Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ovi zastupnici

'Vlada formalno nije prekinula arbitražu'

Peđa Grbin
Patrik Macek/PIXSELL
03.06.2017.
u 14:10

Postupak raskida međunarodnog sporazuma opisan je Bečkom konvencijom o pravima međunarodnih ugovora, a prvi korak je slanje notifikacije o suspenziji sporazuma.

Vlada nije poštovala zaključak kojim ju je Sabor u srpnju 2015. jednoglasno obvezao da provede postupak prestanka Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom i time je Hrvatsku dovela u izrazito loš položaj. Tvrde to SDP-ovi zastupnici koji su zatražili i od Vlade dobili očitovanje o radnjama poduzetim nakon što se Hrvatska povukla iz teško kompromitiranog arbitražnog postupka. Postupak raskida međunarodnog sporazuma opisan je Bečkom konvencijom o pravima međunarodnih ugovora, a prvi korak je slanje notifikacije o suspenziji sporazuma.

Taj je korak odmah nakon donošenja saborskog zaključka poduzela Vlada Zorana Milanovića, nakon čega je uslijedio tromjesečni period za odgovor Slovenije. Slovenci su prigovorili u roku, 5. kolovoza 2015.,a po Bečkoj konvenciji uslijedio je rok od godine dana da neka od strana pokrene postupak mirenja pred glavnim tajnikom UN-a. Mirenje do danas nije zatražila ni jedna strana, a Vlada u odgovoru SDP-ovim zastupnicima napominje kako taj postupak ionako ne završava obvezujućom odlukom, nego tek preporukama strankama. – Mogućnost korištenja ovog mehanizma nije vremenski ograničena i hrvatska ga strana (za sada) nije pokrenula – kaže Vlada.

SDP-ov Peđa Grbin smatra, međutim, da je riječ o lošoj procjeni te upozorava da će za pokretanje postupka mirenja biti prekasno ako arbitražna komisija u međuvremenu donese odluku o granicama. Iako je Hrvatska jasno kazala kako tu odluku neće priznati, Grbin je uvjeren da ćemo u svoje stavove teško uvjeriti međunarodnu javnost, s obzirom na to da nismo poduzeli sve korake kako bi arbitražni sporazum i formalno prestao.

– Kome ćemo u svijetu moći reći da ne poštujemo takvu odluku i da je ne treba provoditi, kada nismo poduzeli propisane radnje da spriječimo njezino donošenje i prekinemo sporazum? Optužit će nas se da smo čekali dok vidimo odluku pa da onda pokrenemo mirenje, ako ona ne bude išla u našu korist – tumači Grbin te dodaje kako je odgovornost za to na ministrima vanjskih poslova Miri Kovaču i Davor Ivi Stieru te premijerima Tihomiru Oreškoviću i Andreju Plenkoviću.

 

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
15:23 03.06.2017.

sdp i pedj srbin vole da HR izgubi arbitazu

Avatar juricamesko
juricamesko
14:42 03.06.2017.

Grbin kao tumac medunarodnih pravnih akata.svasta.zar ovo danas nije krsenje iznorne sutnje.

MV
Mijat vrdoljak
15:01 03.06.2017.

Zaboravio jadnik da je tada vladala vlada Zoran Milanović i ministarka Vesna Pusić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije