Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE

Vlada opet odgovorila Milanoviću: Čega se on toliko boji da se upliće u izbor Turudića?

Plenković potvrdio: Vladajuća većina podržala Turudića za glavnog državnog odvjetnika
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
09.02.2024.
u 19:59

Nakon što se predsjednik Zoran Milanović u nekoliko navrata obrušio na Plenkovića zbog njegovog imenovanja, navodeći da je trebao zatražiti novu sigurnosnu provjeru, iz Vlade je stigao novi odgovor

Vlada RH ovog se petka oglasila novim priopćenjem, u jeku rasprava oko imenovanja Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika. Nakon što se predsjednik Zoran Milanović u nekoliko navrata obrušio na Plenkovića zbog njegovog imenovanja, navodeći da je trebao zatražiti novu sigurnosnu provjeru, iz Vlade je stigao novi odgovor, prenosi HRT. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Novi Milanovićev dan - novi serijal paničnih laži. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, predsjednik Vlade Andrej Plenković nema ovlast tražiti sigurnosnu provjeru Ivana Turudića. Govoreći o sigurnosnim provjerima u svojim medijskim nastupima, predsjednik Vlade referirao se na činjenicu da bi Ivan Turudić – kad bi ostao sudac Visokog kaznenog suda – u ovoj godini išao na novu sigurnosnu provjeru, s obzirom na istek roka provjere iz 2019.

>> FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Plenković potvrdio: Vladajuća većina podržala Turudića za glavnog državnog odvjetnika
1/57


Ponavljamo, predsjednik Vlade nema ovlast tražiti novu sigurnosnu provjeru, već je s obzirom na važnost dužnosti glavnog državnog odvjetnika, prije donošenja odluke, zatražio rezime dosadašnjih sigurnosnih provjera (2009., 2014. i 2019.). Milanović, koji se javno hvali svojim protuzakonitim saznanjima o pojedinim predmetima DORH-a, SOA-e i policije, mogao je reagirati još 2015. u vezi susreta Ivana Turudića i Zdravka Mamića – ako je smatrao da su sporni. Mogao je i Dragan Lozančić, tadašnji ravnatelj SOA-e, a današnji Milanovićev savjetnik, revidirati sigurnosnu provjeru iz 2014. godine.

Kad već Milanović priznaje da je znao da se Turudić sastaje s Mamićem i da je to po njemu sigurnosna zapreka, kako to da Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, danas šef Ureda Milanovića, nije tada pokrenuo stegovni postupak protiv Turudića? Njihove namjere stoga su dokazano neiskrene i potpuno je suvišna rasprava oko novih sigurnosnih provjera u vezi teme koja ni samoga Milanovića nije zanimala prije 9 godina. O izvješću SOA-e šutio je 9 godina i nije ga smatrao preprekom da sudac Turudić bude predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu, niti da postane uskočkim sucem. A uskočki suci su nadležni za procesuiranje najtežih kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Pravo pitanje ostaje - čega se Milanović toliko boji da se izvan svih ustavnih i zakonskih okvira upliće u proceduru izbora glavnog državnog odvjetnika, zlorabi svoj položaj i vrši pritisak na rad SOA-e? U nedostatku ijednog važnog postignuća po kojem bi se njegov predsjednički mandat mogao pamtiti, Milanoviću zajedno s njegovim trbuhozborcima iz dijela oporbe, očito ne preostaje ništa drugo nego zazivati tuđa uhićenja i progone. Sada je barem jasno kako su oni zamišljali rad DORH-a, SOA-e i MUP-a u mandatu Milanovićeve Vlade – i kako bi Hrvatska izgledala da se takva politička garnitura sutra vrati na vlast: svoje zaštititi, a neistomišljenike progoniti.

Za razliku od njih, na DORH gledamo kao na tijelo koje u svom radu treba biti neovisno, samostalno i lišeno ne samo političkog već i svakog drugog oblika upliva i pritiska. To je bilo i ostaje jasno političko opredjeljenje ove Vlade'', objavili su.

>> VIDEO Milanović komentirao poruke i Turudića

Komentara 18

Avatar puky
puky
07:05 10.02.2024.

Uistinu uloga GDO je kroz ovu histeriju od strane Milanovića i oporbenih, prije svega lijevo sekti pretjerana. Nijedan od GDO, od Bajića do danas Turudića nije bio po volji oporbenih stranaka i ništa se nije dogodilo sa demokracijom u Hrvatskoj, dapače, puno više političara je procesuirano a svi izbori su prošli bez ikakvih zamjerki od bilo koga. Razlog za ove l napade od strane Milanovića vidim jedino u tome da on ima jaki osobni interes da se ne dovede u DORH netko sa strane i malo pogleda koga i što tamo ima. Ovi "možemo" pak napore protiv Turudića korist u borbi za prvo mjesto među tim lijevi i nadvladavnju partije Peđe Grbina. Ovi pak tzv. desni potpuno su politički dezorijentirani pa ni ne shvaćaju da su "korisne budale" lijevo.

Avatar Šiljo
Šiljo
10:01 10.02.2024.

Puno zuji malo meda daje, u oku panika. Oj Zoki zorule 😍😍😍

Avatar Ričard
Ričard
11:35 10.02.2024.

Šimpraga je adekvatna zamjena, ne da dojde neko, ko bi nan poRemetija jedinu medjunarodnu vezu predsjedničku sa brackon nan RŠ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije