Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trgovci vam 'dosađuju' preko telefona? Uskoro ćete tome moći zauvijek stati na kraj

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima
23. srpnja 2015. u 10:29 19 komentara 6662 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača.

Izmjenama se predlaže da se usklađivanje termina početka sezonskog sniženja regulira pravilnikom koji bi ovu problematiku detaljnije uredio. Predlaže se i da se obveza isticanja dviju cijena ne primjenjuje na situacije kada posebni oblici prodaje traju najdulje tri dana, međutim kako bi potrošač mogao donijeti informiranu odluku o kupnji, trgovac je u svakom slučaju dužan informirati potrošača o maloprodajnoj cijeni proizvoda.

 – Intencija je zaštititi potrošača, a naročito mlađe i starije građane – kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak dodavši kako će se oni koji ne žele primati telefonske pozive trgovca moći upisati u registar potrošača i time zaustaviti neželjene pozive.

 – Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača jasnije uređujemo sklapanje ugovora o uslugama putem telefona – kazao je Vrdoljak.

Prihvaćen je i prijedlog o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima za sljedeće tri akademske godine.

Pravo na punu subvenciju participacije u troškovima studija ostvaruju redoviti studenti akreditiranih preddiplomskih sveučilišnih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih, diplomskih sveučilišnih, kratkih stručnih, preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija na javim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj koji u akademskoj godini 2015./2016. ili 2016./2017. ili 2017./2018. prvi put upisuju prvu godinu studija, koji su na početku akademske godine 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018. u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 55 ECTS bodova na studijskom programu, odnosno najmanje 30 ECTS bodova u slučaju studenta s utvrđenim invaliditetom od 60% ili više.

 – Želimo stimulirati studente na uspješnost tijekom studiranja – kazao je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Ministar financija Boris Lalovac kazao je kako se HNB obvezuje dostaviti izvješće o problematici zaduženja u švicarskim francima, kao i prijedloge mjera za olakšavanje pozicije dužnika.

Prihvaćen je prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini vodnoga doprinosa.

 – Smanjujemo vodni doprinos za 25%, čime poduzetnike i investitore rasterećujemo za 40 milijuna kuna – kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Prihvaćen je i  prijedlog odluke o pružanju humanitarne pomoći u iznosu od 300.000 kuna Kurdima u sjevernom Iraku, putem Ministarstva unutarnjih poslova vlade Iračkog Kurdistana.

>> O sniženjima će opet odlučivati trgovci?

'Povijesni trenutak za Rijeku'

Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje, kako bi se osigurala sredstva za izgradnju KBC Rijeka na lokalitetu Sušak. Vrijednost projekta procijenjena je na 750 milijuna kuna, a radovi bi trebali započeti do kraja godine.

 - Ovo je povijesni trenutak za Rijeku, rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga te dodao kako je ovo najveći ovogodišnji projekt u zdravstvu.

 - I u drugim sredinama pokreću se novi projekti pa su trenutačno ili u realizaciji ili u finalizaciji dokumentacije projekti vrijedni 2,5 milijarde kuna. To jasno pokazuje smjer ove Vlade da osigura što kvalitetniju i dostupniju uslugu u zdravstvenom sustavu, istaknuo je ministar Varga

Ovom izgradnjom će KBC Rijeka, nakon 150 godina rada bolnice na Sušaku, dobiti najsuvremeniji bolnički prostor. Gradnja će se odvijati na površini od 240 tisuća četvornih metara, a uredit će se Dječja bolnica, Klinika za ginekologiju i porodništvo, termoenergetski blok te otvoreno višeetažno parkiralište na Sušaku.

Nakon što su osigurana sredstva, kreće se u natječaj za odabir izvođača radova i projektantski nadzor, a do kraja godine očekuje se početak građevinskih radova.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Avatar mili99
  mili99:

  Pa naravno, njima svi dosadjuju. Zasto ne pustite ministre da uzivaju u povlasticama i blagodatima polozaja? Stvarno narode.. Tko nas vodi dobro postojimo ikako.

 • drugPlenky:

  Tko će nas zaštiti od ove nesposobne Vlade

 • Avatar mili99
  mili99:

  Najgora Vlada u povijesti Hrvatske.