Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborska zastupnica MOST-a

'Vlada opet sistemom 'najbržeg prsta' dijeli novce iz EU fondova'

Sonja Čikotić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.08.2018.
u 13:53

Od svih članica Europske unije, Hrvatska je pri dnu ljestvice potrošenih sredstava iz EU fondova, u društvu sa Španjolskom.

Ako mislite da Hrvatska stalno uzima novac iz EU fondova kako bi ga potrošila na određene projekte, ostat ćete neugodno iznenađeni kada saznate da je naša država do sada povukla samo devet posto mogućih sredstava. 

Od svih članica Europske unije, Hrvatska je pri dnu ljestvice potrošenih sredstava iz EU fondova, u društvu sa Španjolskom.

A i kada se otvori natječaj, očito se ne dodjeljuje onima koji bi ga najbolje uložili nego novac ide onima koji imaju "najbrži prst" - baren tako tvrdi saborska zastupnica MOST-a Sonja Čikotić.

Ona je putem svog Facebook profila pozvala poduzetnike da joj se jave kako bi zajedno sastavili prigovor na natječaj u kojem se za povećanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednji poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije dijelilo oko 53 milijuna kuna, a Čikotić tvrdi kako joj se javio veći broj poduzetnika i požalio da hrvatska administracija od lijenosti daje novac onima koji se prijave prvi. 

[Sistemom "najbrži prst" Vlada ponovno zakinula poduzetnike]

"Zvali su me poduzetnici koji su se natjecali za sredstva EU fondova kroz natječaj POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI I UČINKOVITOSTI MSP-a KROZ INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE (IKT), ukupne potpore za gospodarstvo od samo 53,2 milijuna kuna, može se razlučiti da je metodom "najbrži prst" država ponovno zakinula poduzetnike. Iako ih je hrvatska administracija i birokracija natjerala da u 11:00:00, poučeni iskustvom da samo oni u prvim sekundama prolaze, budu spremni stisnuti "Podnesi", pa su svi marljivo sjedili i klikali, otvarao im se drugi prozor i onda su čekali da bi im se objavilo kako su predali u 11 sati i 20 sekundi, 38 sekundi, 60 sekundi i nakon minutu i 45 sekundi a svi su Uredno kliknuli u 11:00:00 ili 11:00:01. Poduzetnici, javite mi se u inbox ako smatrate da ste oštećeni u ovom postupku da zajedno složimo prigovor!

Ovo nije način na koji se gospodarstvo treba podupirati, zasigurno nije u redu da se poziv obustavlja nakon pristiglih 200% prijava i to nakon 40 minuta sto je Poziv bio otvoren, jer je sustavu tako lakše, jer ne može obraditi sve te silne pristigle prijave za poboljšanje konkurentnosti hrvatskog poduzetnika, u srpnju 2917 novo zaposlenih službenika u kolovozu 300 novih oglasa za posao! Kako ćemo imati kvalitetno zdravstvo i školstvo kad Poduzetnicima se kaže STOP! U ranijim natječajima je bilo do 300% alokacije, pa je i to bilo previše prijava jer sustav to ne može ocijeniti u prihvatljivom roku.

Znači, ako ste predali projekt nakon određenog vremena i potrošnje alokacije, jer dužnosnici provode takvu politiku, a sustav očigledno ne radi jer poduzetnici klikali u prve dvije sekunde, onda nama ne trebaju dužnosnici i sva sila birokracije i administracije službenika za kreiranje javne politike razvoja gospodarstva, jer sve se svelo na najbrži prst. Možemo jedino zaključiti da poduzetnici trebaju ići u teretanu vježbati prste uz sve ostale vještine koje bi trebali imati!

#KlikniShare #poduzetnici #EuFondovi", oštro je poručila Čikotić priloživši uz svoju objavu sliku društvene igre "Najbrži prst". 

Potrošeno tek 9 posto, ugovoreno 43

Za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. Hrvatskoj je isplaćeno samo 9 posto u četiri godine, oko milijardu i 200 tisuća eura, a ugovoreno je ukupno 43 posto od planiranog iznosa koji se kreće oko 12,7 milijardi eura, približno 5,5 milijardi eura.

VIDEO Pogledajte inspekciju mostova u Hrvatskoj

 

Komentara 11

SL
slovenacna2
14:30 29.08.2018.

9%? znate vi to, da je to u biti hrvatski novac, koji se uplacuje u eu budget? :) hrvatska bi mogla prenoviti svu infrastrukturu, poljuprivredu...ali treba radit, intelektualno i fizicno.

Avatar Foton
Foton
14:58 29.08.2018.

EU moli, dodjite u Bruxelles sa par vreca, mi cemo vam ih napunit eurima. A Hrvati, ma cekaj, gdje cu naci te vrece, pa onda, ma tko ce tako daleko putovati, pa onda nositi te vrece, a tako mi je lijepo tu na kavice, navece na pivicu. I tako sve dok ne odu u Dublin i rintaju 16 sati dnevno. Genijalan, organiziran i mudar narod. A za kou godinu konobarenje u Sofiji i Bukurestu.

GR
grebza
21:34 29.08.2018.

Sabor više nije niti cirkus niti lakdija već samo jasna brutalna slika države.I da nemaju te besmisleno visoke plaće bilo bi ih nemoguće slušati a kamoli ovako. Dno dna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije