Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Režu povlaštene mirovine iznad 5000 kn, ušteda 303 milijuna kn

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
05.12.2013.
u 10:47

Oni koji ne plate neće moći dobiti dozvole poput vozačke, rekao je Miljenić

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Konačan prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju te odluku o smanjenju povlaštenih mirovina.

– Moći će se ići u mirovinu sa 40 godina radnog staža ili sa 67 godina nakon 2030. godine, izjavio je ministar Mirando Mrsić i dodao kako će od siječnja povlaštene mirovine iznad 5000 kuna biti umanjene za 10%, što bi trebalo donijeti uštedu od 303 milijuna kuna u 2014. i 326 milijuna kuna u 2015. Od smanjenja mirovine izuzeti su stopostotni invalidi Domovinskog rata.

Izmjene ovršnog zakona predstavio je ministar Miljenić:

– Uvodimo pravilo da se o jednostavnijim prigovorima odlučuje na istom sudu – rekao je Miljenić i dodao kako se zakonom širi opseg izuzeća nad provedbom ovrhe u koje će sada biti uključeni dar za djecu i putni troškovi.

 – U ovrhe nad nekretninama uključujemo FINU kako bismo spriječili prodaju nekretnina ispod cijene. FINA će raditi katalog nekretnina s utvrđenim lokacijama i cijenama – kaže Miljenić.

– Mogućnost da se prekršaji plaćaju po 50% nižoj cijeni na licu mjesta sada se proširuje i na tri dana nakon počinjenja prekršaja – rekao je Miljenić i dodao kako oni koji ne plate neće moći dobiti dozvole poput vozačke.

Ministar Grčić predstavio je izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije te istaknuo da je Hrvatska iz svih programa EU dobila 1,12 milijardi eura, a dosad je ugovoreno 806 milijuna ili 82 posto.

– Potpuno smo spremi za apsorpciju novca iz EU fondova. Do kraja godine očekuje se provedba 380 milijuna eura vrijednih projekata – kaže Grčić.

Donesena je i odluka o razmjernom umanjenju plaća zdravstvenim radnicima koji su u studenom sudjelovali u štrajku zdravstvenih radnika.

Potvrđena je i odluka o kreditiranju HAC-a kod Sberbank d.d., Zagreb i Sberbank of Russia, Moskva, radi financiranja plana poslovanja za 2013. i 2014. godinu. HAC se kreditirao za 150 milijuna eura, uz poček od dvije godine i rok otplate od pet godina.

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je da će naknade za predsjednika i članove povjerenstva za provedbu referenduma iznositi 2500 kuna po članu u onim županijama i gradovima gdje je bilo najmanje 61 biračko mjesto. Naknade za gradove i županije u kojima je bilo do 15 biračkih mjesta iznosit će 1000 kuna po članu.

– Novac za referendum nije bačen. Pitanje je samo je li bilo boljih namjena. Bilo je. Ali bačen nije, ljudi će dobiti novac koji su zaradili pa će ga valjda potrošiti, komentirao je premijer Milanović.

>> Reže se 46.000 mirovina, najviše braniteljskih

Komentara 52

BV
Bijela Vrana
09:57 05.12.2013.

kako je radnicima (robovima) u Kataru pune su stranice svih svjetskih novina!!!!

VG
vgboy
10:20 05.12.2013.

interes za terminal ili opskrbu terminala nije definirano a razlika je velika?inače naša politička i gospodarstvena elita o tome već lupeta 15 godina a nemaju ni zemljište a kamoli temelje za terminal

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:09 05.12.2013.

uvjet je da Hrvatska dozvoli BiH prola na Otvoreno more tako da Turka moze dovzit Kokain lobodno do BiH.hehehheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije