Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Vlada: U roku od šest mjeseci donijet će se Zakon o referendumu

vlada, kosor, šuker (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
16.09.2010.
u 14:43

Vlada je za predsjednika republike Ivu Josipovića pripremila izvješeće o provedbi programa gospodarskog oporavka.

Vlada je u saborsku proceduru uputila Ovršni zakon i Zakon o javnim ovršiteljima kojim se provođenje ovrhe sa suda prebacuje na osobe od javnog povjerenja, tzv.  javne ovršitelje koji će ih ubuduće provoditi. Također, donesen je Pravilnik o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela iz portfelja RH javnom dražbom na burzi.

Likvidne dionice prodavat će se po zadnjoj postignutoj cijeni, a nelikvidne po prosječnoj cijeni u zadnjih 12 mjeseci. Onim dionicama kojima se nije trgovalo cijena će biti nominalna te će se, ukoliko se ne prodaju, korigirati prema dolje.

Tvrke vrijedne do 5 milijuna kuna odmah će biti ponuđene ne burzi, o onima vrijednim između  5 i 100 milijuna kuna odluku o puštanju u prodaju donosi Hrvatski fond za privatizaciju, a tvrtke vrednije od 100 milijuna kuna na burzu idu odlukom Vlade.

U ovom setu zakona koji će se donijeti u roku od 6 mjeseci je i Zakon o referendumu, što bi značilo da, ako Sabor i odluči raspisati referendum o povučenim izmjenama ZOR-a, on bi se sukladno ovome provodio po važećem zakonu, a ne izmijenjenom Ustavu, što znači da bi za valjanost referenduma sindikalnu akciju trebalo podržati više od 50 posto upisanih birača, a ne kako Ustav propisuje više od 50 posto birača izašlih na referendum.

Premijerka Jadranka Kosor izvijestila je kako je Vlada za predsjednika republike Ivu Josipovića pripremila izvješeće o provedbi programa gospodarskog oporavka u kojem su sve provedene točke, ali i one koje tek treba provesti.

Donesena je i nacionalna strategija zaštite mentalnog zdravlja, a resorni ministar Darko Milinović ustvrdio je kako od duševnih bolesti umire 15 stanovnika na 100 tisuća dok je u primorskim županijama stopa smrtnosti od tih bolesti do 5 puta manja.

U saborsku  proceduru upućen je prijedlog ustavnog zakona za provedbu ustava RH. Njime je određeno da će se svi ostali zakoni koji se zbog promjene Ustava moraju mijenjati, te poslovnik Sabora, donijeti u roku od 6 mjeseci od dana proglašenja zakona.

Riječ je o zakonima kojima se reguliraju pitanja obrane, oružanih snaga, kazneni zakon, državni ured za reviziju, sudovi, državno sudbeno vijeće, državno odvjetništvo, izbor predsjednika RH, pravo na pristup informacijama, obrazovanje te pučki pravobranitelj.

Podržano je i izvješće o provedbi pronatalitetne politike, a ministar Tomislav Ivić pritom je ustvrdio kako je manjak od 5000 prvašića ove školske godine posljedica nepostojanja pronatalitetne politike u vrijeme trećesiječanjske vlade. Ministri su jučer prihvatili i strategiju zaštite mentalnog zdravlja: 15 ljudi na 100.000 u Hrvatskoj umire od duševnih bolesti.

Komentara 40

DU
Deleted user
18:04 16.09.2010.

na svakom portalu jedan yebeni hadezeovski trol

UK
Ugo Kajvez
14:06 17.09.2010.

Vi ćete p.m. donjeti u šest mjeseci ...............

NE
nettko
19:02 16.09.2010.

bit će nam bolje ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije