Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vlada šakom i kapom dijeli novac ljudima u BiH za traktorsku opremu, mehanizaciju, stolariju...

Također, dodijeljeno je i 25 jednokratnih financijskih potpora, od kojih je 23 ljudima na području BiH. Ostalo dvoje su iz Srbije. Potpore se kreću između dvije i šest tisuća kuna.
23. lipnja 2020. u 09:18 8 komentara 1054 prikaza
Zagreb: Andrej Plenković primio članove Viteškog alkarskog društva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH podijelio je 2,5 milijuna kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan matične države.

Radnici na gradilištu MJERE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA Nakon isteka 4000 kn potpore, državna pomoć za kratki rad?

Ipak, u oči upada niz neobičnih projekata iz Bosne i Hercegovine, kojima je dodijeljen novac poreznih obveznika. 

Na službenim stranicama navodi se kako se javni poziv provodi 's ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske''.

Ono što je vrlo neobično jest kako se oprema za traktore može uklapati u tu listu i na temelju kojih se kriterija dobije novac? 

Naime, na poziv koji je raspisan u veljači javilo se 585 prijavitelja u sljedećim kategorijama: neprofitne organizacije, fizičke osobe te ugroženi pojedinci. U lipnju je izabrano i objavljeno njih 153. 

GOSPODARSKA BUDUĆNOST HRVATSKE Kako očuvati gospodarstvo? Važno je osigurati likvidnost i potpore za spašavanje radnih mjesta do ljeta 2021.

Za nabavu poljoprivredne mehanizacije jednog gospodinu iz Mostara izdvojeno je 15 tisuća kuna. Franjevački samostan u Banjoj Luci dobio je 30 tisuća kuna za zamjenu postojeće stolarije s novom PVC stolarijom. Za jačanje poljoprivrednog gospodarstva za ostanak mlade obitelji u Tomislavgradu odvojeno je 14 tisuća kuna. Središnji ured je dodijelio 15 tisuća kuna gospodinu iz Guče Gore za nabavu jednorednog berača kukuruza. Zatim, odvojeno je i 20 tisuća kuna za nešto što se zove "Haški krivolov - Analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74". Prijavitelj projekta je Hrvatski svjetski kongres, a predmet o kojem govore vezan je uz osuđenu hercegovačku šestorku. Tu je i pomoć od 14 tisuća kuna u traktorskoj opremi za gospodina iz Travnika.

Isto tako, za dovršetak izgradnje spomen kompleksa poginulim braniteljima na Buni kod Mostara odvojeno je 20 tisuća kuna, pišu 24sata.

Pomoć poslodavcima Otkrivamo Vladine mjere za lipanj: Potpore za plaće ostaju samo turizmu i prometu

Za nabavu opreme za internet portal na hrvatskom jeziku u BiH odvojeno je 10 tisuća kuna. Tu je i nabava opreme za jedan OPG u Prozor Rami od 14 tisuća kuna, potpora od 12 tisuća kuna za voćnjak i pčelinjak u Mostaru, 15 tisuća kuna za obnovu i uzgoj voćnjaka u Bijelom Brdu, unaprjeđenje i daljnji razvoj pčelarstva na području Posušja (24 tisuće kuna). Također, novac je dodijeljen i za postavljanje vanjske stolarije na Kulturno obrazovni centar Hrvata u Bosanskom Grahovu. Za to je izdvojeno 30 tisuća kuna. 

Također, dodijeljeno je i 25 jednokratnih financijskih potpora, od kojih je 23 ljudima na području BiH. Ostalo dvoje su iz Srbije. Potpore se kreću između dvije i šest tisuća kuna.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

dugogodišnji prijatelj i suradnik
Zaista tužno: Duško Lokin otkrio pravi razlog zašto nije bio na Kićinu sprovodu
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Đuro.Mikšić:

  Vlada se zalaze za Hrvate u Bosni kao sto bi i trebala, vidim da zaboravljate koliko je tek vlada pomogla Hrvatskim građanima sa odgodom poreza i isplatom placa od 4000kn.

 • Avatar Šipo
  Šipo:

  Nije dobro kad se pomaze ,a nije dobro kad se ne pomaze. Ocito je cilj ocrniti Plenkovica i vladu.

 • Judita:

  Ulaganje u poljoprivredu svakako treba poticati i cijeniti, a dobrosusjedski odnosi su jednako bitni