Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Vlada smanjila zatezne i najveće dopuštene kamate

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
11.06.2015.
u 10:36

Pritisnuta serijskim gubicima sudskih tužbi, Vlada je odlučila iznos jubilarne nagrade za javne službenike i namještenike vratiti na stari iznos – sa 500 na 1800 kn

Na današnjoj sjednici Vlade usvojeni su nacrti konačnih prijedloga zakona o računovodstvu i sustavu civilne zaštite.

– Sustav civilne zaštite ustrojava se kao poseban organizacijski okvir za spašavanje ljudi, životinja, dobara i okoliša u velikim nesrećama – kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o smanjenju zateznih i dopuštenih kamata. Ministarstvo pravosuđa izmjenama Zakona o obveznim odnosima "srušit" će zatezne kamate za građane za čak četiri postotna poena – sa sadašnjih 12 na 8,14 posto. Zatezna kamata smanjuje se i za tvrtke – sa 12,14 na 10,14 posto. 

Smanjit će se i iznosi najvećih dopuštenih kamata, pa će se tako one za potrošačke kredite spustiti sa sadašnjih 11 na 10,14 posto.

– Ovo je samo prvi korak koji radimo, idemo žurno pomoći građanima i trgovačkim društvima. Rezultati će se vidjeti čim se zakon usvoji – kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima u javnim službama. Pritisnuta serijskim gubicima sudskih tužbi, Vlada je odlučila iznos jubilarne nagrade za javne službenike i namještenike vratiti na stari iznos – sa 500 na 1800 kuna.

– Smatramo da je potrebno donijeti ovu odluku kako bi se spriječili dodatni troškovi za proračun, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i dodao da bi se isti iznos jubilarne nagrade trebao sporazumom utvrditi i za državne službenike.

– Isplatit ćemo razliku iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima, kojima je ona bila isplaćena po umanjenoj osnovici – kazao je Mrsić.

Prihvaćen je nacrt prijedloga odluke o proglašenju "Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda" koji će se obilježavati 14. travnja.

– U EU će uskoro, uz krčki pršut, biti zaštićeni i neretvanska mandarina, maslinovo ulje s Cresa, ogulinski kiseli kupus i istarski pršut – kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vlada je prihvatila i prijedlog uredbe o kriterijima za stjecanje statusa zaštićenog kupca u uvjetima kriznih stanja u opskrbi plinom.

>> Miljenić ruši zatezne kamate za 4 posto

>> Da izbjegne tužbe, Vlada će platiti 112,5 milijuna kuna

Komentara 66

JE
Jelenko18
08:36 11.06.2015.

ha ha vidi nasa Vlada i radi. pa zanimljivo je to da bas sada smamnjujete kamate povecavate nagrade drzava svaki dan sve vise i vise tone.... samo tako, zaposlite jos u javni sektor par stotina ljudi naravno po obiteljskoj crti

ZE
zemljamoja
08:49 11.06.2015.

Nesposobna lopovska nas zadužuje za jos jednu milijardu Sto milijarda duga nabili nam u 3,5 godine a investirali nisu u ništa Lopovska družino ĐE su pare

Avatar mili99
mili99
09:37 11.06.2015.

Vlada trikovima pokusava prevatiti gradjane da rade nesto za dobro malog covjeka. Nece vam to proci nesposobnjakovici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije