Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆE U srijedu sindikati dolaze s odgovorom

Vlada nudi rast od tri posto tek od 1. 7.

19.11.2008.
u 21:10

Vlada će sindikatima javnih i državnih službi predložiti novi sporazum o plaćama koje u prvih šest mjeseci 2009. godine ne bi rasle, ali bi se njihova osnovica od 1. srpnja za drugih šest mjeseci povećala tri posto.

Četiri sata razgovora
Potom bi se u rujnu ponovno našli, dotad bi Vlada pripremila analizu stanja u RH u prvih osam mjeseci 2009. godine i počeli bi pregovori o rastu plaća za 2010., 2011. i 2012. godinu.

Takav je prijedlog Vlade iznijela potpredsjednica Jadranka Kosor jučer na skoro četverosatnom sastanku sa sindikalcima, nakon kojeg je dogovoren ponovni susret u srijedu kada će se o prijedlogu očitovati sindikalci.

Prije toga, do petka tj. do sutra, sindikalcima će Ministarstvo financija podastrijeti projekciju prve varijante proračuna za 2009. godinu.

– Iz te projekcije vidjet će se sve uštede koje smo postigli od prvog prijedloga u listopadu i pokazat će se kako rezanje plaća nije bilo prva, već zadnja mjera – kazala je Jadranka Kosor.

Dodala je da je Vlada svjesna kako su plaće u državnim i javnim službama smanjene za 30 posto 2001. godine i da je to teško nadoknaditi.

– Sindikati u ovom trenutku ne mogu prihvatiti Vladinu ponudu, ali očitovat će se o njoj do sljedećeg sastanka kada će izaći sa svojim protuprijedlozima – rekao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika.

Uzrujana situacija
Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata, jučer je, kaže, doživio žestoku kritiku menadžera i poslodavaca o čijim plaćama je, među ostalim, govorio u kontekstu zamrzavanja i većeg oporezivanja.

– Pitali su me jesam li svjestan koliko su se uzrujali. Pa i naši učitelji, nastavnici, profesori, liječnici i policajci su se također uzrujali! Imamo vrlo uzrujanu situaciju u zemlji – rekao je sindikalist Ribić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije