Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žustra rasprava
Povratak na članak

Porez na nekretnine odgođen 'do daljnjega', ministar Marić ostao usamljen na raspravi

Za HRT je potvrđeno da je o tome u Vladi održan sastanak sa svim ministrima te da je ministar financija Zdravko Marić ostao usamljen u zagovaranju uvođenja poreza

Komentari 31

MI
miso
20:15 02.09.2017.

Narod će referendumom odgoditi taj poret zauvijek!

VL
DU
Deleted user
20:38 02.09.2017.

Lažu brusselski jazavci !Referendum treba napraviti jer ovo im je samo manevar za javnost, pa nisu se oni sjetili poreza nego je to naredba neoliberalne mafije koja ih je postavila

VL
VA
valek000
00:17 03.09.2017.

Porez na nekretninu u kojoj se živi je jednostavno neprihvatljiv; Hrvatski narod mora to spriječiti na referendumu te promijeniti Ustav. O porezu na višak nekretnina se može razgovarati nakon što se sredi gruntovnica iz Austro Ugarske i kojoj neće trebati slati požurnicu nakon šest mjeseci da te upiše kao vlasnika kupljene nekretnine

VL
VA
valek000
23:48 02.09.2017.

Sad su se sjetili da je zakon nedorečen?

VL
CA
car13
20:14 02.09.2017.

Kad ce ovaj u remetinec ?

VL
DU
Deleted user
20:30 02.09.2017.

Ovaj patuljak je nedavno vrijedio više od tri ministra. Sad se opet glasovalo protiv njega. Hoće li Veliki Vođa i sada nogirati one koji misle svojom glavom?

VL
RA
raspada
14:36 03.09.2017.

Marićeve mantre "da porez neće biti veći od komunalne", da "on samo objedinjuje komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor". Razmotrimo nekretninu koja je poslovni prostor u spomeničkoj zoni i da se koristi samo sezonski, negdje naa nekom otoku ili u nekom starom primorskom gradiću. Te sredine su "vukojebine" u zimskom razdoblju. Sada, a prema Zakonom o komunalnom gospodarstvu, VLASNIK mjesečno plaća komunalnu naknadu. (večinom raspon 1 do 5Kn/m2) KORISNIK nekretnine tj. zakupnik plaća spomeničku rentu prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (raspom 1 do 4Kn/m2) Komunalna renta se plaća u iznosu od 50% ako nekretnina nije aktivana (tj. van sezone). Spomenička renta se plaća samo dok traje ugovor o zakupu. Nakon toga se ne plaća. Prema predloženom zakonu o porezu na vlasništvo nekretnina VLASNIK plaća i "komunalnu naknadu" i "spomeničku rentu". Za vlasnika se porez POVEČAVA. Znači Marić laže. Kako se radi o porezu na vlasništvo nekretnine, tj. nije bitno da li se prostor stvarno koristi, porezna obveza postoji za stalno. Cijelu poreznu godinu Porez se po tom osnovu POVEČAVA. Znači Marić laže.

VL
CA
carlo20
20:56 02.09.2017.

Stručnjaci s ekonomskog instituta, razni ekonomski analitičari koji su za poreze na nekretnine šalju poruke da odgovorno vođenje ekonomske politike ne može pokleknuti pred argumentom da Hrvati tradicionalno štede u nekretninama jer on nema nikakvu snagu pred argumentom propuštenih razvojnih prilika. Tvrde da odustajanje od poreza na nekretnine znači konačnu pobjedu nereda nad redom, uzmicanje dugoročnih i općih ciljeva pred kratkoročnim. Druga pak strana koja je protiv poreza na nekretnine šalje poruke da ako porez nije novi namet, kako onda objasniti da misle skupiti 300 milijuna kuna više nego sadašnjim davanjima, a u drugoj fazi, od 2020. čak 4 milijarde kuna od tog poreza koji eto nije novi namet? Mene najviše zbunjuje upravo ta 2020 godina. Ministar i ekonomski analitičari moraju dati odgovor javnosti što bi se dogodilo nakon dvogodišnje faze usklađivanja s komunalnom naknadom. Marić je u intervjuu pojedinim medijima rekao da bi 80% građana plaćalo manje ili isto, ali ništa ne govori o drugoj fazi i što bi se dogodilo nakon 2020. Očito većina u vladi vidi gdje porez na nekretnine vodi 2020. i zato su okrenuli leđa Mariću. Mariću ovo nije trebalo i nije mi jasno zašto je toliko zagrizao za tu poreznu reformu od koje bi koristi imali gradovi i općine, a ne država. Mariću, bolje ti je da radiš na smanjenju PDVa, i smanjenju poreza, a ne uvođenju novih koji rade štetu vladi.

VL
ST
streetboy
07:38 03.09.2017.

Porez na nekretnine je u neku ruku porez na luksuz , imaš više , plati više. Zakon ima neke manjkavosti ali nakon privatizacije taj zakon pogađa lopove koji su pokradenim novcem pokupovali nekretnine i banke koje su na sličan način došle do istih. Zato je došlo do makljaže na sastanku ministara. Jedan primjer , Franjo Lucić ima u vlasništvu 60 apatrmana ( novoizgrađenih - naviša ketegorija ) , možete si misliti kako je sretan ovim zakonom. Ali on je sića za ostalu ekipu .

VL
AN
anonimna1
09:04 03.09.2017.

a radi se o krupnim ribama. pa se niko ne osudi uvest taj porez. samo svi deru sirotinju. nikad ga i neče uvest svi samo laprdaju.

VL
Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
21:19 02.09.2017.

Zašto odgađati porez kada imamo Hrvatsku i domoljubna raja če uz Boga I domoljublje plačati kao svoji na svome..

VL
DU
Deleted user
23:18 02.09.2017.

odustali su oni od smanjenja broja općina i županija gdje se mogla uštediti razlika koju je razdjelnik potpisao i zbrisao ovi podvalili nama sada duplo valjda pola ide za lex agrokor

VL
DU
Duško
20:57 02.09.2017.

Čuvaju ljudi svoj i džep svojih bližnjih. I to je pozitivno.

VL
RA
raspada
14:27 03.09.2017.

Streetboy, što je to luksuz ? Tko i kako će to određivati. Za nekog jadnika koji nema ništa ili možda nije sposoban da ima išta i bicikl koji netko drugi ima je luksuz. Da li je (opasni) crveni bedak Linićć u pravu kada tvrdi da su svi koji imaju drugu nekretninu "booogati" te ih treba oguliti. Da li sam ja "booogat" ako sam, pored kuće koju sam sam izgradio bez kredita i lopovluka, od predaka nasljedio staru (i za mene vrlo važnu) kuću ? Da li je svejedno gdje se nekretnina nalazi ? Da li je standard u cijeloj državi podignut na primjeran nivo ? Sada (opasni) plavi bedaci tipa hoštaplera Marića mudruju o porezu na vlasništvo nekretnina sa glavnim argumentom da večina zemalja imaju taj porez. Da. Imaju ga, ali ne ovakav kao što ga oni predlažu. Pravno nepismen i neprimjeran političkom i ekonomskom stanju društva.

VL
DU
Deleted user
20:22 02.09.2017.

dijaspora i stranci trebaju 3 puta više plaćati za nekretnine koje ne koriste preko cijele godine. i to sve prijaviti poreznoj upravi u njihovim zemljama

VL
RA
raspada
14:39 03.09.2017.

Svi porezni sustavi postavljaju visinsku letvicu vrijednosti nekretnine iznad koje se smije i isplati nekretninu oporezivati. Ovaj zakon toga nema . Marić bi svaku šupu, svaki kokošnjac oporezivao i to onako "od oka" razbacujući se koeficijentima vrijednosti od 1 do 12. Svi porezni sustavi ozbiljno tretiraju starost nekretnine. U Sloveniji zgrade starije od 80 godina nisu oporezive, a one od 65 do 80 godina u iznosu od 24% vrijednosti onih izgrađenih 1985-1994.g.. Isto tako i stanovi, s time da oni stari od 65 do 80 godina oporezuju se samo oko 6% vrijednosti ekvivalentnog novog. Ako je nekretnina obnavljana ona se revalorizira ali nikada u punom iznosu kao da je nova. Marićev zakon predviđa uvažavanje starosti zgrade i stana ali tako da se oni stariji od 80 godina oporezuju na 80% vrijednosti ekvivalentnog koji je izgrađen u razdoblju 1971-1987.g. Koja velikodušnost i poštenje !! ================================= Što reči o samom Mariću. Nadobudni Zagrebački "youpiee" ("mladi urbani profesionalac"). "Braco" sa čokoladice. Slatkorječivi križanac Sanadera i Plenkovića. Čovjek koji objedinjuje tri majmuna koji "ne vide zlo, ne čuju o zlu, ne govore o zlu". Doktor ekonomskih znanosti koji je u Agrokoru sjedio kao cjepanica, što bi narod rekao "kao drvo na drvu", i ništa nije ni "vidio ni čuo" pa se sada kao ministar "čudi". Ili je neznalica ili ...... Za ministra svakako nije.

VL
ST
stefj
20:39 02.09.2017.

Šteta, izgleda da je Marić jedini koji stvarno želi provesti reforme... Ovo je definitivna potvrda da je Plenković odustao od svih reformi koje bi pomogle gospodarstvu. Već prije se odustalo od ukidanja parafiskalnih nameta, a odustajanje od poreza na nekretnine znači da nema smanjenja poreza na rad i nema smanjenja poreza gospodarstvu... Žalosno je da sad, kada izbora nema slijedeće dvije godine, Planković ne želi provoditi reforme, već samo kupuje interesne skupine i podilazi državnim i javnim službama. Ovime će i dalje mladi i struka napuštati Hrvatsku... I kod Plenkovića vrijedi ili si uhljeb ili odlazi iz Hrvatske...

VL
VE
Veprović
20:51 02.09.2017.

Najbolji ministar nakon Škegre! Ali uzalud u narodu i među političarima neizlječivo bolesnim od komunizma i populizma. Na zapadu svaka baba zna da je porez na nekretnine "najpravedniji" jer najviše pogađa one koje imaju najviše sto je i normalno jer im se iz tog poreza uređuje infrastruktura i još više uvećava vrijednost nekretnine. Zapušteni objekti i poljoprivredne povrsine se konacno mogu početi iskorištavati Itd. Ali to budale ne shvaćaju, kao sto su i vecina ovih što ovdje pišu komentare.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.