Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Vlada predložila da braniteljska prava postanu ustavna kategorija

vlada
Petar Glebov/Pixsell
21.04.2011.
u 16:05

Na taj način želimo zaštititi posebnu skupinu, a to branitelji i članovi njihovih obitelji jesu, jer bez mudrosti i odlučnosti branitelja ne bismo imali slobodnu zemlju, rekla je premijerka

Kao što je obećano na prošlotjednom sastanku s braniteljima, a nakon presude hrvatskim generalima, Vlada je na sjednici predložila nacrt ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH kojim bi prava branitelja postala ustavna kategorija.  

– Na taj način želimo zaštititi posebnu skupinu, a to branitelji i članovi njihovih obitelji jesu, jer bez mudrosti i odlučnosti branitelja ne bismo imali slobodnu zemlju – rekla je premijerka Jadranka Kosor. Pozvala je da se toga pridržavaju i lokalne jedinice, s obzirom na to da se neki nisu pridržavali prava vezanih za djecu branitelja.

Vlada je izvijestila i o provedbi mjera vezanih za poglavlje 23. Riječ je o drugom izvješću, ono treće slijedi u svibnju, izvijestila je premijerka, dok je prvo izvješće, prema riječima glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka, pozitivno ocijenjeno u Bruxellesu. Ministar pravosuđa kazao je da je od prethodnog puta napravljen posao vezan uz jačanje neovisnosti predsjednika i članova DSV-a i DOV-a te su donesene izmjene Okvirnih mjerila za rad sudaca kojima se suci koji su članovi DSV-a oslobađaju od 50 posto radnih obveza, a predsjednik DSV-a od 75 posto radnih obveza. Nadalje, prihvaćen je prijedlog izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku, kako bi se skratilo trajanje parničnog postupka i unaprijedila učinkovitost sudova. Prihvaćen je i prijedlog Zakona o sudskim pristojbama kojim se povećavaju pristojbe za postupke koji se odugovlače na sudu. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac napomenuo je i potrebu jačanja ureda pučkih pravobranitelja pa bi ih umjesto tri trebalo biti četiri za treću životnu dob.

Vlada je predočila izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u proračunu prošle godine, prema kojemu su najveći iznos dobili Srbi – oko 11,3 milijuna, Albanci su dobili oko 933 tisuće kuna, Bošnjaci dva milijuna kuna, Bugari 96 tisuća kuna, Crnogorci oko 809 tisuća, Česi oko 3,7 milijuna kuna, Mađari oko 4,5 milijuna, Makedonci oko 810 tisuća, Nijemci i Austrijanci oko 786 tisuća te Romi oko 1,3 milijuna kuna. Ukupno je prošle godine manjinama odobreno 41,2 milijuna kuna, no kako je izviješteno, osam udruga neće se više financirati, dok njih 32 moraju dopuniti izvješće ili će morati vratiti novac.

Vlada je predložila izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu u cilju bržeg procesa raspolaganja tim zemljištem, što je bitno, između ostalog, i za ulaganja. No Uzelac je napomenuo da se tim zakonom ne rješava pitanje posjednika poljoprivrednog zemljišta i što bi trebalo riješiti zakonom o vlasničkim i drugim pravima.
– O tome smo razgovarali na užem kabinetu. Imate moju riječ i riječ svih ministara da će to tako i biti. Razumijem da se to "podeblja" i jamstvom javnosti – poručila je Kosor Uzelcu.

Kao što je premijerka najavila još prošli tjedan, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice dala suglasnost ministru pravosuđa za podnošenje zahtjeva za pristup sudu u svojstvu prijatelja suda u predmetu protiv Gotovine, Čermaka i Markača pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Ključne riječi

Komentara 64

OB
-obrisani-
18:44 21.04.2011.

Uzimate narodu reket.

CA
campa
16:40 21.04.2011.

Stvarno preplitko i za premjerku Kosor.Kad prijedlog ne prođe netko će biti kriv a mačehinska briga za branitelje ostaje

BR
brainiac
18:33 21.04.2011.

Aha, a tko ce financirat sva ta extra prava? Deset buducih generacija, i to ako uopce budu imali radno mjesto....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije