Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas - Marijan Jošt

Vlada ništa ne radi iako je GMO već ušao u zemlju

marijan jošt
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
14.11.2014.
u 11:17

Na okruglom stolu zbora agrarnih novinara HND-a o GMO-u iznesen je podatak kako je GMO u Hrvatsku već ušao na mala vrata...

Plivamo u mutnoj situaciji u kojoj nitko ništa ne zna ili ne poduzima. Ne daj Bože da se u nas dogodi što u Argentini, koja je masovni pokus za genetički modificirane organizme (GMO) koji traje već 15 godina, gdje je prema nekim istraživanja postotak pojave raka 400% veći u odnosu na razdoblje prije GMO-a – kaže poznati hrvatski genetičar Marijan Jošt.

Na okruglom stolu zbora agrarnih novinara HND-a o GMO-u iznesen je podatak kako je GMO u Hrvatsku već ušao na mala vrata. Iako se Hrvatska deklarirala kao ‘GMO free’, glavna oplemenjivačica soje Aleksandra Sudarić iz Poljoprivrednog instituta Osijek tvrdi da se lani na županijskom području sijala GM soja, za koju je sjeme nabavljeno u BiH. A dok u službenom državnom laboratoriju Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo tvrde kako su uzorci koje oni dobivaju negativni, Ivo Delonga iz Croatiakontrole Zagreb tvrdi pak kako je u njihovim laboratorijima od 6000 uzoraka soje za prehranu proizvedene u Hrvatskoj i namijenjene izvozu 12% lani bilo pozitivno na GMO, od čega je 7% njih iznad dopuštene granice od 0,9%, a slično je i ove godine. No sadašnju Vladu, poručuje Jošt, to očito ne zanima, a ni predsjedničke kandidate, kao što se vidi iz njihovih nastupa.

– S druge strane Monsanto (čije je GM sjeme u nekim EU zemljama dopušteno) već je itekako prisutan u Hrvatskoj. Registriran je u Zagrebu na adresi na kojoj nikada nikoga nema, a u stvarnosti djeluje u Osijeku ili Novoj Gradiški, puno bliže seljacima kojima želi prodati GMO – optužuje. Još opasniji je, dodaje, kemijski satelit GM usjeva, Monsantov herbicid glifozat, koji suzbija superkorov koji se akumulira u plodovima, vodi, tlu... i ima puno brže pogubno djelovanje na ljudski organizam. U svijetu se traži njegova zabrana i Hrvatska bi se u to trebala uključiti, poručuje Jošt.

>>Europski parlament: Izglasana nova pravila za uzgoj GMO

>>Evo kako su nastale kokice! Eksplozivna grickalica u kojoj žive duhovi

Komentara 13

ĆA
ćaćaća
11:22 14.11.2014.

kad uđe u srbiju onda će "naša" vlada uključiti alarm..

PL
plotto
11:59 14.11.2014.

Poznato je da je korporacija Monsanto,koja proizvodi preko 90% gmo sjemena u većinskom vlasništvu zaklade Rockfeller,obitelji najvećih svjetskih trovača i ubojica.Kolinda Grabar Kitarović je jedna od 3 člana rockfellerove Trilateralne Komisije (uz odvjetnika Hanžekovića i bankara Lukovića ) i uu predsjedničkoj kampanji je treba tražiti eksplicitno mišljenje i stav o gmo sjemenu,Odgovor već znam i prije nego otvori usta.

JA
james49
11:51 14.11.2014.

Tako dugo dok živim, moram jesti da preživim. Nemam dovoljno novca da biram, pa kupujem najjeftiniju hranu. Kad napunim želudac, nije me briga da li je to gmod hrana. Kad mi dođe vrijeme, ovako i onako ću se oprostiti sa životom. Bolje sit, nego od gladi. A i ima ona jedna 'bolje mrtav pijan,nego mrtav trijezan'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije