Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj INA

Vladi rok do kraja mjeseca za odluku o kupnji udjela MOL-a

Milanović i Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.11.2013.
u 15:02

MOL-ovi su pregovarači Hrvatskoj postavili rok od dvadesetak dana za izjašnjavanje o tome hoće li iskoristiti pravo prvokupa

Pregovori o Ini nakon drugog kruga počinju se komplicirati. MOL-ovi su pregovarači, kako neslužbeno doznajemo, Hrvatskoj dali vrlo kratak rok od dvadesetak dana, odnosno do kraja studenoga, da se izjasne o tome hoće li ili ne iskoristiti pravo prvokupa.Iz izjava premijera Zorana Milanovića i glavnog pregovarača s MOL-om Ivana Vrdoljaka o pregovorima evidentna su njihova različita stajališta. Premijer smatra da bi to bio poslovni avanturizam, a Vrdoljak ostavlja mogućnost iznalaženja načina da se razmotri MOL-ova ponudu, a objavu prodaje udjela u Ini uopće ne percipira kao dovođenje u pitanje pregovora.

No, to nije i jedina razlika. Naime, od reakcije i priopćenja pregovaračkog tima o MOL-ovoj namjeri prodaje dionica, po kojemu će Vlada učiniti sve da Ina ostane energetski lider u regiji, Milanovićevo službeno priopćenje najavljuje odustajanje od započetog posla.Najavio je, naime, promjenu pregovaračkog okvira koji je Vlada usvojila 1. kolovoza. A tim je okvirom kao prvi korak u rješavanju odnosa s MOL-om predviđeno rješavanje korporativnog upravljanja i njegovo usklađivanje s važećim zakonodavstvom u Hrvatskoj.

Novi prijedlog upravljanja

MOL-ov pristanak na to podrazumijevalo bi gubitak kontrole i izlazak Ine iz konsolidirane bilance MOL-a, zbog čega je jasan oštar smjer koji MOL zauzima u pregovorima. No, s druge strane, odustajanje hrvatske Vlade od vlastitog stajališta u vezi Ine i njezinom važnosti za državu najgori je izbor u započetom procesu. Ako država zbog financijskih teškoća i ne iskoristi svoje pravo prvokupa, svaki potencijalni kupac MOL-ova udjela najprije će sjesti za stol s Vladinim pregovaračima i dogovoriti daljnju suradnju. Neovisno o očitim razilaženjima unutar Vlade, na adresu MOL-a danas bi trebao biti službeno poslan pismeni prijedlog novog modela korporativnog upravljanja Inom.

Prema tom bi se konceptu uprava formirala u jednakim odnosima, u skladu s time da nitko od dioničara nema više od pedeset posto udjela.

Odluka konsenzusom

Ukinulo bi se funkcije izvršnih direktora i postavilo jednak broj članova uprave iz MOL-a i države, s time da bi svaki od njih imao i zamjenika iz suprotne strane. Nešto više dionica u rukama MOL-a omogućilo bi Mađarima pravo imenovanja predsjednika uprave, dok bi zamjenika predsjednika uprave Ine birala država. Odluke bi se donosile konsenzusom, a kada to ne bi bilo moguće, prepuštalo bi se Nadzornom odboru ili posebnom tijelu u kojemu bi obje strane imale po jednog predstavnika.

Hoće li se o tom modelu razgovarati, mora se izjasniti MOL, a i Vlada mora poslati jasnu poruku ostaje li čvrsta pri svojim pregovaračkim pozicijama.

>>Razlaz je sve bliže, počinju pregovori o prodaji Ine?

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Becarina
Becarina
16:02 11.11.2013.

Jedini "uspjeh" vlade je da su uspjeli potjerati Madjare i to na dosta nekorektan nacin . Osobno mislim da oni oduvjek imaju drugoga kupca, da nista nije slucajno, umjesto MOLa biti ce drugi , kao u "Bosanskom Brodu" . Svakom je oduvjek jasno da Hrvatska nece otkupiti te dionice, nikada vlada to nije ni pomislila. Koliko su zahladili odnosi sa Madjarskom i Njemackom u zadnjih pola godine. Nalog za hapsenje Hernadiya , iako se znalo da nikada nece biti isporucen na ovaj nacin i ovakvim dokazima, izdan je da bi se stvorila protuteza i spasilo Perkovica .

CH
chemica
15:14 11.11.2013.

Zoki će da "prvokupi" dionice Ine samo ako mu ih Mađari poklone. Za išta više ova opljačkana nacija jednostavno nema para.

AN
ANM
16:06 12.11.2013.

SDP je počeo uništavanje i sad će završiti! A kao čude se zašto BDP pada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije