Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada odgovorila na kritike State Departmenta vezane uz kršenja ljudskih prava i korupciju

Navode i kako je "promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini".
04. ožujka 2017. u 19:30 39 komentara 9028 prikaza
Plenković Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada RH reagirala je na izvješće State Departmenta za 2016. godinu prema kojoj su najveći problemi u Hrvatskoj socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija.

U izvješću se upozorava i na sporost pravosuđa, neriješena pitanja povrata imovine i političko uplitanje u rad agencija za ljudska prava.

Iz Vlade navode kako su neka područja "koja se u Izvješću percipiraju kao problematična" bila naglašavana i u ranijim izvješćima.

Navode i kako je "promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini".

- Izvješće State Departmenta SAD-a za 2016. redoviti je godišnji pregled stanja ljudskih prava u svim državama svijeta, pa tako u Republici Hrvatskoj.

Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina.

Republika Hrvatska usvojila je najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente. Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo Republike Hrvatske u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji.

Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. Posebice se naglašava zaštita prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine.

Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini o čemu svjedoči nedavni izbor RH u Vijeće za ljudska prava UN-a. Sljedeće godine RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava.

Naglašavamo kako je Vlada jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Departmenta - stoji u priopćenju.

>> State Department upozorio: U Hrvatskoj korupcija, socijalna diskriminacija, nasilje prema manjinama...

>> Oštre kritike: Ekstremno zadrti stavovi Ilčića i Stiera vode Hrvatsku u društvo Orbana i poljskih desničara

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • aristip:

  Američki State Department već desetljećima sastavlja ovakva izvješća i na njega RH nije trebala da se očituje. Pogotovo to nije trebala učiniti sama Vlada jer se u ozbiljnim državama uopće ne obaziru na Izvješća State Departmenta o ljudskim pravima u ... prikaži još! njihovoj državi ili ako to čine to čini netko na nižoj razini. Naravno Vlada treba nastojati riješiti dva ključna problema a to su korupcija i loše pravosuđe.

 • zhecko:

  Za utjehu: Mađari kažu da je je ovo izvješće djelo preostalih lijevoliberalnih kadrova iz Obamine administracije. Vjerojatno je već napisano prije Trumpa.

 • Avatar bozze69
  bozze69:

  nije mi baš najjasnije jeli se ovo state department od 200 zemalja svijeta bavi isključivo malom hrvatskom i na osnovu čijih prijava je formirano izvješće.s obzirom da postoji manjina kojoj bilo kakva hrvatska predstavlja crvenu krpu i činiti će sve ... prikaži još! na njenom blaćenju,doduše i "antifašistička" oporba nije puno bolja.nadam se da netko kronološki arhivira sve provokacije uperene protiv hrvatske države i naroda,uključujući i emisare iz inostranstva.