Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada:

SAD neće biti medijator u sporu Ine i MOL-a

18.09.2013., Zagreb - U Visokoj ulici u Drzavnoj rezidenciji sastali su se ministar Ivan Vrdoljak, Mladen Pejnovic, Csanyi Sandor i Zoltan Aldott radi pregovora Vlade RH i MOL-a oko INA-e. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
Autori: Ivanka Toma, Sandra Veljković
29.10.2014.
u 11:06

Povlačenje: Slažem se s premijerom, ne može se ni u kojem slučaju računati na povećanje javnog duga, izjavio je Vrdoljak

"Amerikanci nude pomoć u rješavanju spora između Ine i MOL-a, no zasad ništa konkretno nije dogovoreno. Informacije da će Amerikanci biti medijatori ne stoje", rekao nam je izvor iz Vlade na upit je li točna i što znači izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka dana prije dva dana u jednom intervjuu, u kojoj nedvosmisleno navodi da će "Amerikanci biti medijatori između Ine i MOL-a pod uvjetima koje odredi Vlada RH, no to neće raditi State Department, nego američki stručnjaci".

Potvrda veleposlanika

Podsjetimo, Večernji je list prvi prije gotovo dva tjedna objavio informaciju da su međunarodni stručnjaci ponuđeni kao mogući medijatori, što je u intervjuu potvrdio i američki veleposlanik Kenneth Merten. Premda naš sugovornik iz Vlade nije otklonio mogućnost da se u budućnosti Amerikanci uključe u rješavanje spora zbog Ine, ipak je demantirao ministra Vrdoljaka. To je drugi demanti Vlade u roku od dva dana na tvrdnje ministra gospodarstva vezano za Inu. Prva je bila ideja da se Hrvatska kreditno zaduži za 2,6 milijardi eura kako bi otkupila od MOL-a dionice Ine.

U utorak više ni Vrdoljak nije bio za tu ideju. "Ja se potpuno slažem s izjavama ministra financija i premijera. Ne može se ni u kojem slučaju računati na povećanje javnog duga", rekao je jučer ministar gospodarstva.

Sada je pak posrijedi spor u kojemu je Vrdoljak kao ministar gospodarstva zadužen za pregovore. Arbitraže kojima hrvatska i mađarska strana nastoje riješiti spor oko dioničarskog ugovora već su naveliko bile u tijeku kada se (barem u javnosti) saznalo da je na stolu i ponuda američke strane da se uključi u rješavanje spora. Ispalo je kako je takva ponuda predočena ministru gospodarstva Vrdoljaku još u ožujku, a on ju navodno nije prenio ostalim članovima Vlade, pa ni premijeru. Zaključilo se kako je to ujedno i razlog zbog kojega se hrvatska strana, za razliku od mađarske, nije očitovala.

O istoj temi bilo je riječi i prošloga tjedna kada je premijer Zoran Milanović primio američkog senatora Chrisa Murphyja. Nakon tog razgovora senator je otvoreno rekao da je zainteresiran za spor Ine i MOL-a, i to zato što se američka strana pribojava da bi taj spor mogao potencijalno otvoriti vrata prodaje Ininih dionica Rusima. U zadnje se vrijeme se nagađa o Gazpromu, koji bi navodno mogao otkupiti dionice Ine od MOL-a, ali i hrvatske Vlade.

Bez obećanja

Odgovarajući na upite novinara, premijer Milanović u Slanom je rekao da je senatora Murphyja primio u kurtoazni posjet. Pritom je negirao informacije po kojima bi mu dao bilo kakva obećanja, pa tako i da mu je obećao da nećemo Inu prodavati ruskim naftnim kompanijama. Izrazio je sumnju u mogućnost da se i dionice MOL-a prodaju Gazpromu te naglasio da se, kad je o Ini riječ, on kao premijer vodi interesima Hrvatske. Kada je govorio o odnosima Ine i MOL-a, premijer je naglasio i da je MOL legalno stekao dionice hrvatske naftne kompanije i da njima može slobodno raspolagati. Dioničarski ugovor zbog kojeg je bivši premijer Ivo Sanader u zatvoru, kazao je Milanović, drugo je pitanje.

Ministar Vrdoljak u intervjuu, čiji dio oko medijatorske uloge Amerikanaca u Vladi demantiraju, rekao da će on na pregovorima s MOL-om inzistirati na poštovanju hrvatskih zakona kada je posrijedi ustroj i funkcioniranje Ine, a da se onda što prije riješimo arbitraže. Arbitraža bi, kako je procijenjeno, trebala trajati dvije godine.

Komentara 1

HR
HR4ever
11:56 29.10.2014.

Sa Njemackom su vec u ratu,na redu je Amerika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije