Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
53 POSTO

Anketa: Većina Finaca ne želi 'čekati' Švedsku za zajednički ulazak u NATO

FILE PHOTO: NATO holds ceremony to mark Sweden's and Finland's application for membership in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/2
02.02.2023.
u 14:12

Kandidaturu Švedske i Finske, koju trebaju odobriti sve zemlje članice Saveza, trenutno blokira Turska, koja zamjera Švedskoj zbog toga što ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim "terorističkim" skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.

Većina Finaca je za to da njihova zemlja uđe u NATO ne čekajući Švedsku koju trenutno blokira Turska, pokazuje anketa objavljena u četvrtak. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je prvi put dao do znanja da bi turski parlament mogao ratificirati ugovor o pristupanju Finske ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces.

Anketa instituta Taloustutkimus objavljena u finskom dnevniku Ilta-Sanomatu pokazuje da 53 posto ispitanika misli da Finska ne bi trebala "čekati Švedsku" ako njezin ratifikacijski proces za članstvo potraje dulje zbog, primjerice, protivljenja Turske. Tek 28 posto misli da zemlja treba čekati Švedsku kako bi zajedno ušle u vojni savez, pokazuje anketa provedena među 1.021 Finaca između 30. siječnja i 1. veljače.

Okrenuvši leđa tradicionalnoj nesvrstanosti, dvije zemlje su u svibnju 2022. zajedno predale kandidaturu za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Kandidaturu Švedske i Finske, koju trebaju odobriti sve zemlje članice Saveza, trenutno blokira Turska. Potonja zamjera Švedskoj zbog toga što ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim "terorističkim" skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.

Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/REUTER

Odluka Stockholma da početkom mjeseca odobri prosvjed ispred zgrade turskog veleposlanstva u tome gradu, na kojemu je spaljen Kuran, razbjesnila je Ankaru koja je zaustavila pregovore, prethodno odgodivši trilateralni sastanak predviđen za početak veljače.

U nedjelju je predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put natuknuo da bi Turska mogla odobriti finsku kandidaturu, ali ne i švedsku. Finska je opetovala svoju želju da uđe sa Švedskom. Premijeri Švedske i Finske sastaju se u četvrtak u Stockholmu.

VIDEO O Milanoviću kod Solovjova: 'Zapadni državnici su liliputanci, jedino hrvatski predsjednik ima zdrav instinkt

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Behemot
Behemot
15:23 03.02.2023.

Inače Finsku u NATO gura premijerka Sanna Marin koja je odrasla u siromašnoj lezbijskoj obitelji i koja da nije premijerka bi plesala oko štange u noćnom klubu za bikere. Marioneta koja poput Plenkovića bez pogovora sluša i odrađuje posao za evropsku masoneriju.

Avatar Behemot
Behemot
15:19 03.02.2023.

Znači u skandinavkim LGBT demokracijama anketa sa 1000 ispitanika vrijedi više od referenduma 4.5 milijuna ljudi? Vjerodostojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije