Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Sjednica Vlade: Pozitivna vijest za dio ugostitelja koji nemaju legaliziran objekt

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2016.
u 11:12

Iz proračunskih zaliha je, pak, općini Ravno u Bosni i Hercegovini odobrena isplata 4,46 milijuna kuna za pomoć 50 obitelji koje su prošlogodišnje poplave dovele do teške materijalne situacije

Prijedlogom izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, predlaže se produženje roka važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u objektima za koje se vodi postupak legalizacije, odnosno u objektima za koje stvarno stanje nije usklađeno sa stanjem u zemljišnim knjigama do kraja 2020. godine.

Ta su rješenja prema važećem zakonu, pojasnio je ministar turizma Gari Cappelli, trebala vrijediti samo do kraja ove godine, a sada se predlaže da se taj rok pomakne do 31. prosinca 2020. godine, do kada se, prema dosadašnjoj dinamici, procjenjuje da bi se trebali riješiti ti postupci.

Takvih je privremenih rješenja izdano više od 7000, a od tog broja trajnih je rješenja doneseno u tek 600-tinjak slučajeva, odnosno svega 8,5 posto.

Predloženo zakonsko rješenje, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavlja pozitivnu vijest za ugostitelje i imat će pozitivne učinke na turističku ponudu i pripremu turističke sezone u 2017. godini.

Cappelli je na to dodao da je pozitivno i to što će se ovim rješenjem zadržati postojeći smještajni kapaciteti, ali i spriječiti prelazak pružatelja ovih usluga u "sivu zonu".

 Infrastruktura za alternativna goriva

Na dnevnom je redu Vlade bio i prijedlog zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, kojim se, uz ostalo, određuju mjere poticanja i razvoja infrastrukture za alternativna goriva te utvrđuju minimalni zahtjevi za izgradnju infrastrukture za alternativna goriva, uključujući mjesta za punjenje električnih vozila i mjesta za opskrbu prirodnim plinom i vodikom.

Cilj je povećati udio prometa koji ne djeluje štetno na okoliš u ukupnom prometu, smanjiti štetni utjecaj prometa na okoliš te ostvariti manju ovisnosti o korištenju nafte.

Nakon usvajanja ovog zakona, prema riječima ministra mora, prometa i infrastrukture Davora Butkovića, predviđeno je i donošenje Nacionalnog okvira politike i niz provedbenih mjera za učinkovito povezivanje prometa sa zaštitom okoliša i energetskom učinkovitosti do 2020. godine.

Prihvaćen je i zakonski prijedlog kojim bi se potvrdio sporazum Hrvatske i SAD-a o unapređenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi FATCA-e.

Sporazumom se, pojasnio je državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić, uređuje automatska razmjena informacija o računima rezidenata jedne države u financijskim institucijama druge države s ciljem uočavanja i izbjegavanja porezne utaje, koji je potpisan u ožujku 2015.

 Način na koji će se to provoditi, dodao je Tufekčić, za Hrvatsku je uređeno Zakonom o administrativnoj suradnji na području poreza, koji je u sklopu paketa poreznih zakona u saborskoj proceduri.

Javni bilježnici moći će biti i državljani ostalih zemalja EU

Vlada predlaže i izmjene Zakona o javnom bilježništvu kojima bi se ukinuo uvjet državljanstva za imenovanje javnih bilježnika, koje je, navode iz Vlade, diskriminatorno. Dakle, i državljanima drugih država članica EU omogućilo bi se da mogu biti imenovani za javnog bilježnika u Hrvatskoj, pojasnio je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Iz proračunskih zaliha je, pak, općini Ravno u Bosni i Hercegovini odobrena isplata 4,46 milijuna kuna za pomoć 50 obitelji koje su prošlogodišnje poplave dovele do teške materijalne situacije. Trima općinama – Malinskoj, Tkonu i Pokupskom, Vlada je odobrila zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, za financiranje kapitalnih projekata.

>> Maras mahao novčanicama u Sabornici: 'Bauk se uplašio da su to njegovi novci'

Tijek događaja:

11.02 – Sjednica je završila

10.54 – Usvojeni su prijedlozi odluka o davanju suglasnosti za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak Općini Malinska – Dubašnica, Općini Tkon, Općini Pokupsko.    

10.52 – Usvojen je prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga.

Zadaća Povjerenstva je koordinacija aktivnosti ministarstava i drugih subjekata uključenih u program suzbijanja zlouporabe droga, od prevencije do resocijalizacije, kao i usvajanje godišnjih programa nadležnih ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave.

U Povjerenstvo se imenuju: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske kojeg odredi Vlada Republike Hrvatske, predsjednik Povjerenstva, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, (jedan član za područje socijalne skrbi ijedan član za područje zaštite djece i mladih), Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, (jedan član za područje kaznenog prava i probacije i jedan član za područje zatvorskog sustava) Ministarstva financija, Ministarstva obrane, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, organizacije civilnoga društva koja djeluje na području suzbijanja zlouporabe droga.

10.40 – Usvojen je nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola o pristupanju Europske zajednice Međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe – EUROCONTROL

10.38 – Usvojen je nacrt prijedloga zakona o kombiniranom prijevozu tereta, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona 

10.35 – Usvojen je prijedlog Zakona o kombiniranom prijevozu tereta s konačnim prijedlogom zakona.

10.33 – Usvojen je prijedlog Zakona o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, s konačnim prijedlogom zakona. 

– Ovo je jedna pozitivna vijest za ugostitelje budući da je riječ o sigurno pozitivnim učincima za turističku ponudu i pripreme sezone za 2017. godine – kazao je Plenković.

– Produženjem roka omogućit će se nastavak obavljanja ugostiteljskih djelatnosti i podnošenje novih zahtjeva za izdavanje privremenih rješenja – kazao je ministar Gari Cappelli.

Prema prijedlogu zakona, ugostitelji će moći raditi u svojim lokalima sve do 31. prosinca 2020. godine dok čekaju rješenje o legalizaciji.

10.31 – Usvojeni su prijedlozi Zakona o izmjeni zakona o javnom bilježništvu s konačnim prijedlogom zakona te Zakona o izmjeni zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika s konačnim prijedlogom zakona.

10.28 – Usvojen je prijedlog zakona o izmjeni zakona o policiji, s konačnim prijedlogom zakona.

10.24 – Usvojen je Prijedlog zakona o nabavi i registraciji oružja građana s konačnim prijedlogom zakona. Ovim Konačnim prijedlogom zakona dobna granica za nabavu oružja je 21 godina, uz iznimke policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, pravosudne policije, drugih državnih tijela i zaštitara koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članova sportske streljačke organizacije koji se aktivno natječu u streljaštvu i osoba s položenim lovačkim ispitom koji mogu nabavljati oružje s navršenih 18 godina života.

Sve vrste vatrenog oružja koje su nabrojene u Direktivi o nadzoru nabave i posjedovanja oružja svrstane su u dvije kategorije, i to u kategoriju A u koju je razvrstano sve vatreno oružje koje je u Direktivi navedeno kao zabranjeno te u kategoriju B u koju je razvrstano sve ostalo vatreno oružje navedeno u Direktivi, a za koje je prema ovom Zakonu potrebno odobrenje za nabavu. U kategoriju C i D razvrstano je ostalo oružje koje je regulirano ovim Konačnim prijedlogom zakona s time da je oružje razvrstano u kategoriju C potrebno nakon nabave prijaviti nadležnoj policijskoj upravi ili postaji ministarstva nadležnog za unutarnje poslove dok ono razvrstano u kategoriju D nije potrebno prijavljivati osim u slučaju prijenosa preko državne granice.

Za osobu koja ima važeći oružni list za oružje koje je ranije nabavila na temelju izdanog odobrenja za nabavu oružja, pri svakom sljedećem zahtjevu za izdavanje odobrenja za nabavu oružja neće se provoditi postupak za utvrđivanje općih i posebnih uvjeta potrebnih za posjedovanje oružja, izuzev provjere podataka o eventualnom vođenju postupaka i osuđivanosti za određene prekršaje i kaznena djela i utvrđivanja postoji li opravdani razlog za nabavu oružja. 

Konačnim prijedlogom zakona preciznije su propisani uvjeti pod kojima sportske streljačke organizacije mogu posuđivati oružje svojim članovima. 

10.21 – Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o računovodstvu.

– Predlaže ukidanje obvezne primjene JOKP-a, čime se ujedno postiže i troškovno rasterećenje poduzetnika te u konačnici pridonosi stvaranju boljeg poslovnog okruženja, odnosno uvjeta za lakše i kvalitetnije poslovanje poduzetnika – kazao  je državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić.

10.18 – Usvojen je Nacrt prijedloga zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ovim Zakonom uređuje se alternativno rješavanje domaćih i prekograničnih sporova koji proizlaze iz ugovora o kupoprodaji ili ugovora o uslugama između trgovaca sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i potrošača s boravištem u Europskoj uniji u postupku pred tijelima za alternativno rješavanje potrošačkih sporova koja su ovlaštena provesti mirenje ili donijeti neobvezujuću ili obvezujuću odluku o sporu, a koja su određena sukladno odredbama ovoga Zakona.

10.09 – Usvojen je dnevni red.

Premijer je na početku govorio o rastu BDP-a.

– Očekujem da će aktivne mjere gospodarske politike omogućiti da u idućoj godini omogućimo predviđeni rast od 3,2% – rekao je Plenković.

Pozdravlja rješenje kojim je ukinut pritvor hrvatskim građanima iz Orašja koji su bili uhićeni u BiH.

>> Maras mahao novčanicama u Sabornici: 'Bauk se uplašio da su to njegovi novci'

Komentara 5

KR
kresimirn
11:09 01.12.2016.

jel usvojen zakon o otkazu sucima i dorhu ako im 10% presuda ili optuzbi budu odbacene, ukinute, ili preinacene ?

DU
Deleted user
11:21 01.12.2016.

Nebo otvori se. Sad će ugostitelji tek podivljati, barem onaj dio koji poštuje propise..

DO
Domaracsinj
11:40 01.12.2016.

Najtragičnije je što će se ova vlada kad bude branila poreznu reformu pozivati na povjerenje birača!!!!!!!!!A JEDNO SU OBEĆAVALI,DRUGO RADE!!!!! Dobili su povjerenje 90 posto ugostitelja a na kraju im ga stjerali do balčaka.....AKO OVO NIJE KLASIČNA PREVARA ONDA NEZNAM ŠTO JEST......ALI JA SE ČUDIM NOVINARIMA ŠTO IM TO SVAKI PUT NE NABIJAJU NA NOS......znači postalo je normalno jedno obećavati a skroz drugo raditi i to je svima normalno???? Neka lijepo raspuste vladu i ako sa ovim programom dobiju izbore NEK rade što hoće..........NEMAJU SE POSLIJE SVEGA VADITI NA POVJERENJE BIRAČA!!!!!!!! NEK TODORIĆ I FAMILIJA UBUDUĆE GLASUJU ZA NJIH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije