Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas na Vladi

Marićev proračun za 2019. - potrošit će se 6 milijardi više nego ove godine

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.11.2018.
u 06:30

Zdravstvo će dobiti milijardu kuna više, više je poticaja za kupnju stanova, rastu plaće sucima, a građani će dobiti niži PDV

Proračun za 2019., kao i rebalans proračuna za ovu godinu, Vlada će usvojiti na današnjoj sjednici, ali već se može čuti da je najvažniji ekonomski dokument projiciran na osnovi rasta BDP-a od 2,9 posto. Država planira prikupiti nešto više od 133 milijarde kuna, a potrošiti oko 139 milijardi kuna tijekom iduće godine, što je za šest milijardi kuna više nego lani. Deficit središnje države bit će nešto manji od šest milijardi kuna, ali deficit opće države ne bi trebao premašiti 0,4 posto BDP-a. Troškovi vezani uz plaćanje dugova Uljanika potrošili su višak prihoda koji je država prikupila tijekom ove godine, ali ne bi trebali prouzročiti veći minus u blagajni opće države. Očekuje se da će opća država završiti godinu u vrlo blagom minusu ili na pozitivnoj nuli.

Za mirovine 39 milijardi

Proračun je vezan uz treći krug poreznih rasterećenja koja donose nižu stopu PDV-a na dio hrane, ali i veći zdravstveni doprinos. Stoga je najveći dobitnik proračuna zdravstvo kojem će se u blagajnu sliti milijarda kuna više nego lani. Za plaće svojih zaposlenika država će izdvojiti 30 milijardi kuna, a ta masa uključuje rast osnovice za tri posto. Raste i trošak isplate mirovina, za koje iduće godine valja osigurati više od 39 milijardi kuna. Među sektorima kojima se proračun povećava je i pravosuđe, koje diže plaće svojim sucima za šest posto. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture imat će na raspolaganju 60 milijuna kuna više za europske projekte, a Ministarstvu graditeljstva proračun raste za 160 milijuna kuna.

Veći dio tog novca plasirat će se u nastavak programa subvencioniranja gradnje stanova ili pak njihove kupnje kroz subvencije kamata. Bit će novca i za obrazovnu reformu jer resornom ministarstvu proračun raste za oko pola milijarde kuna. Ponovno su smanjeni troškovi za plaćanje kamata na javni dug. U 2019. za tu ćemo potrebu rezervirati devet milijardi kuna. To je 900 milijuna kuna manje nego što je planirano u 2018. godini. Izgledno je da će se i iduće godine ponoviti povoljnije refinanciranje javnog duga pa će realizirani troškovi za kamate biti niži od plana. U tri godine tako će troškovi za kamate pasti za više od dvije milijarde kuna.

Država u blagom minusu

Prihodi proračuna projicirani su na 133 milijarde kuna. To je za tri posto ili četiri milijarde kuna više nego što je planirano u 2018. godini. Stopa PDV-a snižava se s 25 na 13 posto za voće, povrće, svježe meso i ribu, pelene te živu stoku, ali se, potvrdio je ministar financija Zdravko Marić, planira i proširenje na dodatne kategorije. Unatoč rasterećenjima kroz PDV, taj porez ostaje najizdašniji prihod države, koji bi iduće godine u blagajnu trebao donijeti više od 51 milijardu kuna. U tri faze porezne reforme građani i poduzetnici rasterećeni su za 6,7 milijardi kuna, pri čemu se na iduću godinu odnosi 2,7 milijardi kuna. Paket od devet poreznih zakona Vlada će danas poslati Saboru na raspravu i usvajanje.

Rebalans proračuna za 2018. godinu pod jakim je utjecajem Uljanika. Država će morati podmiriti najmanje 3,5 milijardi kuna Uljanikovih dugova i to će pojesti cijeli suficit koji se generirao u deset mjeseci. Zahvaljujući činjenici da su suficiti ostvareni u izvanproračunskim korisnicima, ukupni rezultat na kraju godine trebao bi biti deficit do 0,2 posto BDP-a, što je zanemariv minus države. Zato neće negativno utjecati na kretanje javnog duga, čiji bi udio u BDP-u trebao pasti ispod granice od 75 posto.

EK: Hrvatska će rasti po stopi od 2,8 posto

Europska komisija u svojim je jesenskim prognozama poboljšala projekcije rasta hrvatskoga gospodarstva s 2,5 posto na 2,8 posto BDP-a. To je vrlo blizu Vladinim projekcijama. Gospodarstvo će i dalje rasti na potrošnji, a u EK procjenjuju da će kupovnu moć jačati porezna reforma, jer će dio namirnica postati dostupniji, ali i niske kamate na potrošačke kredite. Povoljni financijski uvjeti poticat će privatne investicije, najavljuju u Bruxellesu koji predviđa i intenziviranje javnih investicija jer se dosad usporena apsorpcija novca iz fondova EU ubrzava.

Usporavanje rasta nekih od glavnih hrvatskih trgovinskih partnera iz EU moglo bi smanjiti robni izvoz, dok bi turizam mogao trpjeti i više nego što se očekuje od intenzivirane konkurencije sa Sredozemlja. Tržište rada trebalo bi biti stabilno. U EK prognoziraju da će zaposlenost rasti po stopi od 2,3 posto, a stopa nezaposlenosti ove godine bi mogla pasti na 9,1 posto, s lanjskih 11,1 posto, a do 2020. godine mogla bi pasti na 6,6 posto. S brzim padom nezaposlenosti i snažnijom potražnjom za radnicima u nekim sektorima, očekuje se da će pritisak na plaće u privatnom sektoru ojačati u 2019. i 2020.

U izvješću se navodi i da se očekuje slabljenje odljeva radnika u inozemstvo jer se poboljšavaju uvjeti na tržištu.

Pogledajte i video s predstavljanja knjige Martine Dalić:

Ključne riječi

Komentara 46

Avatar heyhay
heyhay
08:23 09.11.2018.

Rastu plaće sucima da još više lopove oslobađaju.

Avatar siva_sova
siva_sova
08:04 09.11.2018.

plaće od 6000 će rasti 40 kn, a one od 20 000 kn će rasti 4000 kn ma bravo mariću što bi mi bez tebe

CI
cinbenik
07:07 09.11.2018.

Ja nerazumim ljude,upropaste Agrokor,a posli zavrsi kao ministar finacija u vladi..Ovi ga prokazu kao odgovornog za Agrokor i opasnosti od pogodovanja,on se nicega nesica,i "najaci" igrac u vladi samose iskljuci u "spasavanju" Agrokora od Rusa,da bi posli pljacke.Agrokor pripa Rusima..Jedva obranjen,politicki istrgovan,kao i citava ucjenjivacka nenarodna nebirana vlada politice trgovine i ucjena,od prve sekunde vladanju imaju Hrvatski rast,koji napravi Milanovic u najtezim uvjetima vladanja ikada...Posljedice Milanovicevog rasta ce se osjecati jos par godina,a onda su na redu posljedice lazno domoljubne vladavine..Hrvatska i Hrvati,nemogu naprid,sve dok se nedokazu unistavaci svega Hrvatskog.Triba napraviti lustraciju od 90ih na ovamo i otvoriti sve arhive u HR i HRHB,kako bi se nacija osvijestila,i pocela birati demokratski i pozitivno za Hrvatsku,a ne lazno domoljubno i unistavacki.Zalosno je da posljedice Milanovicevog rasta,koji umalo zaustavise lazni domoljubi i par cirkus nenarodnih vlada i jedni izbori vise,rasporedjuju ponovo dokazani lazni domoljubi stranke opasnih namjera koji rstjerase sve Hrvate i iz Hrvatske,a prije iz Vojvodine i Bosne,a posebno Posavine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije