Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žarište u Domu u Koprivnici. Ravnateljica: 'Ja nisam mogla spriječiti infekciju'

Indicija da je netko kriv apsolutno je neprimjerena, kazala je ravnateljica
23. travnja 2020. u 12:20 2 komentara 3724 prikaza
evakuacija zaraženih štićenika Doma u Koprivnici
Foto: Marko Horvat
Pogledajte galeriju 1/5

Novo žarište zaraze koronavirusom sada je Dom za starije u Koprivnici. Manji dio pacijenata kod kojih je ustanovljena teža klinička slika na hospitalizaciju je u srijedu prevezen vozilom Zavoda za hitnu medicinu, dok je ostali dio pozitivnih pacijenata bez znakova simptoma bolesti prevezen kolicima nakon procjene da je takav prijevoz najbrži i najkraći put zbog blizine bolnice koja se nalazi 250 metara od Doma.

Ivan Đikić oprez kod relaksiranja mjera Đikić: Opasnost još uvijek postoji. Drugi val može biti opasniji i mnogo pogubniji

Stožer Koprivničko-križevačke županije objavljuje nove podatke o broju zaraženih i o situaciji u Domu za starije u Koprivnici.

"Od jučer nema novih zaraženih u županiji. Očekujemo nove podatke popodne. Ukida se noćna smjena COVID ambulante", kazali su iz Stožera. Što se tiče Doma za starije, oformljen je tim koji će provoditi mjere i pomoći Upravi Doma oko koronakrize.

"Ukupan broj je 23, četiri zaposlenika i 19 korisnika Doma", kazali su. Uzeto je još briseva djelatnika i štićenika.

"Kontrolnim brisevima dobili smo nalaz od 13 osoba koji su pozitivni. Jučer su smješteni u bolnicu. Radimo određene premještaje. Obavlja se dezinfekcija. Nakon dolaska novih nalaza napravit ćemo novi razmještaj u sobe. Iz Doma nije otišao nitko tijekom zaraze", kazala je ravnateljica Doma.

evakuacija zaraženih štićenika Doma u Koprivnici
1 / 10
evakuacija zaraženih štićenika Doma u Koprivnici

Ravnateljica Doma Vesna Križan odgovorila je i na optužbe.

"Borba se vodila na adekvatan način. Indicija da je netko kriv apsolutno je neprimjerena. Epidemiološki utvrđujemo, onaj tko je donio virus nije kriv, a to nisam ja. Ja bih bila najzadovoljnija da se ovo nije dogodilo. O svemu će osnivač odlučiti", kazala je.

"Ja nisam mogla spriječiti infekciju koronavirusom. Ako budem donijela odluku o ostavci, bit ćete obaviješteni", dodala je.

Dosad je testirano 70 korisnika i oko 60 zaposlenika, dodala je. Naglasila je da nitko na posao nije došao s temperaturom i simptomima. Pozitivne su dvije njegovateljice, dodala je.

"Specifičnost doma gusti je smještaj. U ovom trenutku to može potencirati kapljični put prijenosa. Indirektnim putem štićenika, njegovatelja sa štićenikom. Napominjemo da osobe nisu imale simptome. Oko pozitivnih se stvara niz bliskih kontakata. Proširenim testiranjem dobili smo 13 pozitivnih. Vjerujem da ćemo u nastavku testiranja dobiti još pozitivnih", kazali su iz Stožera.

Prema standardima socijalne skrbi, naš dom nije pretrpan, objasnila je ravnateljica.

Video: Evakuacija zaraženih štićenika Doma u Koprivnici

 

 

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • fred12:

    Dom ima video-nadzor pa zašto se ne objave i pregledaju snimke tko je sve ulazio i izlazio u dom i kako su se poštivala pravila!! Sve je pohranjeno unatrag minimalno 30 dana a vjerojatno 90! To se sigurno nebude napravilo!

  • NadaSZ:

    Ova situacija u domu u Koprivnici se već pretvara u političke obračune. Ravnateljica ima potpunu podršku , ali neki već kalkuliraju s tom pozicijom i žele njenu smjenu.I Žalosno!