Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ GLASNOVIĆ

Vlada o kaznenoj prijavi: Ona je neosnovana i neutemeljena

Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
09.05.2017.
u 13:28

Dodaju kako odbacuju i drže krajnje neutemeljenima tvrdnje da potpisana izjava predstavlja kazneno djelo ''podmićivanja zastupnika'' ili bilo koje drugo kazneno djelo

Politička izjava koja je potpisana sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem u domeni je legitimnih i uobičajenih razgovora, poručili su danas iz Vlade koja je podignutu kaznenu prijavu ocijenila kao neosnovanu i utemeljenu na ''nerazumijevanju i nepoznavanju programskih ciljeva Vlade RH''.

– Kaznena prijava  Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Željka Glasnovića, saborskog zastupnika, Tome Medveda, ministra branitelja i Zdravke Bušić, državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, utemeljena je na nerazumijevanju i nepoznavanju programskih ciljeva Vlade Republike Hrvatske i kao takva u potpunosti je neosnovana – poručili su iz Vlade.

Dodaju kako odbacuju i drže krajnje neutemeljenim tvrdnje da potpisana izjava predstavlja kazneno djelo ''podmićivanja zastupnika'' ili bilo koje drugo kazneno djelo. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Željka Glasnovića, saborskog zastupnika, Tome Medveda, ministra branitelja i Zdravke Bušić, državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, utemeljena je na nerazumijevanju i nepoznavanju programskih ciljeva Vlade Republike Hrvatske i kao takva u potpunosti neosnovana. Politička izjava koja je potpisana sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem u domeni je legitimnih i uobičajenih razgovora te se odnosi na teme koje su zastupniku Glasnoviću, izabranom na listi u XI. izbornoj  jedinici, važne u kontekstu njegova političkog djelovanja u Hrvatskom saboru. Sve točke općenito su definirane i usmjerene isključivo na aktivnije rješavanje problema koje zastupnik Glasnović ocjenjuje politički relevantnim.

Nadalje, većina tema sadržana je u Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016.-2020. te predstavljaju potvrdu provedbe postojećih mjera. Donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uvršteno je i u Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2017. godinu, koji je usvojen od strane Vlade Republike Hrvatske 29. prosinca 2016. godine. Nacrt prijedloga Zakona u finalnoj je fazi izrade te će biti upućen u postupak javnog savjetovanja, a nakon toga i u postupak usvajanja. 

Vezano uz realizaciju isplate zaostataka pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane podsjećamo da je već u listopadu 2016. Vlada RH donijela Odluku o namjeni korištenja sredstava ostvarenih od povrata mirovina u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalima na području bivše Jugoslavije. Ovom Odlukom propisano je da sredstva od povrata mirovina koriste upravo za isplatu neisplaćenih svota mirovina korisnicima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članovima njihovih obitelji. Priopćenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 7. travnja 2017. (Obavijest korisnicima mirovina koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih obitelji) jasno je definirano da će isplata početi u svibnju. 

Priopćenje možete preuzeti na sljedećoj poveznici

Također, u Programu Vlade RH jasno je utvrđena politika usmjerena na afirmaciju hrvatskog iseljeništva. Stoga se daje puna podrška inicijativi za održavanje plenarne sjednice Hrvatskog sabora o statusu hrvatske dijaspore, na kojoj bi se raspravile sve mjere nužne za što bolju integraciju iseljene Hrvatske, uključujući i pitanje ubrzavanja postupka stjecanja državljanstva pripadnika hrvatskog iseljeništva, kao i ažuriranja popisa svih Hrvata izvan Domovine. Kao što je najavljeno prigodom posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mostaru 4. travnja ove godine, dogovorena je zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH koja će se  održati u lipnju ove godine. 

Andrej Plenković
1/9

Imajući na umu važnost investicija za ukupni razvoj hrvatskog gospodarstva, aktivno daljnje uključivanje predstavnika hrvatskoga  iseljeništva u gospodarske aktivnosti provodit će se kroz akcijski plan za uključivanje gospodarstvenika iz dijaspore u koordinaciji s tijelima državne uprave i diplomatsko-konzularnom mrežom. Ujedno, rješavanje pitanja dvostrukog oporezivanja inozemnih mirovina dio je provedbe Vladine porezne politike. Od 1. siječnja 2017. godine novim Zakonom o porezu na dohodak i novim Pravilnikom o porezu na dohodak vezano uz oporezivanje mirovina (tuzemnih i/ili inozemnih) došlo je do velikog rasterećenja porezne obveze i pojednostavljenja postupka. 

No i dalje ostaje problem rješavanja ove problematike u pogledu zemalja s kojima nemamo potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, na čemu će ova Vlada nastaviti raditi. Slijedom svega navedenog odbacujemo i držimo krajnje neutemeljenim tvrdnje da izjava potpisana sa saborskim zastupnikom Glasnovićem predstavlja kazneno djelo „podmićivanja zastupnika“ iz članka 339. st. 1 i st. 2., ili bilo koje drugo kazneno djelo, uključujući i moguće kršenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, stoji u priopćenju.

Komentara 71

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
13:38 09.05.2017.

misle li partizani da je plenkovic glup? vise je nego ocito kakva nestrucnost i podvale se smisljaju kod titovih pionira.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:12 09.05.2017.

Ne radi se o nikakvom ugovoru nego garanciji da ce se provesti u djelo odavno dogovoren program. HVO su hrvatski branitelji , sve jasno.

ZA
zakrapina
14:10 09.05.2017.

Samo naprijed Plenkoviću, ovi napadi frustriranih ljevičara i njihovih populističkih saveznika mostaša su smijurija. Mostaši su lažovi i izvor korupcije! Most - drvlje i kamenje na Todorića, a s njim s u dealu. Evo što je to politički reket :Tvrtku Petra Todorića u Metkoviću - Neretva Fruits d.o.o. , kao suvlasnik je preuzelo komunalno "preduzeće" grada Metkovića - Metković razvoj d.o.o. i to u veljači ove godine (2017.). Jeste li ikad vidjeli da neko komunalno poduzeće ulaže javni novac u nečije privatne projekte ? I to još u najgoroj Agrokorovoj krizi ? Petar Todorić i Božo Petrov otkud se poznaju ? Petar Todorić, je liječnik, inače je, mlađi brat Ante Todorića starijeg. Umjesto da je taj novac otišao recimo za spas nogometnog "Iza Vage" ponosa grada Metkovića, NK Neretve, novcu se gubi trag u opskurnim Todorićevim projektima, za koje se ni danas ne zna, koliko su plaćeni. Pitanje glasi : Za koliko je milijuna kuna oštećen grad Metković, obzirom da je u projekt privatnog investitora, koji su se također mjenjali, (prvobitno Todorić, kasnije ostali), grad Metković taj koji je financiral svu projektnu dokumentaciju. I to sve u vrijeme kad je gradonačelnica Ujdur, formalno bila zaposlena u FRIGO BONSAI d.o.o. kao odgovorna osoba - direktror - u poslovnom odnosu s tvrtkama iz Agrokor grupe, a vodila grad Metković, kao volonter, dok je taj isti grad Metković, vlasnik Metković razvoj d.o.o. ulagao gradski novac u projekte privatnog investitore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije