Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOŠ DAO OSTAVKU

Vlada i Ministarstvo znali su za svađe u Fondu za okoliš

Dubravko Ponoš
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/4
26.09.2019.
u 19:50

Nakon što je javnosti sam pustio snimku na kojoj prijeti šefu Radničkog vijeća, direktor Fonda za zaštitu okoliša podnio je ostavku koja je odmah i prihvaćena

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš ponudio je jučer mandat na raspolaganje, nakon što su njegovu ostavku zatražili potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Ponoš je na konferenciji za novinare na kojoj je obznanio svoju odluku kazao i da ministar Ćorić već godinu dana zna za njegovu “neprimjerenu komunikaciju” s predsjednikom Radničkog vijeća Miroslavom Kotarcem.

Most traži ostavku ministra

Podsjetimo, od Ponoša je ostavka zatražena nakon što je sam na konferenciji u srijedu pustio snimku razgovora s Kotarcem iz kolovoza prošle godine. Na snimci se moglo čuti kako Ponoš Kotarca vrijeđa i prijeti da će mu “odšarafiti glavu”. Snimku je, kaže, javnosti pustio radi transparentnosti, i to dan nakon što ju je dobio iz Ćorićeva kabineta.

Da je snimka razgovora Ponošu poslana iz njegova kabineta, potvrđuje i Ćorić, koji je najavio da će prihvatiti Ponoševu ostavku, no odbacuje tvrdnje da je za cijeli slučaj znao još prije godinu dana. Tvrdi da je za događaje u Fondu, kao i za snimku, saznao tek u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, kada su mu snimku proslijedili njegovi suradnici.

Ćorićeva tvrdnja da je za događaje u Fondu za okoliš doznao tek početkom tjedna kosi se, međutim, s izjavom koju je jučer nešto ranije dao za saborskom govornicom, nakon što ga je Mostov Nikola Grmoja podsjetio da ga je o cijeloj situaciji obavijestio u zastupničkom pitanju 1. travnja.

Mostovci su u Saboru inzistirali da za događaje u Ćorićevu resoru nije dovoljna Ponoševa ostavka, nego da bi je “zbog nečinjenja” trebao podnijeti i sam ministar.

– Što se tiče vašeg referiranja na moje uplitanje ili neuplitanje u taj slučaj, Grmoja je pismo poslao 1. travnja ove godine, u Ministarstvo zaštite okoliša zaprimljeno je 3. travnja, zatraženo je odmah očitovanje direktora Ponoša, on ga je dostavio 11. travnja i na temelju toga 3. svibnja prijedlog odgovora uputili smo prema Vladi RH, dakle, poduzeli smo sve propisane radnje – rekao je Ćorić.

– Ako je istina ovo što ministar kaže, to bi značilo da je premijer zadržao odgovor da se ne bi ugrozila stabilnost koalicije s HNS-om, što pokazuje na koji način funkcionira ova trgovačka većina. Ne znam odakle hrabrost ministru Ćoriću ovako uvaliti premijera, očito je bitnije spasiti vlastitu kožu – uzvratio je Grmoja. S ovim tumačenjem Ćorića su novinari suočili nakon sjednice, no ministar se čudio Grmojinim zaključcima.

– Zašto bih utopio premijera? Mislite li da je odgovor gospodinu Grmoji u kojem se gospodin Ponoš referira na stanje u Fondu, koji je u konačnici vrlo kratak, nešto što bi premijer u bilo kojem trenutku skrivao od hrvatske javnosti? – upitao je Ćorić novinare.

Što se dogodilo s odgovorom na Grmojino pitanje, jučer nije znao objasniti ni Andrej Plenković.

– Ne znam, uopće nemam pojma gdje je koje pitanje, u kojoj koordinaciji, to zaista ne znam – kazao je Plenković novinarima u Bruxellesu. “Ne znam” je bio odgovor i na pitanje je li postupcima oko slučaja Ponoš pokušavao očuvati mir u koaliciji, s obzirom na to da je Ponoš u Fondu završio kao HNS-ov kadar, kao i na pitanje zbog čega Ponoš nije ranije smijenjen. Izričito je, pak, demantirao da je osobno ranije čuo snimku razgovora s Kotarcem koju je Ponoš pustio novinarima.

– O ovome što smo čuli na ovoj snimci... nikad nisam čuo da takvo nešto postoji – rekao je premijer.

Nejasno je tako ostalo zbog čega Vlada od svibnja Grmoji nije poslala odgovor na zastupničko pitanje premijeru o tome što će Vlada poduzeti u vezi s prijetnjama Kotarcu te sumnji na sukob interesa i zloupotrebu sredstava Fonda.

Zašto nije smijenjen prije?

No, jučerašnji razvoj događaja jasno je pokazao da su i u resornom ministarstvu i u Vladi dulje vrijeme znali za probleme u Fondu, čak i ako samu snimku razgovora između Ponoša i Kotarca ranije nisu čuli.

Zbog čega se Ponoševa smjena nije dogodila ranije, jučer je pitao i sam Ponoš.

– Zašto se snimka pojavila sada, zašto je to sada problem, zašto sada ministar Ćorić očekuje da dam mandat na raspolaganje, a znao je za taj razgovor već više od godinu dana? To također morate pitati njega – poručio je Ponoš. Odgovor na njegovo pitanje, međutim, jučer nismo imali prigodu čuti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije