Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada osnovala povjerenstvo koje će nadzirati put Srbije u EU

Ovo je bio posljednji vagon da se zaustavi “mini Haag” i progon hrvatskih branitelja, naveli su jučer predstavnici udruga hrvatskih branitelja
20. srpnja 2016. u 06:45 28 komentara 1458 prikaza
Marić Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kao jamstvo da će se pomno pratiti ispunjavanje uvjeta koje je Srbija preuzela otvaranjem 23. poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, hrvatske je Vlada jučer oformila posebno povjerenstvo s tom ulogom.

Telefonska sjednica Vlade na kojoj je donesena odluka o tom povjerenstvu dolazi nakon jučerašnjeg istupa braniteljskih udruga i oštrih kritika Vlade i diplomacije zbog toga što je Srbija otvorila poglavlja 23. i 24. u pregovorima za članstvo u EU a da nije prije toga ukinula spornu odredbu o univerzalnoj jurisdikciji.

‘Sve ćemo reći na izborima’

Ovo je bio posljednji vagon da se zaustavi “mini Haag” i progon hrvatskih branitelja, naveli su jučer predstavnici udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata okupljeni u koordinaciju “Franjo Tuđman”. Bez obzira na to što su bili na sastancima i s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem i s premijerom Tihomirom Oreškovićem te čuli objašnjenja da su inkorporiranjem pet hrvatskih zahtjeva u mjerila EU prema Srbiji zaštićeni i njihovi interesi te da je Srbija otvaranjem 23. poglavlja de facto suspendirala primjenu spornog zakona prema Hrvatskoj, udruge su izvijestile da Vlada do 1. rujna neće imati njihovu potporu, a onda će “nazvati stvari pravim imenom”.

Aleksandar Vučić Srbijanski dužnosnici Što čeka Srbiju nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 Glogoški - Đakić Branitelji razočarani 'Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski branitelji'

Predsjednik Udruge ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić koji je kazao kako je državna administracija dala zeleno svjetlo Srbiji za pregovore iako su je branitelji upozoravali da to ne bi trebala učiniti. Pitajući se je li tehnička Vlada uopće smjela otvarati 23. poglavlje 23. Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata, istaknuo je pak kako su Vlada i institucije okrenule leđa hrvatskim braniteljima i nisu prihvatile njihov prijedlog. Na upit jesu li mogući prosvjedi branitelja, Glogoški je rekao da dolaze izbori i da će na izborima sve biti rečeno.

Atmosferu dodatno podgrijavaju izjave iz Srbije da neće ukinuti zakon te najave da pripremaju optužnice protiv hrvatskih državljana u isto vrijeme kad se u Bruxellesu otvara poglavlje kojim se traži od Srbije da se kloni sukoba jurisdikcija, da pomaže u traganju za nestalima, da omogući stradalnicima rata pravo na odštetu te da surađuje s Haaškim sudom. Činjenica jest da će se srbijansko ispunjavanje uvjeta ocjenjivati svakih šest mjeseci te da Hrvatska u svakom trenu može blokirati Srbiju. Treba tu povući paralelu i s hrvatskim pregovorima za članstvo u EU. Tako je Nizozemska dugo blokirala Hrvatsku iako u mjerilima nije bilo konkretno upisano da “Hrvatska treba izručiti generala Ante Gotovinu” ili pak da “treba predati topničke dnevnike”, već su se ti uvjeti izveli iz egide kako u Hrvatskoj treba uspostaviti “vladavinu prava”.

Najvažnija ocjena politike

Unatoč tvrdnjama Srbije, ali i povjerenika za proširenje Johannesa Hahna kako sporni zakon nije dio zajedničke pravne stečevine, treba reći da je napredak u 23. poglavlju među svim pregovaračkim najmanje utemeljen na mjerljivim kriterijima te da u ocjeni napretka najveću ulogu ima politika.

>>Marijana Petir kritizira Vladu: Nije zaštitila hrvatske interese

>>Kovač: Sporni srbijanski zakon je 'de facto suspendiran'

LJUBAV JE U ZRAKU
Nema više skrivanja! Bruno Petković ljubi bivšu ženu našeg poznatog nogometaša
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • Deleted user:

  Povjerenstvo koje će nadzirati put Srbije u EU ) bolje da su osnovali Agenciju pa uhljebili još desetak kadrova. Nevjerojatno zar još nismo dosegli dno ljudske gluposti.

 • Deleted user:

  Vlada je u.rala,jednostavno ako srbija uđe u EU sa ovim svojim zakonom grđani traže referendum za izlazak iz EU,pa neka demokracija odluči dali se slažemo sa vašim propustom.

 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  U Hrvatskoj ima toliko antihrvata da je svaki komentar nepotreban.dok se tih i takvih ne rješimo nema nam bolje.Šutiti,raditi i nepričati baš sve što bi mi htjeli.Djela su bitnija od bilo koje riječi.