Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikat o pravima

Vladi RH dodijelili 'kiseli ženski osmjeh' na Dan žena

kiseli osmjeh
SDLSN
08.03.2013.
u 10:45

Vlada je ''kiseli osmjeh'' zaslužila zbog niza spolno osviještenih inicijativa i pojedinačnih postupaka njezinih dužnosnika, smatraju članovi SDLSN-a

U povodu Međunarodnog dana žena Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH odlučio je dodijeliti 'kiseli ženski osmjeh' Vladi Republike Hrvatske zbog niza spolno osviještenih inicijativa i pojedinačnih postupaka njezinih dužnosnika. 

SDLSN obavještava da je po redoslijedu važnosti na prvo mjesto smjestio prijedlog ministra uprave Arsena Bauka da se problem viška zaposlenih u državnim službama riješi Zakonom o državnim službenicima na način da žene koje po prijelaznim odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju mogu (ali ne moraju) otići u starosnu mirovinu prije 65 godine života, više ne mogu raditi u državnoj službi jer bi im ona, po Baukovom prijedlogu, trebala prestati po sili zakona.

Druga ''ženska" inicijativa Vlade je, za razliku od Baukove, i provedena u Ministarstvu obrane, čiji je ministar Ante Kotromanović donio odluku o otpremninama kojom je ženama zapriječeno da pod istim uvjetima kao i muškarci ostvare pravo na uvećanu otpremninu. Odluka je i dalje na snazi premda je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na 19 stranica ministru obrane pokušala objasniti da ''model poticajnih otpremnina MORH-a predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola suprotnu jamstvu jednakih plaća za rad jednake vrijednosti žena i muškaraca".

Treća inicijativa pojedinačnog je karaktera, ali pokazuje da i žene u Vladi Zorana Milanovića imaju jednaki smisao za razumijevanje položaja žena u društvu. Za nju je zaslužna potpredsjednica Vlade i ministrica nadležna za obitelj Milanka Opačić, koja je u prijedlogu Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva socijalne politike i mladih ukinula klizno radno vrijeme, uvedeno u doba njezina stranačkog kolege Davorka Vidovića, kao mjere kojom se roditeljima, a prije svega majkama s malom djecom, omogućava raniji odlazak s posla kako im djeca ne bi ''zaglavila" na dežurstvu u vrtiću, bez svojih ''teta" na koje su navikla.

Za šećer na kraju pobrinula se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je pokazala kako žene u aktualnoj Vladi mogu ''muški" kršiti zakone i propise, zaposlivši u svom kabinetu izvjesnog D.K. bez natječaja i odmah ga rasporedila na službeničko radno mjesto izvan kabineta, premda to Zakon o državnim službenicima izričito zabranjuje. Sve ove promišljene i improvizirane inicijative članova Vlade Zorana Milanovića, nisu ostavile mnogo prostora razmišljanju o tome kome dodijeliti ''kiseli ženski osmjeh" za postignuća na području promicanja ženskih prava u državnoj službi te je on stoga dodijeljen jednoglasno.

>>Ostojić ruže krenuo dijeliti prije izlaska sunca pa zakasnio

Komentara 1

DU
Deleted user
12:10 08.03.2013.

Svim ženama, i onima koji se tako osjećaju :-) sretan Dan žena s ovim buketom ruža *:*&*:* *!*

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije