Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada po 105 vojnika HV-a i 35 savezničkih u Afganistan šalje zrakoplov Croatia Airlinesa

Na sjednici Vlade ministar obrane Damir Krstičević objasnio je kako će istim zrakoplovom biti zbrinuto i 26 pripadnika vojske Crne Gore, 7 iz Sjeverne Makedonije i 2 vojnika iz Albanije
26. ožujka 2020. u 11:53 2 komentara 11417 prikaza
Svečani ispraćaj 12. HRVCON-a u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistan
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon što je stotinjak pripadnika 11. kontingenta Hrvatske vojske "zapelo" u odlasku iz Afganistana zbog strke oko koronavirusa, hrvatska Vlada odlučila je da naš zaostali kontingent vojnika vrati u Hrvatsku u vlastitoj organizaciji. Kako se može čuti, umjesto čekanja zrakoplova saveznika, u Afganistan se upućuje zrakoplov  "Croatia Airlinesa".

Hrvatski vojnici ispraćeni u NATO-ovu misiju u Litvu VIRUS U VOJNOM KONTINGENTU Od 188 hrvatskih vojnika tri su pozitivna na koronavirus

Ti su pripadnici HV-a u Afganistanu bili proveli šestomjesečnu rotaciju, a prije dvadesetak dana u Afganistan je upućen naš 12. kontingent vojnika da ih zamijeni. Hrvatski vojnici 11. kontingenta otputovali su u Afganistan u misiju potpore miru ''Resolute Support'' iz vojarne "Pukovnik Marko Živković" na Plesu 4. rujna 2019. Kontingent je brojio ukupno 110 pripadnika, među kojima je i sedam žena.

Na sjednici Vlade ministar obrane Damir Krstičević objasnio je kako će istim zrakoplovom biti zbrinuto i 26 pripadnika vojske Crne Gore, 7 iz Sjeverne Makedonije i 2 vojnika iz Albanije. – Naša je odgovornost svakog tog vojnika HV-a vratiti u zemlju – rekao je Krstičević, objašnjavajući sigurnosni i zdravstveni rizik.

Pripadnici 12. kontingenta u Afganistan su otišli 6. ožujka u vrijeme kada su u Hrvatskoj počeli politički dogovori oko potpunog povlačenja naših vojnika iz Afganistana, a slijedom vjerojatnog skorog završetka misije NATO-a nakon što su SAD i talibani potpisali sporazum. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozdravio je stoga naše vojnike 12. kontingenta kao posljednje koji posljednjih 13 godina iz Hrvatske odlaze u mirovnu misiju na kraj svijeta, u Afganistan.

GALERIJA Ispraćen 12. kontingent u misiju Resolute Support u Afganistanu

Svečani ispraćaj 12. HRVCON-a u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistan
1 / 24
Svečani ispraćaj 12. HRVCON-a u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistan
Na parkiralištu KB Dubrava Hrvatska vojska montira mobilnu bolnicu za oboljele od koronavirusa AKCIJA Hrvatska vojska gradi natkriveni prostor između šatora i KB Dubrava

Na ispraćaju prije 20 dana ministar obrane Damir Krstičević o tome je kazao da će Hrvatska "vodeći računa prvenstveno o sigurnosti naših vojnika te o našim nacionalnim interesima, poštujući NATO-ov savez i partnere te uzimajući u obzir najavljene planove NATO-a, sukladno daljnjem razvoju situacije donijeti pravovremene političke odluke koje su najavljene od predsjednika države i predsjednika Vlade".

U sklopu 12. HRVCON-a, u područje misije otputovao je i 38 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, pet Armije Sjeverne Makedonije i dva pripadnika OS Albanije.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RSHV - HQ RS u Kabulu, gdje su preuzeli dužnosti od prethodnog 11. kontingenta. Uz te, pripadnici 12. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.

Vojnici pomažu Zagrebu 150 vojnika Vojnici nastavljaju pomagati Zagrebu: Danas planiraju raščistiti ostatak metropole

Od 2003. godine više od 5500 pripadnika HV-a sudjelovalo je u misiji u Afganistanu.

VIDEO Svečani doček 10. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    Nije "zapelo" već su nas takozvani saveznici otkantali...pa srećom imamo još uvijek domaću civilnu flotu jnače bi se pješke vraćali..

  • Avatar Večernje žutilo
    Večernje žutilo:

    Croatia airlines?! Budu 5 puta tankali po putu?!