Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vlada treba nastaviti s poreznim rasterećenjem, plaće bi mogle rasti'

U povodu Dana porezne slobode, Udruga poreznih obveznika Lipa izražava zabrinutost što je u odnosu na pretkrizno razdoblje, kako tvrde, opterećenje gospodarstva kroz poreze i doprinose i dalje veće za 2,5 postotna boda, odnosno za gotovo 11 milijardi kuna.
28. lipnja 2019. u 10:48 4 komentara 387 prikaza
Novac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Dan porezne slobode ove godine pada u subotu 29. lipnja, što je dva dana ranije nego prošle godine, pokazuje izračun Udruge poreznih obveznika Lipa, iz koje pozdravljaju smanjenje porezne presije u Hrvatskoj.

Novac RATKO BOŠKOVIĆ Ljudi-lihvari moći će sve manje naplaćivati

Izračun je napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu, pojašnjava se u priopćenju Lipe od petka.

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna, te od kojeg počinju raditi za sebe i svoju obitelj.

U većini europskih zemalja taj dan je puno ranije nego u Hrvatskoj, napominju iz Lipe, no i pozdravljaju smanjenje porezne presije u Hrvatskoj u odnosu na protekle dvije godine.

Istodobno, izražavaju zabrinutost što je u odnosu na pretkrizno razdoblje, kako tvrde, opterećenje gospodarstva kroz poreze i doprinose i dalje veće za 2,5 postotna boda, odnosno za gotovo 11 milijardi kuna.

Strani radnici POKAZATELJI U lipnju znatno pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

"Smanjenje broja dana koje prosječan radnik godišnje odradi za državu pokazuje da protekla porezna rasterećenja imaju učinka te da Vlada treba nastaviti s rasterećenjem, ali i početi provoditi reforme koje će ubrzati rast gospodarstva. Lipa podržava daljnji nastavak smanjenja porezne presije, osobito smanjenje direktnih poreza, uz istovremeno rasterećenje proračuna, bez čega neće biti moguće provesti strukturne reforme", poručuju iz Lipe.

Udruga se istovremeno protivi novim zahtjevima za podizanje plaća u javnom sektoru bez provedbe stvarnih reformi. "Plaće uspješnima mogle bi rasti uz jasno ograničenje ukupne mase plaća te provedbu racionalizacije i digitalizacije javne uprave, jedne od ključnih reformi koje je Vlada obećala provesti u svom Nacionalnom programu reformi", kažu iz Lipe.

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru Eurostat Hrvatska na dnu EU po skraćenom radu

Ocjenjuju da su dinamičnije tržište rada i nedostatak radne snage u privatnom sektoru idealna prilika za racionalizaciju javnog sektora, što je dugoročno jedini način da porezni obveznici, oni koji pune državni proračun, Dan porezne slobode slave ranije nego zadnjih godina.

Svaki građanin može izračunati svoj Dan porezne slobode koristeći se Lipinim kalkulatorom porezne slobode na stranici http://danporezneslobode.manjiporezi.hr/.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • mbat:

    ..... Primanja ce narasti onima koji su šatorsku tendu zamijenili udobnim uredom u Savskoj 66. Debljanje bankovnog racuna ceka i sve one koji vam lupaju besmislene pecate na besmislene dokumente za besmislene procedure......Placa ce se dignuti onima koji se voze ... prikaži još!e u Audijima vrijednima stotinjak tisuca eura, istim onima u kojima je Plenkovic jašio preko spaljene Dalmacije. ... Veca primanja imat ce Hrvatske šume, oni isti kojima godišnje uplacujete 180 milijuna kuna, a koji su u 21. stoljecu zaposlili više od 300 promatraca požara. Ozbiljno, davat cete novac iz svog novcanika kako bi promatraci požara imali vece place. ... Iako trošite 490 milijuna godišnje na mirovine saborskih zastupnika, oni ce sad dobivati još više. ... Bivši saborski zastupnici i ustavni suci imaju mirovinu od 9300 kuna. I ona ce se sad povecati. .. 3.4 milijarde kuna godišnje koštaju paraziti iz Porezne uprave. I njih ce obradovati najavljene promjene proracuna. ... Župani koji s obzirom na besmisleni posao koji obavljaju ionako zaraduju nevjerojatno visoke place, mogu poceti trljati ruke. .. Primanja ce se povecati požeškom županu koji tuce ženu.

  • volim.hrvatsku:

    Tvojim novcem Sto ti radis za drzavu

  • mbat:

    Placa ce narasti ljudima koji vam vec otimaju 13 milijuna kuna za dvije blindirane limuzine............. Narast ce onima kojima godišnje dajete 900 milijuna kuna za nevjerojatno spore željeznice. Povecat ce se placa i mirovina istim ljudima koji vam uzimaju 10,7 ... prikaži još! milijuna kuna kako bi guzonje letjeli vladinim avionom............ Ministarstvu branitelja ste za automobile dali 35 milijuna kuna, a sad ih još ceka novo povecanje placa. ............Vlada vam je uzela 60 milijuna kuna za svoje nove automobile, a sad ce svojim ljudima dodatno povecati placu, i to našim novcem..........