoje dva istovjetna komentara od Stokija! Jedan je dobio -1 a drugi -4, e sad mene zanima što su komentatori zapravo mislili kod ojenjivanja? Hehe! Pa ovo je stvarno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije