Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJEPLJENJE I DALJE PREPORUKA

Zbogom, korono! Ukidaju se mjere Stožera, ali neke preporuke ipak ostaju

U Rijeci započeo s radom Drive-in centar za testiranje na COVID-19
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
11.05.2023.
u 09:55

Rekao je da je preporuka da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i za osoblje, i za pacijente, kao i u ustanovama socijalne skrbi, ali da to više nije obveza

Vlada će danas na sjednici proglasiti kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako je važno reći da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj relativno povoljna.

– Imamo veliki pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, a gotovo da i nema osoba na respiratoru. Dakle, stekli su se uvjeti za to da se uputi Ministarstvu zdravstva i Vladi zahtjev da proglase kraj epidemije – rekao je Capak za N1 televiziju. 

– Time se ukidaju odluke Kriznog stožera koje su još na snazi, o nošenju maski u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijet će preporuke kako se dalje nositi s COVID-19 – istaknuo je. Rekao je da je preporuka da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i za osoblje, i za pacijente, kao i u ustanovama socijalne skrbi.

– Dakle, to više nije obveza, ali mi i dalje preporučujemo jer virus je i dalje među nama i dalje je intenzivno njegovo širenje pa trebamo voditi računa o mjerama opreza – objasnio je Capak. Istaknuo je i da više nema obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati, ali naglašava kako je to i dalje dio dijagnostike COVID-19, kao i svih drugih zaraznih bolesti. 

Kazao je da bi se osobe koje su imunokompromitirane, koje imaju kronične i respiratorne bolesti i dalje trebale držati mjera.

Maske i dalje štite od COVID-19 i svih drugih zaraznih bolesti – naglasio je šef HZJZ-a.

HZJZ preporučuje da osobe koje leže u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a kod kojih se potvrdi bolest, i dalje idu u izolaciju na pet dana i da se nosi maska do desetog dana. 

VIDEO Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus; Otporan je na postojeća cjepiva

Komentara 12

DU
Deleted user
10:58 11.05.2023.

Ja ću za svaki slučaj nastaviti nositi maskicu i primiti još 3 boostera.

MA
Marko1111
10:44 11.05.2023.

Kina i BRICS traže međunarodnu PRAVDU za Covid kriminalce..

PR
pravednik2
11:18 11.05.2023.

Ravnozemljaši idu u mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije