Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vlada zakonskim tsunamijem stvara privid da nešto radi'

Sindikati su iznijeli niz primjedbi, pa i tvrdnju da Vlada zakonskim tsunamijem stvara privid da nešto radi, dok se gospodarstvo raspada.
15. listopada 2013. u 16:12 0 komentara 28 prikaza
Mirando Mrsić osijek (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar rada Mirando Mrsić kazao je da neće uvoditi novi sustav otpremnina bez konsenzusa socijalnih partnera.

– Ništa oko Fonda nije zadano unaprijed, osim konsenzusa. Ovo je test jesmo li spremni odustati od nečeg da bi i jedni i drugi imali koristi, test možemo li postići socijalni dogovor – kazao je ministar Mrsić na okruglom stolu o "reformi instituta otpremnina". Postigne li se konsenzus, novi bi se zakon počeo primjenjivati 1. srpnja 2014., uz desetogodišnje prijelazno razdoblje.

Sindikati su iznijeli niz primjedbi, pa i tvrdnju da Vlada zakonskim tsunamijem stvara privid da nešto radi, dok se gospodarstvo raspada. Poslodavci su na skup poslali pravnicu Natašu Novaković koja je kazala da su spremni podržati svaku promjenu koja neće ići na teret poslodavaca i neće povećati trošak rada jer to ne bi donijelo dobro nikome pa ni radnicima.

Zakon bi obvezao tvrtke da za svakog radnika uplaćuju određeni postotak plaće na njegov račun kao osiguranje u slučaju otkaza (koliko će to biti, ovisi o konsenzusu, kaže ministar), taj bi se novac ulagao slično kao i uplate u mirovinske fondove, ali njime bi upravljao državni HZMO.

– Nismo za, ali nismo ni protiv – riječi su Viktora Gotovca, jednog od trojice autora studije Svjetske banke o otpremninama, koja se bavila i efektima preuzimanja austrijskog modela otpremnina. Simulacije pokazuju da je sadašnji model povoljniji za sve radnike koji imaju do 20 godina staža, a tek nakon 20 godina radnicima je izdašniji novi model.

>> Niže otpremnine za sve s manje od 20 godina staža!

Mirta Šurjak
Okrila na Instagramu
Dramatični dani za Mirtu Šurjak: Dio njezine obitelji u teškom je stanju
mr. sc. Tomislav Matković
INTERVJU
Kvalitetom u izvoz: Vrijeme lockdown-a iskoristili su za ubrzani razvoj novih proizvoda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.